Malawi czy Tanganika-Co wybrać??
Malawi czy Tanganika-Co wybrać??
Mam dylemat co wybrać gdyż mam zamiar zmienić wystrój z ogólniaka na coś biotopowego, a interesuje mnie Tanganika lub Malawi z oboma biotopami nie miałem nigdy styczności więc narazie szukam informacji na ten temat.Akwarium jakie posiadam to 112l proste oświetlenie 2x18W filtracja Aquael fan 2(niestety nie mogę przekonać starszych na kubełek):/
Jeżeli chodzi o Malawi pływałby w nim harem saulosi (bo chyba tylko ten gatunek by się nadawał do 112l)
A w tanganice myślę o księżniczkach tylko nie wiem jaki układ i czy do nich można dać jeszcze jakieś muszlowce?
Co byście polecali tak na początek co by było łatwiejsze do utrzymania dla takiego laika jakim jestem jeśli chodzi o te biotopy?
Jeżeli chodzi o Malawi pływałby w nim harem saulosi (bo chyba tylko ten gatunek by się nadawał do 112l)
A w tanganice myślę o księżniczkach tylko nie wiem jaki układ i czy do nich można dać jeszcze jakieś muszlowce?
Co byście polecali tak na początek co by było łatwiejsze do utrzymania dla takiego laika jakim jestem jeśli chodzi o te biotopy?
A same ksiezniczki by sie nie nadawały czytałem ze dobre są do 112l.A u mnie w mieście cięzko o muszlowce jakieś.No i fakt ze malawi bedzie bardziej kolorowe,ale nadal mam problem co wybrać
Ostatnio zmieniony 2010-08-25, 14:25 przez carl, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko muszlowce do 112l. Jak nie kupisz w Zduńskiej to kupisz w Sieradzu, daleko nie masz do AC. Do malawi z takim litrażem raczej na pewno nie startuj
Moja była Tanganika -
Ja bym uderzał w Tanganikę, większe możliwości, zawsze kilka gatunków tych muszlowców jest do wyboru, ew. naskalniki jakieś. Postarasz się to znajdziesz jakie będziesz chciał. A z Malawi tylko Saulosi...
Ostatnio zmieniony 2010-08-26, 10:03 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.afrikacichliden.pl/index.php ... &Itemid=39
zajrzyj, jest oferta, telefon, coś kupisz, zawsze możesz na forum Klub Miłośników Tanganiki poszukać, ludzie różne ryby sprzedają
zajrzyj, jest oferta, telefon, coś kupisz, zawsze możesz na forum Klub Miłośników Tanganiki poszukać, ludzie różne ryby sprzedają
Moja była Tanganika -
ocelatusy a dokładnie samce są mocno terytorialne, multki są super ja mam sztadko 5 sztuk 3 samce i dwie samiczki i jak jedna parka podeszła do tarła to wszystkie razem pilnują rewiru i maluchów. Pozatym multiki mają piękne niebieski oczka
w 112 mógłbyś mieć nawet więcej sztuk niż ja bo jak widze u mnie zajmuja malutki rewir. Tylko muszelek musisz im załatwić.

w 112 mógłbyś mieć nawet więcej sztuk niż ja bo jak widze u mnie zajmuja malutki rewir. Tylko muszelek musisz im załatwić.