Neonek padł (może zabrakło dnia na podanie leku).
Przyczyna ustalona:
Termostat w grzałce (nowej) padł i np. wczoraj było 21 stopni, więc podejrzewam, że wcześniej też tak się zdarzało. Awaryjnie włożyłem grzałkę bez termostatu, temp. podskoczyła i termostat zaskoczył, dzisiaj idę ją wymienić.
PS:
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie zwłaszcza koledze: chwialek, za zdiagnozowanie w PW choroby.
neon czarny kłopoty z plywaniem
- arturromarr
Ostatnio zmieniony 2010-05-17, 09:28 przez arturromarr, łącznie zmieniany 2 razy.
21 stopni to żaden powód do zachorowań, ewentualne duże różnice w temperaturze w ciągu dnia prędzej. Podanie leku najprawdopodobniej rybie by nie pomogło, a jeśli dodałbyś go do ogólnego akwarium to osłabiło by tylko pozostałe ryby. Zadbaj teraz o podstawowe parametry wody tak aby ryby na przyszłość nie chorowały. W akwarystyce należy zapobiegać a nie leczyć, jak widzimy objawy to najczęściej jest już za późno.
Niestety nie zgodzę się z przedmówcą 21st to jest jeden z możliwych powodów...
Ryby często chorują na pleśniawkę po tym jak dojdzie do uszkodzenia ich ciała. Rozwojowi pleśniawki sprzyja niska temperatura. Nadal utrzymuję swoje zdanie, iż jeśli pleśniawka wystąpiła warto zastosować dodatek FMC do wody profilaktycznie. Ryby były transportowane więc powodem pleśniawki mogło być zarażenie u sprzedawcy, uszkodzenie w transporcie, niska temperatura wody, skoki temperatury, brak ustabilizowania biologicznego zbiornika, i wiele innych czynników.
Ryby często chorują na pleśniawkę po tym jak dojdzie do uszkodzenia ich ciała. Rozwojowi pleśniawki sprzyja niska temperatura. Nadal utrzymuję swoje zdanie, iż jeśli pleśniawka wystąpiła warto zastosować dodatek FMC do wody profilaktycznie. Ryby były transportowane więc powodem pleśniawki mogło być zarażenie u sprzedawcy, uszkodzenie w transporcie, niska temperatura wody, skoki temperatury, brak ustabilizowania biologicznego zbiornika, i wiele innych czynników.
- arturromarr
Dodałem zooleku.
W akwarium jest dodatkowa grzałka bez termostatu, chyba rybki przeżyją do wymiany grzałki.
"śmierć pleśniawce i innym skrytożercom"
W akwarium jest dodatkowa grzałka bez termostatu, chyba rybki przeżyją do wymiany grzałki.
"śmierć pleśniawce i innym skrytożercom"
Ostatnio zmieniony 2010-05-17, 11:46 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale czego dokładnie?arturromarr pisze:Dodałem zooleku.
Jasne, ale właśnie chodziło mi o to że 21 stopni to nie bezpośrednia przyczyna choroby neona. Gdyby opiekun zadbał o podstawowe parametry wody, dojrzałość zbiornika itd to taki spadek temperatury nie skutkowałby od razu chorobą i śnięciem ryby.chwialek pisze:Ryby często chorują na pleśniawkę po tym jak dojdzie do uszkodzenia ich ciała. Rozwojowi pleśniawki sprzyja niska temperatura. Nadal utrzymuję swoje zdanie, iż jeśli pleśniawka wystąpiła warto zastosować dodatek FMC do wody profilaktycznie. Ryby były transportowane więc powodem pleśniawki mogło być zarażenie u sprzedawcy, uszkodzenie w transporcie, niska temperatura wody, skoki temperatury, brak ustabilizowania biologicznego zbiornika, i wiele innych czynników.
Pleśniawka jest jedynie finalnym efektem błędów które to zabiły rybę. Ryba nie padła z powodu pleśniawki samej w sobie, lecz poprzez złe warunki środowiskowe, które pozwoliły na rozwój choroby. Dopóki ogólne warunki nie będą lepsze a przez to ryby silniejsze to co za różnica czy ryby będą ginęły wykańczane pleśniawką, ospą czy atakami bakterii?
Ostatnio zmieniony 2010-05-17, 12:10 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.
Niestety tego nie zrobił (dojrzałość zbiornika)... A za błędy ludzi nie muszą płacić zwierzęta. Są pewne sposoby, aby pomóc w szybszym dojrzewaniu zbiornika tak żeby ryby które już tam są miały lżejszy żywot.
Myślę iż właścicielowi przyda się pomoc i podpowiedź co i jak zrobić aby naprawić błędy. Np.: dodatek sera nitrivec (po leczeniu podmiana wody i dodatek nitrivec) może przyspieszyć dojrzewanie tego zbiornika koszt około 10zł w sklepie detalicznym. Niestety niema do dyspozycji dojrzałego zbiornika aby przetrzymać tam ryby do czasu ustabilizowania tego zbiornika.
Myślę iż właścicielowi przyda się pomoc i podpowiedź co i jak zrobić aby naprawić błędy. Np.: dodatek sera nitrivec (po leczeniu podmiana wody i dodatek nitrivec) może przyspieszyć dojrzewanie tego zbiornika koszt około 10zł w sklepie detalicznym. Niestety niema do dyspozycji dojrzałego zbiornika aby przetrzymać tam ryby do czasu ustabilizowania tego zbiornika.
Ostatnio zmieniony 2010-05-17, 12:25 przez chwialek, łącznie zmieniany 3 razy.