Pielęgnczki
Pielęgnczki
Witam serdecznie,
W swoim akwarium 126l chciałbym trzymać pielęgniczki ramireza. Czy jakieś inne ryby/skorupiaki jeszcze nadają się do trzymania razem z nimi? np. Glonojad, krewetki :) chciałbym aby inne rybki i krewetki nie służyły im jako urozmaicenie diety :) Kupię małe osobniki. Ile sztuk powinienem mieć aby dały one radę dobrać się w pary? I ile docelowo dorosłych osobników będe mógłtrzymać w takiej pojemności akwarium? jedną parkę max?
Pozdrawiam
W swoim akwarium 126l chciałbym trzymać pielęgniczki ramireza. Czy jakieś inne ryby/skorupiaki jeszcze nadają się do trzymania razem z nimi? np. Glonojad, krewetki :) chciałbym aby inne rybki i krewetki nie służyły im jako urozmaicenie diety :) Kupię małe osobniki. Ile sztuk powinienem mieć aby dały one radę dobrać się w pary? I ile docelowo dorosłych osobników będe mógłtrzymać w takiej pojemności akwarium? jedną parkę max?
Pozdrawiam
Witam,
Równiez mam 126L i ramirezkami. Kup 2 pary młodych powinna przynajmniej jedna się znaleść ( tylko nie kupuj w ZooNaturze i jak by co na Starcie jest para za 13 zł )
Ramirezki są terytoljalne więc radze ci zrobic dużo kryjówek.
Tak naprawde są poza godami bardzo łagodnę :)
Mozesz tak naprawdę trzymac co chcesz ( tylko parametry wody muszą odpowiadać typu pH)
Jeżeli jestes początkujacy kup może jakieś żyworodne typu gupiki lub mieczyki.
Jeżeli masz jakieś doświadczenie to musisz sam coś fajnego skąponować
Jak cos chcesz więcej wiedzieć na temat Ramirezek to pisz PW.
Równiez mam 126L i ramirezkami. Kup 2 pary młodych powinna przynajmniej jedna się znaleść ( tylko nie kupuj w ZooNaturze i jak by co na Starcie jest para za 13 zł )
Ramirezki są terytoljalne więc radze ci zrobic dużo kryjówek.
Tak naprawde są poza godami bardzo łagodnę :)
Mozesz tak naprawdę trzymac co chcesz ( tylko parametry wody muszą odpowiadać typu pH)
Jeżeli jestes początkujacy kup może jakieś żyworodne typu gupiki lub mieczyki.
Jeżeli masz jakieś doświadczenie to musisz sam coś fajnego skąponować
Jak cos chcesz więcej wiedzieć na temat Ramirezek to pisz PW.
Kod: Zaznacz cały
Popracuj co nieco nad ortografią!
Ostatnio zmieniony 2010-04-05, 10:51 przez Trachemys, łącznie zmieniany 1 raz.
Ponadto z Łamacza krytyków bądź speca od gupików stał się Krewetkoman'em :)
Cenne uwagi, bardzo cenne Trachemys.
Tak na poważnie, to slavekz jakie krewetki chcesz mieć w tym akwarium ? Karłowate łatwe w "obsłudze" typu redki / babki, bardziej dla koneserów typu CR< ? A może spore amanki, których masz pewność, że pielęgniczki nie wszamają? :)
Ramirezki przypuszczam, że na młode krewetki będą polować, ale nie zniszczą one ich populacji do 0. Przy takim litrażu uważam, ze możesz śmiało mieć 2 parki jeśli tak bardzo Ci się podobają te ryby.
Co jeszcze możesz z nimi 3mać to sprawa dość otwarta. Sprecyzuj się czy chcesz mieć ryby ławicowe, czy jeszcze z kilka większych ?
Super ! W końcu ktoś może zaszaleje i wpuści Karpia do akwarium z ramirezkami i krewetkami, myślę, że jemu każde ph będzie odpowaidało gorzej z litrażem :)Trachemys pisze:Mozesz tak naprawdę trzymac co chcesz ( tylko parametry wody muszą odpowiadać typu pH)
Cenne uwagi, bardzo cenne Trachemys.
Tak na poważnie, to slavekz jakie krewetki chcesz mieć w tym akwarium ? Karłowate łatwe w "obsłudze" typu redki / babki, bardziej dla koneserów typu CR< ? A może spore amanki, których masz pewność, że pielęgniczki nie wszamają? :)
Ramirezki przypuszczam, że na młode krewetki będą polować, ale nie zniszczą one ich populacji do 0. Przy takim litrażu uważam, ze możesz śmiało mieć 2 parki jeśli tak bardzo Ci się podobają te ryby.
Co jeszcze możesz z nimi 3mać to sprawa dość otwarta. Sprecyzuj się czy chcesz mieć ryby ławicowe, czy jeszcze z kilka większych ?
myślisz o 2 parach ??? ja bym ci radził samca i 2 samiceslavekz pisze:Ogólnie myślałem nad obsadą:
4 x pielęgniczki ramireza do momentu dobrania pary kiedy to zostawiłbym parkę :)
10 x neon czerwony
[shadow=orange]4 x prętnik karłowaty[/shadow]
2 x otosek
2 x krewetka filtrująca
Co Wy na to?
Akwarium 126l.
Pozdrawiam,
Sławek
i może z otosków 4 ?????
po za tym mozesz określić dokładnie co to za krewetabofiltrujacych znam kilka odmian
- megalomaniacc
- Moderator
Chodzi o pielęgniczki czy o prętniki? :) bo się zgubiłem. Ogólnie to chyba będzie ciężko określić czy to samiec czy samica jak chcę kupić młode osobniki?Trachemys pisze:
myślisz o 2 parach ??? ja bym ci radził samca i 2 samice
Otosków mógłbym dać i 4 ale czy to nie będzie za dużo jak na takie akwarium?Trachemys pisze:
i może z otosków 4 ?????
Z krewetek filtruących znam:Trachemys pisze:
po za tym mozesz określić dokładnie co to za krewetabofiltrujacych znam kilka odmian
Atya gabonensis
Atyopsis moluccensis
Atyopsis moluccensis - nie jest chyba za duża jak na takie akwarium? Dorasta do 15-16cm.
Ogólnie to krewetek nie trzymałem jeszcze wcale tak więć wszelakie rady mile widziane :)
Pozdrawiam i dzieki za szybki odzew :)
Do 126 litrów możesz ich mieć nawet znacznie więcej .Ja bym ich dał tam ok 10 szt.slavekz pisze:Otosków mógłbym dać i 4 ale czy to nie będzie za dużo jak na takie akwarium?
Moje szkiełko
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
4 x pielęgniczki ramireza do momentu dobrania pary kiedy to zostawiłbym parkę :)-ok
10 x neon czerwony-ok, ale zastanów się nad drobnoustkami obrzeżonymi ( więcej ikry ramirez przy nich przetrwa
4 x prętnik karłowaty-ok jeśli 1+3, ogólnie to bym trzymał się biotopu i ich nie dawał
2 x otosek- więcej, np. 8 szt.
2 x krewetka filtrująca- chyba ok ale na nich się nie znam tak jak pan ''krewetkoman''
10 x neon czerwony-ok, ale zastanów się nad drobnoustkami obrzeżonymi ( więcej ikry ramirez przy nich przetrwa
4 x prętnik karłowaty-ok jeśli 1+3, ogólnie to bym trzymał się biotopu i ich nie dawał
2 x krewetka filtrująca- chyba ok ale na nich się nie znam tak jak pan ''krewetkoman''
A zamiast prętnika możnaby coś jeszcze z ameryki dorzucić?Irek pisze:4 x pielęgniczki ramireza do momentu dobrania pary kiedy to zostawiłbym parkę :)-ok
Pozdro