Pomiary parametrów wody

ODPOWIEDZ
atomero

Pomiary parametrów wody

Post autor: atomero »

Chodzi mi o sensowność pomiarów parametrów wody w czarnych (czy herbacianych wodach)-pomiary polegają na porównaniu koloru próbki z wzorem a w czarnych wodach sama woda posiada już kolor .Czy spotkaliście się z tym i jakie macie zdanie w tej sprawie.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

No ja mierzyłem parametry w herbacie, fakt w przypadku twardości (zoolek) może być cieżko ale pozostałe parametry można spokojnie mierzyć
Obrazek

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Dlatego też np. JBL "daje" dwie fiolki do testów, gdzie w jednej jest "czysta woda z akwa" a w drugiej z odczynnikami... Wówczas to mamy odzwierciedlenie koloru wody akwariowej i tej po teście...co ułatwia odczyt. Ale z pewnością jest to ciut utrudniony odczyt ;-)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Witam.
Patent jest dość stary. Skalę kolorów ogląda się przez naczynie wypełnione "czystą" wodą. W jakimś teście było nawet takie sprytne naczynko, z dwoma komorami (bodajże jakiś test NO3). W jednej znajdowała się próbka wody zabarwiona wskaźnikiem, w drugim próbka "czysta". Całość przesuwało się nad skalą, którą porównywało się patrząc przez czystą wodę.
Z testami twardości dla małych wartości oczywiście jest problem. Swego czasu Zoolek myślał o wprowadzeniu testu w którym barwnik i roztwór do miareczkowania byłyby oddzielnie, ale chyba pomysł padł z powodów marketingowych.
Przy teście TwO (GH) trzeba oczywiście pamiętać o podniesieniu pH ponad 7 sodą oczyszczaną.
Pzd
P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”