Pomocy prosze!!

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

skyline84 pisze: pewnie no3 jest wysokie
Ja sądzę, że skoro baniak nie miał okazji dojrzeć, to NO3 jest niskie, za to NH3 szaleje.

skyline84

Post autor: skyline84 »

ja bym proponował zrobić pomiary wody.

Awatar użytkownika
cholpek

Post autor: cholpek »

mi chodzi o to aby odkazic to cale akwarium spusic te wode dokladnie go wyczyscic ale co mam zrobic z tymi tybkami kt zostaly mam drugie akwarium lecz bez odstalej wody tzn puste i co mam dalej robic a by bylo wszystko ok
120L- akwa + 70 + 60 + 50 + 10 :)

maksior

Post autor: maksior »

Akwarystyka wymaga czasu. To na wstępie . Ja kiedys tak samo walczylem z rybią ospą , pleśniawkami i innym gnojem. Najlepszym rozwiązaniem był restart , tj.. wywaliłem wszystko założyłem zbiornik od nowa , odpaliłem filtr zasadzilem nowe rośliny, i przeleczylem starą kadrę w czystym zbiorniku, bez odstałej wody i pomoglo . Ps. kiedyś w Diodonie dostałem spoko radę nie lecz temperaturą chyba że chcesz pogotować rybki. W moim przypadku pomógł .; sera ectopur i ichtiosan. Dawniej stosowalem sery odpowiednik ichtiosanu sorki ale chwilowa amnezja nie daje mi nazwy tego leku. Wlej bakterie sery np. na start i poczekaj zanim coś wpuścisz do akwa . :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-05-29, 19:11 przez maksior, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek

Awatar użytkownika
cholpek

ectopur to jest w tabletkach w loztym opakowaniu ??

maksior

W zółtym opakowaniu ale w proszku.
Arek

Awatar użytkownika
cholpek

to jutrio odlowie pozostale rybki do nowgo akwa z tego wypompuje wode wyczyszcze go roztworem z soli i cieplej wody
żwir wyrzuce bo mam piasek to go wygotuje
ale co z pompa hmm mysle ze podloncze ja do miski z solanka i niech sobie troche pochodzi lecz mysle ze wypadalo by wyrzucic zawartosc pompy i cos nowego zaplikowac tylko teraz pytanie co jest najleprze?? pompa dziala 24/7

maksior

Jakbys poszukał w necie o kulorzęsku to pewnie bys wiedział o rozwoju tej choroby jej przebiegu i o tym zę jak nie znajduje żywiciela cysta to ginie . Niech akwa po restarcie postoi smo filtr chodzi , wlej szczepy bakteri do filtra i po 2 tygodniach wp€ść rybki , wyleczone albo zdrowe ale po kwarantannie . Wszystko powinno być ok. Pozdrawiam i powodzenia . Ps lepiej mieć jedno akwa zdrowe niż pięć chorych. :-P
Arek

Awatar użytkownika
cholpek

restart już gotowy. Nowa woda, nowa obsada. Filtr dokładnie wyczyszczony, grzałka itp również. Teraz pozostaje czekać i filtrować wodę Tylko jutro muszę skoczyć do sklepu kupić jakieś witaminki czy coś - rybki w kwarantannie

Pompę mam 600L na h przepływu wody to raczej dobra do 128L akwarium??

a no i coś do sprawdzania parametrów wody

wogóle drogie to jest i jakie jest najlepsze??

termp 32 stopnie

Imrasil: Ortografia i gramatyka woła o pomstę do nieba.
Ostatnio zmieniony 2010-05-31, 19:37 przez cholpek, łącznie zmieniany 4 razy.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Ja rozumiem że można mieć dysleksję czy inną dys.... jednak brak chęci do pracy nad sobą a nawet brak korzystania ze słownika czy dodatku do przeglądarki sprawdzającego błędy to już skrajne lenistwo :!:

W kwestii tematu jaki tu poruszyłeś.

Rozumiem że pompa to kubełek którego fota była powyżej a nie samo urządzenie tłoczące wodę ?

Każdy będzie zachwalał inne testy - generalnie jak już to kropelkowe chociaż można się bez nich obejść - daj baniaczkowi popracować 2-3 tyg i będzie dobrze.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cholpek

czyli ogólny baniak już jest ok stoi od poniedziałku to jeszcze poczekam z 2 tygodnie
pompa 24/7 + napowietrzacz ... Światlo wyłączone, temp 32stopnie

teraz tak 2 dorosłe glonojady zbrojniki niebieskie i 4 kiryski no i kilka mlodych platek i gupikow

u młodych zauwarzyłem pocieranie sie o węrzyk od powietrza trudno stwierdzić czy to ospa czy pleśniawka a więc co z nimi mam zrobić abym móglł je wpuścić do dużego baniaka ????

Imrasil: Po raz nie wiem już który zwracam uwagę na ortografię
Ostatnio zmieniony 2010-06-02, 23:48 przez cholpek, łącznie zmieniany 1 raz.

maksior

Czy mógłbyś wytłumaczyć jak stosujesz kwarantannę tz. leczysz je temperaturą czy lekami . Jakoś te rybki należy odkazić . Jeśli chcesz wpuścić paletki to woda powinna oscylowć w 30 stopniach . Jeśli tam mają być roślinki to tylko Lotosy tam wytrzymają . W niższej temp. Paletki będą chorowć to delikatne rybki zaczną ciemnieć i padać . A tak ogólnie to 120 to za mało nawet na kilka młodych Paletek. Ładne rybki ale cholernie trudne do hodowli jak nie zapewni się im odpowiednich warunków . Jeśli akwa jest dojrzałe to szkoda kasy na testy, kupisz testy zaczniesz cuda z chemią i od nowa PRL. Jedyny test jaki bym polecil to na azotany . Można nieraz sprawdzić .
Ostatnio zmieniony 2010-06-03, 11:19 przez maksior, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

maksior, platki a nie paletki :-)

maksior

sorki
Arek

Awatar użytkownika
cholpek

pop są odłowione napowietrzać non stop no i podmianki wody na odstałą praktycznie co dzień ze względu na to ze akwarium jest małe 10L rybki maja duży apetyt

32 stopnie są w 2 baniaku dla czego 32 dla tego ze przy tej temp nie rozmnażają się choroby
no i jeśli nie maja żywiciela w tym akwa nie ma żadnej rybki i zostali wszystko dokładnie wyczyszczone lub wygotowane
lecz nie jestem pewien ze ta temp pozwoli rozmnożyć się pozytywnym bakteria np w filtrze????
Ostatnio zmieniony 2010-06-03, 23:12 przez cholpek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”