Najlepsza barwa światła dla mchów 4000-6500K ?

dj_rey

Najlepsza barwa światła dla mchów 4000-6500K ?

Post autor: dj_rey »

Podobno najlepsza barwa światła dla mchów jest w przedziale 4000-6500K ze wskazaniem na tą drugą, bo w standardowych pokrywach wsadzają żarówkę 25W o barwie bodajże 2700K, przy której tylko glony rosną, tak ?
Czy są takie świetlówki kompaktowe na gwincie E14 o mocy 11-13W dla akwarium 25L, które posiadają taką barwę światła ?
Dodam, że w tym momencie przebudowa pokrywy na świetlówki liniowe nie wchodzi w grę, dlatego pytam o świetlówki kompaktowe E14.
Wiem, że Brilux posiada taką świetlówkę 13W o barwie 4000K, czy ona wystarczy dla mchów ?
Może znacie świetlówki kompaktowe o barwie zbliżonej do 6500K i wiecie, gdzie takie kupić ?

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

Powiem tak, ja mam 11 W 2700 K na 12 litrów, z mchów flame'a, jawajski, stringy i singapur. Wszystko sobie ładnie rośnie, najlepiej stringy-chwast taki troche(ale nie nawożę akwarium chociaż powinienem nawozić i dawać co2 przy takim ilorazie W/l). Glonów troszeczkę jest na szybach(zielone i brązowawe plamki do usunięcia palcem), nie ma natomiast żadnych nitkowatych/cyjano. No i nie jest to wysyp glonów... Jedyny problem jak dla mnie z taką barwą światła to to, że wszystko się wydaje żółte.

Ostatnio chodziłem po marketach budowlanych, nigdzie nie mieli żarówek ani na gruby ani cienki gwint powyżej 2700 K. Jak się w końcu zbiorę, to podjadę do tej hurtowni, opisanej w tym temacie

http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=2100

A co do żarówek jeszcze, to przeglądałem specjalnie katalog osramu na ich stronie, teoretycznie bardzo dużo świetlówek kompaktowych jest produkowana w wersji 2700, 4000 i 6500, ale sklepy sprowdzają tylko te z ciepłym światłem :-/

jak pojedziesz do tej hurtowni, to na pewno coś znajdziesz i coś podpowiedzą ;-)

jabol

Re: Najlepsza barwa światła dla mchów 4000-6500K ?

Post autor: jabol »

dj_rey pisze: o barwie bodajże 2700K, przy której tylko glony rosną, tak ?

bzdura :)

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

dokładnie bzdura, co ma barwa światła do glonów?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

barwa ma to do siebie że wywołuje się ją poprzez taki dobranie luminoforu w świetlówkach że barwa składa się z kilku pasm ( podstawowych barw) które w połaczeniu ze sobą dają pożądane odcienie światła.

I z tego co czytałem ( wypadało by podpytać rośliniarzy) to są bodajrze dwa lub 3 odcienie które najlepiej stymuluja fotosynteze. Jednym z nich jest podobno niebieski którego w przypadku świetlówek o barwie 2700K jest nie za wiele. Jak powrzechnie wiadomo roślny do wzrostu potrzebują wszystkiego w odpowiednich proporcjach, jak dostana za mało światła to mniej składników odżywczych wykożystają bo fotosynteza bedzie słabsza, a glon to szczwana bestia która tylko czeka aż coś dla niej zostanie niewykożystanego i zaczyna się rozrastać.

Te informacją to tylko jakies resztki które mi świtają z głowie, bo daaawno temu o tym czytałem kilka artykułów.

Kolejna kwestią jest to, że przy 6500K wszystko ma ładniejsze kolorki niż przy 2700K.

dj_rey

Zamówiłem żarówkę energooszczędną General Electric 11W E14 o barwie 6500K w cenie 6zł/szt :-) Nowa na pewno nie będzie tak grzała wody jak stara (podnosi ją o 5 stopni) z 26 do 31 :-( co pewnie nie podoba się krewetkom.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

czemu ma nie podnosić temperatury? masz jakieś dowody na swoją dziwną teorię?

dj_rey

s050197 pisze:czemu ma nie podnosić temperatury? masz jakieś dowody na swoją dziwną teorię?
Mam w całym mieszkaniu energooszczędne i na pewno nie dają tyle ciepła co zwykłe żarówki, można je dotknąć bez poparzenia się :D

nemrod

Post autor: nemrod »

paluszekrybny pisze:Jak się w końcu zbiorę, to podjadę do tej hurtowni, ...
jak pojedziesz do tej hurtowni, to na pewno coś znajdziesz i coś podpowiedzą ;-)
Byłem w hurtowni na Traktorowej, wyczytałem o niej na naszym forum parę pozytywnych opinii. Widocznie miałem wyjątkowego pecha, bo trafiłem na faceta (blondyn - skojarzenie z damskimi dowcipami nasunęło mi się później), który sprawiał wrażenie przypadkowego zastępcy urlopowanego kolegi. Na kilka pytań dostałem odpowiedzi, które wskazywały, że to ja mogę jego czegoś nauczyć. By usunąć wątpliwości zapytałem o rzecz podstawową, o oprawki bryzgoszczelne. W odpowiedzi szeroki uśmiech i radosna odpowiedź "panie, jak na mnie ktoś chlapnie wodą, też powiem, że jest bryzgoszczelny".

Podziękowałem za rozmowę i wyszedłem, nie robiąc żadnych uwag. Pójdę tam jeszcze raz, kilka pozytywnych opinii musi być opartych na faktach. Ale do tego samego biurka podejdę dopiero wtedy, gdy kolega "fachowca" wróci z letniego urlopu.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

dj_rey pisze:
s050197 pisze:czemu ma nie podnosić temperatury? masz jakieś dowody na swoją dziwną teorię?
Mam w całym mieszkaniu energooszczędne i na pewno nie dają tyle ciepła co zwykłe żarówki, można je dotknąć bez poparzenia się :D

czy mówiąc "stare" miałeś na myśli zwykłe żarówki - wyrażaj się precyzyjniej...

jabol

Post autor: jabol »

s050197 pisze: czy mówiąc "stare" miałeś na myśli zwykłe żarówki - wyrażaj się precyzyjniej...
w pokrywach 40x25x25 (zwyklych)- dokladane sa zwykle zarowki swiecowe (niestety) - 25W

nie dosc ze faktycznie dosc znacznie podnosza temperature wody to sa potencjalnym materialem na stluczke (kilka razy wylawialem szklo z akwa).

dlatego jesli ktos sie decyduje na taka pokrywe to najpierw staram sie go namowic na pokrywe aquaela z serii classic albo sugeruje kupno tazw swietlowki kompaktowej (energooszcednej) na gwincie E14

dare31

Post autor: dare31 »

energooszczędne o barwie 6500K można bez kłopotu kupić w castoramie philipsa na duży gwint więc w pokrywe aquaela wchodzi mi idealnie więc naprawdę wymyślacie sobie te problemy

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

dare31 pisze:energooszczędne o barwie 6500K można bez kłopotu kupić w castoramie philipsa na duży gwint więc w pokrywe aquaela wchodzi mi idealnie więc naprawdę wymyślacie sobie te problemy
ile watów ? jaki dokładnie "model" ? kiedy kupowałeś/widziałeś ? jaka cena ?

więcej pytań nie mam. ;-)

barttru

Post autor: barttru »

Ja jak szukałem takiej żarówki po marketach jakieś dwa miesiące temu to nie było nigdzie.
Były tylko 2700K.
Chyba że przeoczyłem

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

paluszekrybny pisze:ile watów ? jaki dokładnie "model" ?
Chyba już była mowa na forum o tych poszukiwanych świetlówkach... ;-) Philips-Genie i Master PL bodaj... Tylko cena jest dość wysoka... :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”