Akwarium 80 L Azja -problem.

ODPOWIEDZ
Order

Akwarium 80 L Azja -problem.

Post autor: Order »

Witam
Mam problem.
Kilka dni temu kupiłem parkę mieczyków- sklep na rynku Barlickim.
Ryby padły tj. samica padła po pierwszej nocy i właśnie w trakcje nocy, po dwóch dniach padł samiec.
To, co zobaczyłem.
Ryby po przyniesieniu i jeszcze w worku wyglądały zdrowo bez żadnych objaw zewnętrznych po wpuszczeniu też, lecz zaczęły się chować w roślinach i nie jadły rankiem następnego dnia wyłowiłem padniętą samicę, samiec został i cały czas się chował nie jadł, lecz nie wyglądał jakoś szczególnie tzn. nie był osowiały itp. Jednak wczoraj wieczorem juz po zgaszeniu światła nad akwa zaobserwowałem, że zaczyna dziwnie pływać tzn. tak jakby oślepł i obijał się o dno szyby itp.

Akwarium zalałem 11 sierpnia 2010 w akwa rośliny i korzeń, filtracja kaskada brak napowietrzenia, parametry niebadane woda uzdatniona uzdatniaczem Sery.
Wachania temperatury między dniem a noca 2 stopnie tj rano jest 25,5 a po południu 27,5.
Oświetlenie 2x24 w w godzinach 10,30- 21,00
Zastanawiam się czy powodem nie może być obudowa, która pomalowana jest farbą taką do drewna metali itp., Ale dziwne ze ryby padły przez noc i w odstępie 2 dni.Czy może akwa jest jescze nie stabilne.
Czy podmienić trochę wody??
Niewiem czy kupic jakieś ryby i wpuścić na test dziś mam zamiar na rynek Bałucki skoczyć może tam coś kupię jakiegoś gupika chociaż.
Proszę o pomoc i poradę, co zrobić???
Ostatnio zmieniony 2010-08-21, 06:59 przez Order, łącznie zmieniany 3 razy.

Order

Kupiłem dziś Healthosan i zakropliłem akwa, zamontowałem też mały filtr wewnętrzny z napowietrzeniem jutro może pojadę na Start to zakupię jakieś ryby takie na test i mam pytanie kto na starcie ma porządne przedewszystkim zdrowe ryby moga być nawet gupiki???

Proszę o odpowiedz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Jak jeszcze nie kupiłeś, to ja mogę dać Ci kilka gupików "na test"

Wojtek

Order

Dzieki za ofertę ale wczoraj na Starcie kupiłem 6 razbor klinowych i 2 piskorki przezyły noc i dziś nie widze by im coś dolegało.
Być może ten dodatkowy filtr pomógł a być może w sklepie na Barlickim mają takie ryby więcej już tam nic nie kupię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”