Wskazówki przy doborze obsady do 144l

ODPOWIEDZ
Prymulka

Wskazówki przy doborze obsady do 144l

Post autor: Prymulka »

Jestem w trakcie zakładanie swojego pierwszego 144l baniaczka ( co prawda mam teraz z odzysku akwa z 2 welonami i kiryskami,ale za namową kilka forumowiczów postanowiłam je zwrócić)
Mam duży problem z doborem obsady,ma to być akwarium ogólne,chciałabym w nim mieć spokojne rybki,które nie będą mi notorycznie obgryzały roślin i stanowiły zagrożenia dla mniejszych rybek ( bo zamierzam mieć jakąś ławicę , najprawdopodobniej neony czerwone)
Na pewno zostawiam kiryski ( mam 8 szt - 4 k. pstre i 4 k. sterby),zastanawiałam sie nam zbrojnikiem złotym,bo podobno nie rośnie do takich rozmiarów ,jak zbrojnik niebieski.
Myślę nad gurami,natomiast mój mąż strasznie chciałby hodowac skalary,ale do tego to chyba trzeba miec jeszcze wiekszy zbiornik i juz nie mogłabym miec chyba z nimi zadnych innych rybek.
Podpowiedzcie mi coś ( tylko błagam nie piszcie ,że to moje akwa i ja sama powinnam dokonac wyboru,bo o tym doskonale wiem,ale te ryby,ktore mi sie np podobaja z wygladu nie moga byc z innymi,bo sa zbyt terytorialne,albo rosna do bardzo duzych rozmiarow)
Po co mam kupowac rybki,ktore sie szybko wybija,bo wedle wskazówek sprzedawców w zoologikach niemal wszystkie rybki można łaczyć; zapominaja wspomniec,ze potrafia urosnac do 10-15 cm.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

jakie wymiary ma akwa? (od wysokości zależy, czy mogą tam być skalary.)
Jeśli chodzi o male zbrojniki to otoski. Podobno jedyne jedzące przez całe życie glony.
kiryski, otoski, zamiast gurami polecam prętniki (1+2 lub 3) lub skalary, bystrzyki i gitara.
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 15:27 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Prymulka

akwa ma wymiary 80(dług) x 40 (szer) x 45(wys)
zaraz troche poszperam o tych rybkach,co napisałeś,tylko czy one mi nie zjedza ławicy?

te prętniki mi sie podobają ;-) do mojego baniaczka,4 nie wiecej?
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 16:19 przez Prymulka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Jak podobają Ci się neony czerwone to kup stadko ok.35 sztuk, do tego harem kakadu albo para ramirez,z 10 otosków, te kirysy co masz i będzie fajnie do tego biotopono bo to wszystko jest z SA. ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 16:13 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

8 kirysków 10 otosków i harem kakadu terytorialnych w okresie tarła to nie przesada na takim dnie?

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Jak akwarium będzie odpowiednio przygotowane to czemu nie ?
Obrazek

Prymulka

Chyba wszystkie pielęgnicowate to ryby terytorialne,a ja chciałabym kilka większych rybek,które będą sobie pływały w środkowej części akwa i nie będą zagrożeniem dla tych mniejszych rybek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”