Muszlowce - dziwna sprawa
- lateraluspl
Muszlowce - dziwna sprawa
Muszlowce wielopregie, 5 doroslych - 2 samce i 3 samice, mlode ok 3 tyg. jakies 8 sztuk. I byl jeszcze jeden 2,5 miesieczny maluch, ale wczoraj sie cos dziwnego stalo. Pozno wieczorem wszystkie dorosle zaczely "polowac na niego" zaczal sie chowac, ale jak tylko go znalazly to uderzaly w niego, szukaly go po muszlach, pod wapieniami, poprostu wszedzie, a on sie caly czas chowal, pozniej juz nie patrzylem, ale go nie bylo rano juz i nadal nie ma. Skad to zachowanie, wiele lat choduje ryby, a muszlowce ok roku, ale nigdy tego nie widzialem.
Multiki mam ponad rok i nie zaobserwowałem takiego zachowania u siebie, a kilka pokoleń się odchowało. Może uznały że samiec (moje założenie) już dorósł i pora żeby poszukał sobie innego miejsca.
Najlepiej zapytaj na forum KMT, tak ludzie tylko tymi rybami się zajmują i pewnie więcej Ci napiszą. Sam jestem ciekawy.
Najlepiej zapytaj na forum KMT, tak ludzie tylko tymi rybami się zajmują i pewnie więcej Ci napiszą. Sam jestem ciekawy.
Moja była Tanganika -
- lateraluspl
No biorąc pod uwagę wielkość tych ryb to był już dość duży. Zrób jak pisałem, wejdź na stronę Klubu Miłośników Tanganiki i opisz to, zobaczymy co Ci napiszą
EDIT:
No zrobiłeś sobie avatara prawie takiego samego jak mój
EDIT:
No zrobiłeś sobie avatara prawie takiego samego jak mój

Ostatnio zmieniony 2010-04-04, 20:36 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
No generalnie tak jest w naturze, w akwariach też, ale nie można wykluczyć takiego zachowania. Może stres może jakiś inny czynnik.Vendredi pisze:Z tego co czytałem o multikach to są rybki któe trzymają się w grupkach wielopokoleniowych i nie występuje agresja wewnątrzgatunkowa , taki ich sposób na przetrwanie.
Moja była Tanganika -
- lateraluspl
tutaj info od ludzi z forum KMT - klik... forum KMT