Pomoc przy oświetleniu
Pomoc przy oświetleniu
Witam.Co prawda nie mam jeszcze akwarium ale lepiej za w czasu sie spytać niż później żałować.Mianowicie w planach jest takie akwarium z taką pokrywą http://allegro.pl/akwarium-60l-profil-o ... 31065.html . Chciałem się dowiedzieć czy ktoś na forum byłby wstanie pomóc mi w przerobieniu oświetlenia na mocniejsze.Oczywiście nie za darmo.Szczegóły ustalimy już poza forum.
zastanów się co tam chcesz hodować. Jakie zwierzęta i jakie rośliny, bo:
1. może okazać się, że to 15W w zupełności wystarczy, możesz dołożyć odbłyśnik
2. jeżeli mają być roślinki tylko te, co w zestawie, to w zasadzie światło nie odgrywa roli
3. zobacz na www.atti.pl gotowe zestawy na zamianę oświetlenia.
Jak chciałbyś to zmodyfikować? Dołożyć drugą żarwkę 15W, czy wymienić na T5 24W?
1. może okazać się, że to 15W w zupełności wystarczy, możesz dołożyć odbłyśnik
2. jeżeli mają być roślinki tylko te, co w zestawie, to w zasadzie światło nie odgrywa roli

3. zobacz na www.atti.pl gotowe zestawy na zamianę oświetlenia.
Jak chciałbyś to zmodyfikować? Dołożyć drugą żarwkę 15W, czy wymienić na T5 24W?
- krzych0062
Sprawa tyczy się również świetlówek T-5 o mocy 54W i o długości 104,7 cm a odpowiadające T-8 38W... To tak gwoli ścisłości dla innych zainteresowanych tematem zmiany-zamiany oświetlenia "niestandardowego" w akwa... Teraz to już można powiedzieć, że jest to właśnie standardjabol pisze:zapomnialem ze pojawily sie juz swietlowki 24W w tzw standardzie Juwela/Sery