Płyta MDF 18 mm szafka DIY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bolek1984

Płyta MDF 18 mm szafka DIY

Post autor: Bolek1984 »

Wiatam i mam pytanie bo wiem że robiliście sami sobie szafki pod zbiorniki :-D mianowićie tez taka szafkę planuje zrobić i tu powstaje moje pytanie :arrow: Gdzie w łodzi najlepiej i co ważne tanio kupic plyte meblową MDF ?? oczywiście żeby była profesjonalnie docięta na wymiar.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jest wiele możliwości, np w Castoramie, w FH drewno ale tam musisz wziąc cała ale cieńcie jest za free, jeszcze na włókniarzy koło makro jest stolarnia.

Teraz wszedzie płyty są docinane porządnymi piłami wiec nie powinieneś mieć problemu.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Dzieki za odpowiedz Vendredi to mówisz że nie powinienem mieć problemów :mrgreen: a Ty pod swoją tanganike robiłeś samemu szafke?? potrzebny stelaż stalowy czy na samej płycie może być?? Ja planuje szafkę pod akwarium 200x50x50 co daje 500 litrów i myślałem zrobic ja tylko z płyty :arrow: będzie miała 6 pionowych płyt, tył również z płyty i na to blat z dwóch płyt czyli 36 mm :mrgreen: zrobie zdjecie mojego szkicu i wrzuce do wglądu :mrgreen:
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Vendredi
Moderator

Ja u siebe mam oczywsice stelaż obłożony płytą, osobiście bym nie ryzykował z robieniem szafki z samej płyty, ja za stelarz dałęm 300zł i nie żałuje bo jest świetnie wykonany i pomalowany ( piecowo ). Ostatnio miałem wyciek z filtra i widze że płyta która leży na podłodze uległa namoczeniu i wypaczeniu. Źlę Ci nie życzę ale jak te płyty nośne Ci zamokną to może być krucho.

Mam drugi baniak 500L niezalany i na 200% jak będę go stawiał to dam stelaż bez zastanawiania.

Plusem stelża jest też to, że przestrzeń pod akwa nie jest prawie wcale podzielona i może tam dużo zmieścić.

zami84

Post autor: zami84 »

Vendredi pisze:stelaż obłożony płytą, osobiście bym nie ryzykował z robieniem szafki z samej płyty, ja za stelarz
zdecyduj sie w koncu ;)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Bolek1984

to dlaczego chyba wszystkie komody sprzedawane w zestawach na allegro są tylko z płyty i nie wygladają aż tak solidnie a jednak przystosowane są pod akwaria??? u mnie jest jeszcze taka kwestia że ma byc to praktyczna komoda żeby zona miała z niej tez pożytek :mrgreen: i chyba jednak będe robił z samej płyty (cięzar napewno wytrzyma)

Pozdrawiam
Romek

Vendredi
Moderator

zami84 pisze:
Vendredi pisze:stelaż obłożony płytą, osobiście bym nie ryzykował z robieniem szafki z samej płyty, ja za stelarz
zdecyduj sie w koncu ;)
kurde specjalnie 3 razy czytałem żeby właśnie sprawdzic to :P i jedak mi umknęło :)

Możliwe, że są takie komody, u ludzi od których kupowałem akwa to ta 700 stała na drewnianym slelażu na 6 nogach jedynie, nie stało na płycie tylko na 3 poprzecznych beleczkach każda taka 10/10.

I na takiej samej konstrukcji mieli postawione 2x520 jedno nad drugim. Ogólnie jak to zobaczyłem to mnie to ostro zaskoczyło, tymbardziej że ta 700 jest z 10mm a nie z 12 jak normalnie.

Więc pewnie taki stelaż jak ja mam utrzymałby i dwa razy takie obciążenie ale przynajmniej śpię spokojnie :)

zami84

Post autor: zami84 »

Jak poszukasz na youtube to znajdziesz hodowle paletek z USA na drewnianych regalach. Z tym ze lite drewno to nie MDF.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=COnEd8mi ... re=related
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 19:22 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Vendredi
Moderator

A gdzie chcesz trzymać cały osrzęt itp ja chcesz mieć pod akwa komodę??

Może lepiej kupić jakąś komode i wzmocnić, wtedy napewno bedzie ładniejsza od szafki z mdf.
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 19:25 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolek1984

No jak to cały osprzęt w jednej z szafek a kupić to najprostrze ale tez licze pieniądze i myśle że taka komode jestem w stanie zrobić o połowe taniej niż kupna a to co zaoszczędze pójdzie na zbiornik :mrgreen: zaraz wrzuce moje szkice :-D i jeszcze jedno satysfakcja że jest ona zaprojektowana i wykonana własnoręcznie bezcenne :mrgreen: za wszystko inne zapłacisz kartą mastercard :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 19:39 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Bolek1984 pisze:a kupić to najprostrze ale tez licze pieniądze
Ja wiem dlatego tez sam robiłem szafki ale jakbym miał w domu stawiać taki litraż i nie stawaić na stelażu to pewnie trafiłby na jakas ładniejszą komodę.

Nie wydaje Ci się że dziwnie bedą wyglądały dzwiczki 20x50, ja bym na mniej czesci to podzielił.

Awatar użytkownika
Bolek1984

a tu faktycznie nie pomyślałem o tych dzwiczkach :-/ to najwyżej w tym pionie będą same szuflady i tyle a na mniej częsci chyba sie nie odważe podzielić komody z płyty

Pozdrawiam
Romek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”