Obsada do ~~ 200l

ODPOWIEDZ
lukasses

Obsada do ~~ 200l

Post autor: lukasses »

Nie wiem czy to dobry dzial jak zły to proszę przenieść.

Witam, posiadam 2 akwa no moze juz 3. 2 sa na forum 55l i 30l. Zamierzam kupic akwa okolo 200l moze 190. Orientacyjne wymiary to 90x45x45 , 100x45x45.

Pytanie odnosnie obsady, bede napewno przekladal ryby ze starego akwa bo jest przerybienie a chce dla rybek dobrze.

Ryby:
6 molinezji
kiryśnik czarnoplamy
2x zbrojnik niebieski para
2x skalar
1x bojownik

Co zmienic czego dolozyc. Zastanawialem sie nad calkowitym usuniecie molinezji ale mam sentymnt do nich bo z wlasnej hodowli :D

Kolejne pytanie filtracja: Aqua SZUT turbo 500l/h 2 kubełki + samorobna deszczownia. Ogarnie mi to akwa okolo 190l ? jesli nie bede musial cos dolozyc w pozniejszym terminie. Kolejna sprawa bedzie samorobna pokrywa z nierdzewki wiec odblysniki niepotrzebne natomiast jakie swietlowki byscie polecali do tego akwa, nie ukrywam ze 0,5W musze miec bo chce miec jakas zielenine moze nie bardzo wymagajaca ale ma byc.

lukasses

Jutro kupuje akwarium. Padł wybór na 240l 120x50x40 dlugoscxwyskoscxszerokosc. Na podloze trafi ziemia na to piasek i sie pobawimy w low techa z roslinami malo wymagajacymi. Swietlowki pewnie beda 3x39W mysle ze starczy spokojnie. Natomiast cały czas sie zastanawiam nad obsadą. 240l to sporo i mozna juz zrobic cos ciekawego nie meczac przy tym podopiecznych.

Napewno zostaja skalary, bojownik, 2x zbrojnik niebieski parka, kiryśnik czarnoplamy i okolo 6 molinezji (czy musi ich byc wiecej aby sie dobrze czuly ?)

No i pytanie panowie i panie co do tej obsady dorzucic ? Kryjówek bedzie sporo, roślin o ile załapią podobnie. Na start nie mam ich zbyt wiele ale sa szybkorosnace moczarki itp wiec mysle ze bedzie z górki.

Odezwijcie sie moze wkoncu i pomozcie bo temat juz tak dlugo wisi a zero odzewu :evil:

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

jakieś kiryski, otoski i może 2 samice bojownika.
jakieś stadne, może neon czerwony?
molinezji nie dokupuj

TomekP

Post autor: TomekP »

Robiąc akwarium 50 cm wysokie zostałbym przy skalarach. One też wolą jak ich więcej jest bo to stadne ryby i lubią się trochę poganiać po zbiorniku.

kacperek167

Post autor: kacperek167 »

jak dla mnie powinien być harem bojowników, parka zbrojników, parka kiryśnika, jakies kiryski np 5 pstrych i 5 spizowych lub panda to juz od kasy i upodoban.

lukasses

raczej kiryskow nie kupie pewnie otoski predzej ale to sie zobaczy, harem bojownika nie ma problemy calkiem dobry pomysl, teraz tak cos plywajacego w toni lawicowe myslalem nad danio czerwone.zielone.zolte.pregowane i lamparcie :P cos z tego jakas lawica ile szt ? dokupic skalarow ? podobaja mi sie tez gurami mozaikowe badz zlote tylko jak by musiala wygladac obsada jesli chcialbym miec skalary bojownika i gurami na raz nie chce przerybic akwa bo wlasnie po to zmieniam na wieksze zeby ryba bylo dobrze

kacperek167

Post autor: kacperek167 »

no moze byc wedlug mnie para skalarow jeszcze i jakis malutkich rybek typu danio, neony, razbory

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

No bojowników i danio to bym nie łączył...
Gurami i Skalary podobno złe połączenie ale z własnego doświadczenia nie wiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”