Czas wziąć się za rośliny...
-
Czas wziąć się za rośliny...
Siema
Nigdy nie przywiązywałem wiekszej wagi do roślin w moim akwa ale ostatnio troche marnieją i w ogóle przydałoby się więcej zielonego w moim akwarium tak mi sie wydaje.
W związku z tym mam pare pytań jak się do tego zabrac bo nie wiem o tym nic :)
Moj zbiornik to standartowe 160l czyli 100x40x40
Oświetłenie aktualnie to dwie żarówki ledowe jedna 80led 2.4W ciepła a druga 21led 1.5W. Na nadmiar siatła nie moge zarzekac ale nie jest ciemno, nie mniej jeszcze jedna zaroweczke okolo 2-3W tu widzę.
Kiedys wrzucilem na ppare dni halogen 75W jedn i po 3 dniach bylo pelno zielonego wszedzie :) więc zrezygnowałem
Jeśli chodzi o podloze to jest w całości piasek taki troszke grubszy.
Roślinki - są :) jakieś 3 :P raczej wielkoliściaste bo nie lubie takiej drobnicy a moje ryby zeby zlozyc ikre tez wola duze liscie :)
Ale starczy już o mnie :P
Mam pytanie czy samo dodanie troche oświetlenia pomoze roslinom czy przybedzie mi tylko glonow? Moze czas jakis nawoz wprowadzic? Co sadzicie o tych z allegro w proszku dziala to czy to kompletna sciema?
No to na poczatek tyle :)
Aha jeszcze jedno lepiej kupic ciepla czy zimna ta zarowke led?
pozdr
Nigdy nie przywiązywałem wiekszej wagi do roślin w moim akwa ale ostatnio troche marnieją i w ogóle przydałoby się więcej zielonego w moim akwarium tak mi sie wydaje.
W związku z tym mam pare pytań jak się do tego zabrac bo nie wiem o tym nic :)
Moj zbiornik to standartowe 160l czyli 100x40x40
Oświetłenie aktualnie to dwie żarówki ledowe jedna 80led 2.4W ciepła a druga 21led 1.5W. Na nadmiar siatła nie moge zarzekac ale nie jest ciemno, nie mniej jeszcze jedna zaroweczke okolo 2-3W tu widzę.
Kiedys wrzucilem na ppare dni halogen 75W jedn i po 3 dniach bylo pelno zielonego wszedzie :) więc zrezygnowałem
Jeśli chodzi o podloze to jest w całości piasek taki troszke grubszy.
Roślinki - są :) jakieś 3 :P raczej wielkoliściaste bo nie lubie takiej drobnicy a moje ryby zeby zlozyc ikre tez wola duze liscie :)
Ale starczy już o mnie :P
Mam pytanie czy samo dodanie troche oświetlenia pomoze roslinom czy przybedzie mi tylko glonow? Moze czas jakis nawoz wprowadzic? Co sadzicie o tych z allegro w proszku dziala to czy to kompletna sciema?
No to na poczatek tyle :)
Aha jeszcze jedno lepiej kupic ciepla czy zimna ta zarowke led?
pozdr
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 21:46 przez michallodz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pozwole sobie sie nie zgodzic :) wczesniej przy tym samym oswietleniu przy tym ze bylo skierowane tylko na jedna rosline bo tylko jedna byla ta roslinka rosla jak nienormalna.
Spokojnie moge zalozyc ze 1W led jest porownywalny z 10W zarowka wiec 40W led da mi 400W zwyklego swiatla to bedzie duzo za duzo no ale to moje zdanie tylko :)
W kazdym badz razie zamowilem juz ledy zimne rzekomo 6W kazda zobacze co z tego wyjdzie
A jakie nawozy byscie mi polecili co z tymi z allegro?
Spokojnie moge zalozyc ze 1W led jest porownywalny z 10W zarowka wiec 40W led da mi 400W zwyklego swiatla to bedzie duzo za duzo no ale to moje zdanie tylko :)
W kazdym badz razie zamowilem juz ledy zimne rzekomo 6W kazda zobacze co z tego wyjdzie
A jakie nawozy byscie mi polecili co z tymi z allegro?
No widaćmichallodz pisze:Nigdy nie przywiązywałem wiekszej wagi do roślin

michallodz pisze:Roślinki - są :) jakieś 3 :P
To dobrze,że chociaż w miarę widno mająmichallodz pisze:Na nadmiar siatła nie moge zarzekac ale nie jest ciemno

Mam pytanie czy samo dodanie troche oświetlenia pomoze roslinom czy przybedzie mi tylko glonow?

To zależy ile będzie tego "trochę", ale najlepiej, gdyby dołożenie światła szło w parze z innymi zmianami na korzyść dla roślin, a skorelowanie kilku czynników, będących wypadkową wzrostu roślin i ich dobrego samopoczucia,a nie wegetacji, pomoże zapanować nad florą i ustrzec się glonów. Dla samych, "wielkoliściastych"

Bardzo dobry pomysłmichallodz pisze:Moze czas jakis nawoz wprowadzic?

Trochę jest tych "proszków", to raz, a dwa- to to, o czym napisał już Spider w tłumaczeniu o dozowaniu suchych soli, a mianowicie-sole wyglądają jak jakaś straszna biała substancja, nie wiadomo czego?. Jeśli uda się przełamać strach przed solami, to okazuje się, że można zrobić z nich całkiem dobry nawóz dla roślin, projektując sobie w zasadzie dowolnie określone stężenia pierwiastków w kolumnie wody. Dodatkowym atutem jest przystępność cenowa. Minusem jest może ogarnięcie tego wszystkiego, choć jest to dość banalnemichallodz pisze:Co sadzicie o tych z allegro w proszku dziala to czy to kompletna sciema?

Ostatnio zmieniony 2010-09-19, 07:28 przez Zafira, łącznie zmieniany 6 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
-
-
tylko praktycznie lobelia i osoka marnieje przy takiej zmianie:P Rośliny marnieją od 29 do 33stopni najbardziej wtedy doprowadza to do stresu fotooksydacyjnego. 

Ostatnio zmieniony 2010-12-06, 07:32 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.