problem z lampa, zarnikiem hqi

ODPOWIEDZ
baq
Kontakt:

problem z lampa, zarnikiem hqi

Post autor: baq »

Hej
Jestem w posiadaniu lampy hqi aquamedica, lampa ma okolo roku byla zakupiona jako nowa z oryginalnym zarnikiem aquamedica.

Dzis poraz kolejny zauwazylem po przyjsciu do domu ze lampa sie nie pali, mimo ze timer skalara jest wlaczony.
Ponadto lampa bzyczy, z tego co sie orientuje jest to normalnym zjawiskiem przy rozgrzewaniu sie zarnika i statecznikach nie elektronicznych, tyle ze lampa sie nie swiecila.
Jako ze zdarzylo sie to juz ktorys raz w kilku miesiecznych odstepach czasowych moje
pytanie jest nastepujace, jak sadzicie(zarnik swieci okolo rok po 6.5h - 7h dziennie).
uszkodzona lampa, czy moze zarnik do wymiany?

dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Zacznij od żarnika, mógł być wadliwy, jeśli to nie pomoże to układ zapłonowy. Jeśli masz gwarancję to ok, ale jeśli nie to taniej wyjdzie nową kupić chyba. Nie wiem jaki masz żarnik, jeśli nie masz jak sprawdzić innego daj znać, poszukam może coś znajdę tylko podaj jaki masz żarnik, interesuje mnie trzonek i moc.

baq
Kontakt:

Hej
Dzieki Cina za pomoc. Trzonek Rx7s, Moc 150W.
Zarnik tak czy inaczej bede musial kupic w koncu juz troche swieci, wiec pierwsze co to jego sprawdze.

Jesli okazaloby sie ze uklad zaplonowy jest uszkodzony to wymienie go sobie na elektroniczny, niestety lampa juz jest chyba ciupke po gwarancji, poza tym 2-3 tygodnie bez oswietlenia ughhh. W zgierzu jest ponoc osoba ktora zajmuje sie przerobkami oswietlenia akwariowego (sporo osob ja poleca www.atti.pl) , wiec tam zaniose, w 2-3 dni bede mial wymieniony, inna sprawa ze kilka stowek w plecy :(

no i zostaje kwestia zarnika, przejrzalem mozliwe opcje, od drogiego adowskiego green'a, ktorego swoja droga swiatlo mi szczegolnie nie przypadlo do gustu, po najtansza sylwanie i doszedlem do wniosku ze sprobuje czegos ciup jasniejszego niz teraz mam (oryginal aquamedica ma 5600K podajze, jego swiatlo bardzo mi sie podoba, aczkolwiek chcialbym wyprobowac czegos nowego ) chyba stanie na Venture Lighting MH-DE/UVS | 6500K | 150W

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

A jakie masz stateczniki w tej lampie?? Jak eletronika to zapewnie on sam rozłacza lampe bo zarnik jest juz zużyty, przynajmniej te stateczniki które ja mam tak mają. Jeśli są to magnetyczne to możliwe że gdzieś Ci się jakis przewód zniszczył i co jakiś czas rozłacza, moze to być powodem buczenia.

baq
Kontakt:

Hej
wiec lampa to roczny aquamedic ocean plus 150W hqi + 2x24W t5.
podejrzewam ze stateczniki sa magnetyczne, chociaz kosztowala dosyc drogo.
sam nie zamierzam jej rozkrecac, ani nic naprawiac, oddam dp specjalistow i sie okaze :)
swoja droga powoli dojrzewam nad zmiana jej na arkadie, sa duuzo ladniejsze
Ostatnio zmieniony 2010-04-12, 20:15 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Jak jest ciężka to jest magnetyczny :mrgreen:

baq
Kontakt:

taaaak... ciezko powiedziec czy jest ciezka.... wazy z 3-4 kg :)

w zwiazku z tym ze lampa podczas rozgrzwania sie jest dosyc glosna wywnioskowalem ze statecznik jest magnetyczny :) ale glowy nie dam, ot poprostu sie na tym nie znam

Awatar użytkownika
cina

baq pisze:taaaak... ciezko powiedziec czy jest ciezka.... wazy z 3-4 kg :)
to jest ciężka ;-) i ma magnetyczny statecznik, z elektroniką lampy ważą ~0,5kg

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

No fakt elektroniczne stateczniki są rozmiarów paczki od fajek i ważą w sumie tyle co paczka palacza po imprezie ;]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”