Oświetlenie "zmierzchowe" i nocne.
Oświetlenie "zmierzchowe" i nocne.
Witam
Wczoraj wieczorem zaobserwowałem następująca sytuację. Siedząc przed akwa i patrząc na nie i na ryby jak się ganiają itp. nagle zgasło oświetlenie ( sterowane automatem) rybom chyba nie bardzo się to podobało, bo wpadły tak jakby w panikę, która trwała kilka minut, po czym oswoiły się z ciemnością i były juz spokojne.
Doszedłem do wniosku, że taka sytuacja występuje, co wieczór, więc zacząłem kombinować i wymyśliłem ze zamontuję dodatkowe oświetlenie wieczorne "zmierzchowe" tj., mam zamiar zamontować 1 może 2 żarówki energooszczędne o bardzo małej mocy sterowanych automatem w taki sposób ze zapalają się w 2 min przed zgaśnięciem głównego światła i świecą tak przez 30-35 min., po czym gasną idealne by było zamontowanie jakiegoś "ściemniacza" automatycznego, ale nie wiem czy coś takiego można dostać. Pomyślałem też ze po wygaśnięciu tych żarówek zapalałoby się oświetlenie nocne typu LED taki gotowy zestaw oczywiście też sterowany automatem i tu me pytania.
1 Czy ktoś stosuje taki system z światłem "zmierzchowym"
2 Czy ktoś stosuje system z światłem nocnym, czy światło nocne nie wpływa źle na ryby tj. oczy ryb myślę tu o niebieskich LED-ach, czy zestawy sprzedawana na Allegro itp. są dość dobrej jakości i jakie najlepiej wybrać????
Proszę o opinie, porady, pomysły, krytykę delikatną:),itp.
Z góry dziękuję.
Wczoraj wieczorem zaobserwowałem następująca sytuację. Siedząc przed akwa i patrząc na nie i na ryby jak się ganiają itp. nagle zgasło oświetlenie ( sterowane automatem) rybom chyba nie bardzo się to podobało, bo wpadły tak jakby w panikę, która trwała kilka minut, po czym oswoiły się z ciemnością i były juz spokojne.
Doszedłem do wniosku, że taka sytuacja występuje, co wieczór, więc zacząłem kombinować i wymyśliłem ze zamontuję dodatkowe oświetlenie wieczorne "zmierzchowe" tj., mam zamiar zamontować 1 może 2 żarówki energooszczędne o bardzo małej mocy sterowanych automatem w taki sposób ze zapalają się w 2 min przed zgaśnięciem głównego światła i świecą tak przez 30-35 min., po czym gasną idealne by było zamontowanie jakiegoś "ściemniacza" automatycznego, ale nie wiem czy coś takiego można dostać. Pomyślałem też ze po wygaśnięciu tych żarówek zapalałoby się oświetlenie nocne typu LED taki gotowy zestaw oczywiście też sterowany automatem i tu me pytania.
1 Czy ktoś stosuje taki system z światłem "zmierzchowym"
2 Czy ktoś stosuje system z światłem nocnym, czy światło nocne nie wpływa źle na ryby tj. oczy ryb myślę tu o niebieskich LED-ach, czy zestawy sprzedawana na Allegro itp. są dość dobrej jakości i jakie najlepiej wybrać????
Proszę o opinie, porady, pomysły, krytykę delikatną:),itp.
Z góry dziękuję.
Ja ma zrobione oświetlenie z 3 lampek LED, każda po 2 diody, ale to jest za mało na moje akwa, powinny być przynajmniej jeszcze 2 lub 3 lampki (powiedzmy ok 12 LEDÓW). Ledy zapalają się podczas gdy jeszcze normalna świetlówka świeci i momencie jak ona zgaśnie to w akwa panuje delikatna pomarańczowa poświata (takie mam LEDY).
Generalnie jest tak
1) gaśnie jedna 18W
2) zapalają się LEDY
3) po 30 minutach od pierwszej 18W gaśnie druga świetlówka 18W
4) świecą się LEDY
5) po 30 minutach gasną LEDY
ale bardzo rzadko jet tak że wtedy panują egipskiej ciemności w pokoju bo zazwyczaj siedzę przy biurku i lampka się świeci.
Generalnie jest tak
1) gaśnie jedna 18W
2) zapalają się LEDY
3) po 30 minutach od pierwszej 18W gaśnie druga świetlówka 18W
4) świecą się LEDY
5) po 30 minutach gasną LEDY
ale bardzo rzadko jet tak że wtedy panują egipskiej ciemności w pokoju bo zazwyczaj siedzę przy biurku i lampka się świeci.
Moja była Tanganika -
Ja osobiscie stosuje w moim akwarium ledy jako glowne zrodlo oswietlenia (akwarium 375l). Poniewaz mialem podobne obserwacje co ty dlatego postanowilem zrobic cos zeby imitowalo wlasnie realny dzien (czyli powolne rozjasnianie i sciemnianie oswietlenia). Do tego celu bardzo dlugo szukalem odpowiedniego urzadzenia. Kilka osob powiedzialo mi o takim sterowniku akwariowym "skalar", troche potrwalo zanim znalazlem obecnego producenta i wlasciciela tego projektu ale potem okazalo sie ze nie ma on jeszcze modulu do oswietlenia led dziennego (sciemnianie rozjasnianie) - bylo to 9 miesiecy temu. Wiec szukalem dalej i znalazlem podobne urzadzenie na allegro u tego sprzedawcy:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=3611388
Po dwoch dniach mailowania okazalo sie ze ten Pan bardzo chetnie mi pomoze w rozwiazaniu mojego problemu i zmieni cos w swoim urzadzeniu zeby mi dzialalo tak jak ja chce (bardzo rzetelny sprzedawca - poniewaz sprzet byl na szybko zmieniany nie obylo sie bez poprawek ale to bardzo solidna firma i koszt przesylki usprawnianego sprzetu byl na jej koszt). U mnie obecnie to wyglada tak swiatlo zapala sie o godzinie 9 (rozjasnia sie od 0 do 100% jasnosci w ciagu 3 godzin) i zaczyna wygasac oo 18 (tez przez 3 godziny od 100% do 0). Jest kilka modeli tego sterownika w zaleznosci kto co potrzebuje do akwarium. Ma on sporo funkcji. Ja kupilem najdrozsza wersje bo zalezalo mi na pH-metrze, sciemnianiu rozjasnianiu oswietlenia i utrzymaniu w ryzach temperatury (kontrola grzalek i wentylatorow). Jestem bardzo z niego zadowolony. Nie wiem jak wyglada sprawa sciemniania swietlowek czy jest to mozliwe (ale wiem ze jest jakas taka funkcja dla tych co korzystaja z tego oswietlenia) - jezeli bylbys tym sterownikiem zainteresowany polecam kontakt ze sprzedawca on wszystko wyjasni itd. Wrazie jakis pytan jestem gotow odpowiedziec na tyle na ile bede potrafil.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=3611388
Po dwoch dniach mailowania okazalo sie ze ten Pan bardzo chetnie mi pomoze w rozwiazaniu mojego problemu i zmieni cos w swoim urzadzeniu zeby mi dzialalo tak jak ja chce (bardzo rzetelny sprzedawca - poniewaz sprzet byl na szybko zmieniany nie obylo sie bez poprawek ale to bardzo solidna firma i koszt przesylki usprawnianego sprzetu byl na jej koszt). U mnie obecnie to wyglada tak swiatlo zapala sie o godzinie 9 (rozjasnia sie od 0 do 100% jasnosci w ciagu 3 godzin) i zaczyna wygasac oo 18 (tez przez 3 godziny od 100% do 0). Jest kilka modeli tego sterownika w zaleznosci kto co potrzebuje do akwarium. Ma on sporo funkcji. Ja kupilem najdrozsza wersje bo zalezalo mi na pH-metrze, sciemnianiu rozjasnianiu oswietlenia i utrzymaniu w ryzach temperatury (kontrola grzalek i wentylatorow). Jestem bardzo z niego zadowolony. Nie wiem jak wyglada sprawa sciemniania swietlowek czy jest to mozliwe (ale wiem ze jest jakas taka funkcja dla tych co korzystaja z tego oswietlenia) - jezeli bylbys tym sterownikiem zainteresowany polecam kontakt ze sprzedawca on wszystko wyjasni itd. Wrazie jakis pytan jestem gotow odpowiedziec na tyle na ile bede potrafil.
Ostatnio zmieniony 2010-08-25, 08:25 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Sterownik fajna rzecz, ale droga. Ja zrobiłem sobie na 3 zegarach i też działa 

Moja była Tanganika -
Są ściemniacze do świetlówek ale skracają one znacznie żywotność samej świetlówki. Więc jest to nie opłacalne a po drugie takie ściemniacze są bardzo trudno dostepneVendredi pisze:jeżeli chodzi o sciemniacze to z świetlówkami nie da rady ani z liniowymi ani z kompaktami.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
lopuch a możesz wrzucić fotki tego sterownika i całego oświetlenia jak masz rozwiązane ? Chyba się bliżej tym tematem zainteresuje.
Moja była Tanganika -
Miałem przez pewien czas, w starym akwarium. Na 80cm długości miałem 8 niebieskich LEDÓW, fajnie wyglądało. Tylko zły zasilacz miałem i się spalił, teraz do tego akwa co ma nie będę noc robił, poczekam aż nowe założę i wtedy na niebieskich LEDach może zrobię.
Moja była Tanganika -
to nie jest dużo, weź pod uwagę że róznica w jasność w akwarium przy normalnym oświetleniu (powiedzmy 3 świetlówki) a po zapaleniu się 4 LEDów jest bardzo duża. Żebyw jakiś sposób wyrównać poziom natężenie oświetlenia LEDów powinno być więcej. Obserwowałem u siebie moment jak gaśnie 18W świetlówka, LEDy zapiliły się wcześniej. Zanim wzrok sie przyzwyczai to przez jakiś czas wydaje się jakby były zupełnie ciemno w akwa.Order pisze:4 do za dużo raczej.
Moja była Tanganika -