To była mała, doświadczalna dolewka. Przypuszczam, że to wina miedzi lub jakis związek chemiczny, bo krewetki są bardzo wrażliwe na niektóre pierwiastki.artnow pisze:
Może zbyt duza podmiana i zbyt duży skok Ph/GH ???
Bo podaj mi inne przyczyny, które mogłu być powodem ???
A badałes wode przed wlaniem do akwa ?
BTW ciekaw jestem wyników testów z rybarium...
jak obniżyć poziom KH?
są już jakieś wyniki pomiarów z laboratorium w Rybarium?
ja załączam cytat jednego gościa z innego forum krewetkowego na temat tego podłoża:
"jbl manado tak trzyma parametry ja lałem tylko ro i cały czas było kh 10 a gh 12 -14 po dwóch miesiącach wywaliłem je z akwarium"
Chyba jednak coś jednak jest na rzeczy.
Wojek
ja załączam cytat jednego gościa z innego forum krewetkowego na temat tego podłoża:
"jbl manado tak trzyma parametry ja lałem tylko ro i cały czas było kh 10 a gh 12 -14 po dwóch miesiącach wywaliłem je z akwarium"
Wojek
na rzeczy jest to ze JBL dal ciala. sknocili cos w tehchnologii. i ta partia Manado jest wadliwa. W tej chwili to wlasnie poprawiaja i nastepny rzut ma byc dobry.wojtekr pisze:
Wojek
w kazdym razie: jesli ktos zakupil Manado u nas w Rybarium, proszony jest o przyniesienie podloza (wraz z paragonem zakupu) i opisem zmiany parametrow - jesli takowa wystepuje.
reklamacja bedzie uwzgledniona
z całym szacunkiem, ale to chyba lekka kpina z klienta:
Po pierwsze, to nie jest wymiana filtra, czy grzałki, gdzie się wyjmuje i wkłada nowe. To jest restart zbiornika, czyli to kupa roboty, a poza tym życie, które w nim już jest może tego nie przetrwać (nie każdy ma akurat drugi dojrzały zbiornik czekający na takie sytuacje).
Po drugie, to kupiłem ten shrimp set i podłoże w Rybarium z dokładnym przeznaczeniem (hodowla crystal red) do którego się ono nie nadaje i tak naprawdę, to nie interesuje mnie co tam JBL, czy ich dealer w Polsce o tym myśli. Mnie interesuje, jak Rybarium potraktuje stałego klienta.
Po trzecie, uznanie reklamacji to wymiana wadliwego wyrobu lub zwrot jego kosztu + zwrot kosztów poniesionych, związanych z tym wyrobem.
Dla mnie rozwiązaniem idealnym byłoby otrzymanie nowego zbiornika, który mógłbym wystartować na nowym podłożu, a gdy dojrzeje przełożyłbym do niego to, co mam w starym, i oddałbym stary z wadliwym podłożem jbl manado + substrat jbl aquabasis plus.
I jeszcze jedno, paragon wyrzuciłem, ale zakup można udowodnić - płaciłem kartą.
Po pierwsze, to nie jest wymiana filtra, czy grzałki, gdzie się wyjmuje i wkłada nowe. To jest restart zbiornika, czyli to kupa roboty, a poza tym życie, które w nim już jest może tego nie przetrwać (nie każdy ma akurat drugi dojrzały zbiornik czekający na takie sytuacje).
Po drugie, to kupiłem ten shrimp set i podłoże w Rybarium z dokładnym przeznaczeniem (hodowla crystal red) do którego się ono nie nadaje i tak naprawdę, to nie interesuje mnie co tam JBL, czy ich dealer w Polsce o tym myśli. Mnie interesuje, jak Rybarium potraktuje stałego klienta.
Po trzecie, uznanie reklamacji to wymiana wadliwego wyrobu lub zwrot jego kosztu + zwrot kosztów poniesionych, związanych z tym wyrobem.
Dla mnie rozwiązaniem idealnym byłoby otrzymanie nowego zbiornika, który mógłbym wystartować na nowym podłożu, a gdy dojrzeje przełożyłbym do niego to, co mam w starym, i oddałbym stary z wadliwym podłożem jbl manado + substrat jbl aquabasis plus.
I jeszcze jedno, paragon wyrzuciłem, ale zakup można udowodnić - płaciłem kartą.
wojtekr pisze: Dla mnie rozwiązaniem idealnym byłoby otrzymanie nowego zbiornika, który mógłbym wystartować na nowym podłożu, a gdy dojrzeje przełożyłbym do niego to, co mam w starym, i oddałbym stary z wadliwym podłożem jbl manado + substrat jbl aquabasis plus.
zwroc sie z tym do Badisa lub bezposrednio do JBL - moze cos wskorasz
Jabol, Zami84, myślę, że nie macie racji. Z resztą, nie ma co myśleć, można poszukać w kodeksie handlowym.
Ale to nie o to chodzi. Ja pisząc ten post chciałem pokazać co mi wychodzi z tym podłożem, co miało być neutralne a nie jest. Chciałem dowiedzieć się, czy ktoś ma podobne lub przeciwne doświadczenia. Okazuje się, że faktycznie jest problem.
Natomiast, nie zamierzam tego ani reklamować w Rybarium ani domagać się jakiegoś zadośćuczynienia u JBLa czy jego dealera. Te firmy mają pewnie za dobrze i pewnie olewają pojedynczych klientów.
W moim przypadku kostki 30l, koszt Manado to dwadzieścia parę złotych i nie zamierzam o to kruszyć kopii.
Poczekam jeszcze jakiś czas i jeżeli ta twardość będzie nadal rosła, to po prostu zrobię restart i wymienię na inne.
Ponoć Aquaart wypuścił Shrimpsand. Czy ktoś ma to podłoże u siebie w krewetkarium?
Słyszałem też opinię, że bardzo dobrze sprawdza się czarny kwarc.
Pozdrawiam
Wojtek
Ale to nie o to chodzi. Ja pisząc ten post chciałem pokazać co mi wychodzi z tym podłożem, co miało być neutralne a nie jest. Chciałem dowiedzieć się, czy ktoś ma podobne lub przeciwne doświadczenia. Okazuje się, że faktycznie jest problem.
Natomiast, nie zamierzam tego ani reklamować w Rybarium ani domagać się jakiegoś zadośćuczynienia u JBLa czy jego dealera. Te firmy mają pewnie za dobrze i pewnie olewają pojedynczych klientów.
W moim przypadku kostki 30l, koszt Manado to dwadzieścia parę złotych i nie zamierzam o to kruszyć kopii.
Poczekam jeszcze jakiś czas i jeżeli ta twardość będzie nadal rosła, to po prostu zrobię restart i wymienię na inne.
Ponoć Aquaart wypuścił Shrimpsand. Czy ktoś ma to podłoże u siebie w krewetkarium?
Słyszałem też opinię, że bardzo dobrze sprawdza się czarny kwarc.
Pozdrawiam
Wojtek
JBL Manado
Jabol, testujecie jeszcze to podłoże w Rybarium?
Artnow, a jak u Ciebie?
U mnie w zeszłym tygodniu w 4 dni po podmiance 5l osmozy twardość utrzymała się na poziomie KH=GH = 8, a w tym tygodniu już podmieniłem 2,5l osmozy + 2,5l kranówki i KH=GH = 7.
Czyżby podłoże odpuszczało? Niestety pH twardo stoi na 7,5
Po następnej podmiance spróbuję robic pomiary w godzinę po wlaniu nowej wody i potem codziennie. Zobaczymy jakie będą wyniki.
Wojtek
Artnow, a jak u Ciebie?
U mnie w zeszłym tygodniu w 4 dni po podmiance 5l osmozy twardość utrzymała się na poziomie KH=GH = 8, a w tym tygodniu już podmieniłem 2,5l osmozy + 2,5l kranówki i KH=GH = 7.
Czyżby podłoże odpuszczało? Niestety pH twardo stoi na 7,5
Po następnej podmiance spróbuję robic pomiary w godzinę po wlaniu nowej wody i potem codziennie. Zobaczymy jakie będą wyniki.
Wojtek
Re: JBL Manado
dzisiaj robie podmiane 100% i zobaczymywojtekr pisze: Zobaczymy jakie będą wyniki.
Wojtek
U mnie temat wygląda tak:
W poniedziałek kupiłem AQUAFIX KH i AQUAFIX GH, wsadziłęm przy filtrze (chociaż w 30 litrach to nie jest zbyt proste). Wymieniłem około 30% wody (niestety nie mam dostępu do RO).
Wczoraj zrobiłęm testy i:
GH - 8
KH - 4
Ph - 7,8
Azoty mi się powoli stabilizują, więc może Ph też troszkę spadnie. Chociaz nie wiem na ile jest to skorelowane.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość i obserwować.
Chociaż zastanawia mnie co będzie z tym Ph i ewentualnie czym to korygować.
A i nie sądzę, żeby na spadek twardości miały woreczki bo to chyba za szybko...
W poniedziałek kupiłem AQUAFIX KH i AQUAFIX GH, wsadziłęm przy filtrze (chociaż w 30 litrach to nie jest zbyt proste). Wymieniłem około 30% wody (niestety nie mam dostępu do RO).
Wczoraj zrobiłęm testy i:
GH - 8
KH - 4
Ph - 7,8
Azoty mi się powoli stabilizują, więc może Ph też troszkę spadnie. Chociaz nie wiem na ile jest to skorelowane.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość i obserwować.
Chociaż zastanawia mnie co będzie z tym Ph i ewentualnie czym to korygować.
A i nie sądzę, żeby na spadek twardości miały woreczki bo to chyba za szybko...
Pozdrawiam
Artur Nowacki vel artnow
Artur Nowacki vel artnow
a jaki jest koszt tych woreczków? i na ile to wystarcza? Może się okazać, że taniej będzie wymienic podłoże, chociaż jak pisałem wcześniej wymiana podłoż pociąga za soba też inne koszty.
Poza tym czy nie będzie przy tym zbytnich wahań od podmianki do obniżenia twardości przez materiał w woreczkach?
Wojtek
Poza tym czy nie będzie przy tym zbytnich wahań od podmianki do obniżenia twardości przez materiał w woreczkach?
Wojtek
http://bit.ly/b2AftF
http://bit.ly/cYDMuj
Żadna inwestycja.
Woreczki nie obniżają twardości gwałtownie, tylko stopniowo. Można je regenerować jeden solą, drugi kwasem solnym.
Na marginesie - może Rybarium i inne sklepy by zorganizowały jakis regenerator w postaci kwasu do sprzedaży?
http://bit.ly/cYDMuj
Żadna inwestycja.
Woreczki nie obniżają twardości gwałtownie, tylko stopniowo. Można je regenerować jeden solą, drugi kwasem solnym.
Na marginesie - może Rybarium i inne sklepy by zorganizowały jakis regenerator w postaci kwasu do sprzedaży?
Pozdrawiam
Artur Nowacki vel artnow
Artur Nowacki vel artnow
nie jest zle:zami84 pisze:Tak, bardzo ciekawia mnie wyniki pomiarów z rybarium.
1)pierwszy pomiar (po zalaniu RO) po 14 h- GH = 13
2)podmienilem 100% na RO - po 14 h - GH = 6
3)dzisiaj (tj 02.04) podmienie rowniez 100% i zobaczymy co bedzie we wtorek
moze okazac sie ze wystarczy porzadnie przeplukac Manado i bedzie git
Ostatnio zmieniony 2010-04-02, 08:32 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.
No i teraz czerwona kartka, przede wszystkim dla dystrybutora, a i po trosze dla nas.
Wziąłem do ręki worek od Manado - jeszcze mi troszkę zostało. szukam intrukcji w języku polskim - brak.
Czytam w języku Szekspira, a tam jak wół jest napisane, że podłoże może zawierać "Calcium" więc zalecane jest płukanie ciepłą wodą przed wsadzeniem do akwarium.
Jasnym jest fakt, ze to przede wszystkim wina dystrybutora, bo wpuścił na rynek produkt, bez instrukcji w języku polskim, co jest niezgodne z prawem, ale nie oszukujmy się - chyba większość z nas przynajmniej w podstawowym stopniu zna jakiś język i mogła doczytać co tam jest napisane...
Myślę, ,ze to powinno uciąć wszelkie dyskusje na ten temat.
Wziąłem do ręki worek od Manado - jeszcze mi troszkę zostało. szukam intrukcji w języku polskim - brak.
Czytam w języku Szekspira, a tam jak wół jest napisane, że podłoże może zawierać "Calcium" więc zalecane jest płukanie ciepłą wodą przed wsadzeniem do akwarium.
Jasnym jest fakt, ze to przede wszystkim wina dystrybutora, bo wpuścił na rynek produkt, bez instrukcji w języku polskim, co jest niezgodne z prawem, ale nie oszukujmy się - chyba większość z nas przynajmniej w podstawowym stopniu zna jakiś język i mogła doczytać co tam jest napisane...
Myślę, ,ze to powinno uciąć wszelkie dyskusje na ten temat.
Pozdrawiam
Artur Nowacki vel artnow
Artur Nowacki vel artnow