200L vs. VOX Modern
U mnie róznica wynosi 1cm na długości ~1,70m

Szafkę wzmacniałem płytą OSB: 22mm na plecy, z 12 wszystkie pionowe ściany w środku i boczne. Na wierzch nowy blat z 22mm.

Szafkę wzmacniałem płytą OSB: 22mm na plecy, z 12 wszystkie pionowe ściany w środku i boczne. Na wierzch nowy blat z 22mm.

Moja była Tanganika -
Centymetr przy tej długości i wielkości zbiornika to już bardzo dużo
ale i sam ciężar szkła jest dość znaczny a z wodą to nawet nie myślę. U mnie natomiast (właśnie zmierzyłem) blat i przednie nogi są z płyty 22 mm natomiast cała reszta czyli plecy, które dodałem oraz poprzeczne pionowe płyty są z 18 mm więc nie ma chyba tragedii. Co do wypoziomowania to tak jak wspominałem coś muszę podłożyć z przodu i lewej strony komody jednak nie więcej niż 2 mm może odrobinę więcej. Pytanie więc czy przy tym "odchyle" ma sens i czy jest taka konieczność?

Nie ma sensu - każde "podłożenie" jednej nogi powoduje jedynie pozorną stabilność - ciężar osadzony swobodnie rozklada sie równomiernie na całej powierzchni blatu, a "podłożenie" wygnie ci całość - szkło wbrew pozorom ma pewną elastyczność, ale cały czas będzie naprężone. Żeby ciężar spoczywał swobodnie po "podłożeniu", powinieneś postawić swobodnie nogę spoczywającą w najwyższym punkcie podłogi i wg niej podłożyć pozostałe dwie lub trzy. Ja bym zostawił, jak jest.
Zalej akwarium i zobaczysz jak wygląda poziom lustra wody, czy dużo widać że poziom ucieka czy nie widać. Jeśli wizualnie nie będzie ci przeszkadzało to zostaw. U mnie na sucho niby było OK, poziom był w każdą stronę, jednak po zalaniu mebel usiadł pod ciężarem i już poziomu nie było. Zmierzyłem ile trzeb dołożyć żeby było równo, wylałem wodę i podkładałem jeszcze raz, ponownie zalałem i było OK.
Moja była Tanganika -
się okaże za jakiś czas :)Prospero pisze:różnice od 2 do 4mm więc chyba tragedii nie ma!?
Moja była Tanganika -