neon czarny kłopoty z plywaniem
- arturromarr
neon czarny kłopoty z plywaniem
Dane zbiornika:
50l.
Filtr 12/24H
Dane wody:
Znam tylko temp. 24 C
Dane obsady:
2 neon czarny
8 neon inesa
2 kiryski
1 ślimak
Objawy i czas ich występowania:
Od dwóch dni neon czarny ma problem z unoszeniem się w wodzie, jakby miał coś z pęcherzem pławnym. Pływa dosyć żwawo przy dnie i próbuje się wzbić wyżej ale opada ciągle. Te ciągłe próby powodują, ze jest pochylony pod kątem z głową w górze.
Akwarium i obsada mają dopiero dwa tygodnie więc może ryba była już chora nie wiem.
Co to może być, czy może przenieść się na inne ryby? za bardzo nie mam go gdzie przenieść. Co robić?
50l.
Filtr 12/24H
Dane wody:
Znam tylko temp. 24 C
Dane obsady:
2 neon czarny
8 neon inesa
2 kiryski
1 ślimak
Objawy i czas ich występowania:
Od dwóch dni neon czarny ma problem z unoszeniem się w wodzie, jakby miał coś z pęcherzem pławnym. Pływa dosyć żwawo przy dnie i próbuje się wzbić wyżej ale opada ciągle. Te ciągłe próby powodują, ze jest pochylony pod kątem z głową w górze.
Akwarium i obsada mają dopiero dwa tygodnie więc może ryba była już chora nie wiem.
Co to może być, czy może przenieść się na inne ryby? za bardzo nie mam go gdzie przenieść. Co robić?
- arturromarr
Akwarium jest świeżo założone jak napisałem dlatego mało rybek.
Dokupuje z różnych źródeł, żeby nie mieć samego rodzeństwa.
Jeszce jedna ważna rzecz, bo dwa dni wcześniej dokupiłem nową roślinkę ale nazwy nie pamiętam, może z nią się coś przyplątało.
reszta rybek jest zdrowa, tylko ta jedna walczy z grawitacją.
Co jej może być, czytam w książkach o chorobach, ale nic mi nie podchodzi?
Czyżby przeziębią się w transporcie, ale dwa tygodnie pływała normalnie?
Dokupuje z różnych źródeł, żeby nie mieć samego rodzeństwa.
Jeszce jedna ważna rzecz, bo dwa dni wcześniej dokupiłem nową roślinkę ale nazwy nie pamiętam, może z nią się coś przyplątało.
reszta rybek jest zdrowa, tylko ta jedna walczy z grawitacją.
Co jej może być, czytam w książkach o chorobach, ale nic mi nie podchodzi?
Czyżby przeziębią się w transporcie, ale dwa tygodnie pływała normalnie?
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 20:34 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.
- arturromarr
Ale przede wszystkim akwarium jest świeże = nie dojrzałe. Jeśli filtr będzie pracował 12h na dobę to nigdy to akwarium nie dojrzeje. A dopóki nie dojrzeje to będziesz miał problemy ze zdrowiem ryb.
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 21:04 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam poszukanie w google info o cyklu azotowym, szkodliwym wpływie NH4 na żywe stworzenia.
Samo wyrównanie temperatury wody w worku i akwa to nie wszystko bo temperatura jest tylko jednym z parametrów wody które muszą mieścić się w jakimś zakresie żeby żywe stworzenia mogły sie dobrze czuć.
Sa jeszcze :
Twardość
Kwasowość
steżenie NH4
Ilość tlenu
temperatura
Samo wyrównanie temperatury wody w worku i akwa to nie wszystko bo temperatura jest tylko jednym z parametrów wody które muszą mieścić się w jakimś zakresie żeby żywe stworzenia mogły sie dobrze czuć.
Sa jeszcze :
Twardość
Kwasowość
steżenie NH4
Ilość tlenu
temperatura
- arturromarr
Tak jak pisaliśmy, powinieneś zacząć przeciwdziałać przyczynom powstawania chorób a nie ich skutkom. Tego neona zapewne już nie odratujesz. Jeśli nawet dodasz lekarstwo to dodatkowo możesz wytłuc florę bakteryjną w akwarium i znajdziesz się w punkcie wyjścia.
Daj do baniaka sporo roślin szybko rosnących, może będą w stanie powyciągać szkodliwy azot. Ale przede wszystkim poczytaj o tym co powinieneś zrobić zanim kupiłeś żywe stworzenia jakimi są ryby.
Daj do baniaka sporo roślin szybko rosnących, może będą w stanie powyciągać szkodliwy azot. Ale przede wszystkim poczytaj o tym co powinieneś zrobić zanim kupiłeś żywe stworzenia jakimi są ryby.
Do akwarium dodaj sera nitrivec to powinno nieco polepszyć życie obecnych tam ryb i napewno nie odłanczaj filtra- który powinien chodzić 24/24h w przeciwnym wypadku nigdy on nie dojrzeje. Wodę uzdatniałeś w jakikolwiek sposób czy ryby trafiły do kranówki nieodstałej?
Natomiast problem neona czarnego, który trafił do słoika pozostaje nadal nierozwiązany... no chyba, że natura sama rozwiązała już problem.
Natomiast problem neona czarnego, który trafił do słoika pozostaje nadal nierozwiązany... no chyba, że natura sama rozwiązała już problem.
- arturromarr
- arturromarr
Dobra jeśli to kluczowa sprawa dla ustalenia jak pomóc neonkowi to uściślam:
Akwarium jako szklany zbiornik mam rok czasu.
Miesiąc temu nalałem do niego wody i posadziłem kilka roślinek.
Dwa tygodnie temu urządziłem ostatecznie akwarium i wpuściłem pierwsze rybki w tym chorego obecnie neonka.
Od tej pory dokupiłem kilka nowych rybek i ze trzy dni temu roślinkę.
Kolega z forum w PW. sugeruje , ze to pleśniawka. Też się ku temu skłaniam, bo plama jest jakby ciemnoszara i odstaje lekko. Zastanawiam się tylko czemu ryba ma problemy z unoszeniem się czy to pasuje do tej choroby?
Co teraz zrobić?
Akwarium jako szklany zbiornik mam rok czasu.
Miesiąc temu nalałem do niego wody i posadziłem kilka roślinek.
Dwa tygodnie temu urządziłem ostatecznie akwarium i wpuściłem pierwsze rybki w tym chorego obecnie neonka.
Od tej pory dokupiłem kilka nowych rybek i ze trzy dni temu roślinkę.
Kolega z forum w PW. sugeruje , ze to pleśniawka. Też się ku temu skłaniam, bo plama jest jakby ciemnoszara i odstaje lekko. Zastanawiam się tylko czemu ryba ma problemy z unoszeniem się czy to pasuje do tej choroby?
Co teraz zrobić?
Ostatnio zmieniony 2010-05-14, 11:39 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.