Skalar - szybo oddycha
Skalar - szybo oddycha
witam,
mam problem z jednym skalarem.
Od wczoraj szybko oddycha, chowa sie w roslinach przy dnie, nie ma za bardzo apetytu.
Nie ma zadnych obrzekow na ciele.
Akwarium 240l, pH ok 7,5.
Jaka to moze byc choroba?
mam problem z jednym skalarem.
Od wczoraj szybko oddycha, chowa sie w roslinach przy dnie, nie ma za bardzo apetytu.
Nie ma zadnych obrzekow na ciele.
Akwarium 240l, pH ok 7,5.
Jaka to moze byc choroba?
Re: Skalar - szybo oddycha
kombinowales cos w akwa ostatnimi czasy ?(tzn czy cos robiles innego niz zwykle)Raku pisze: Jaka to moze byc choroba?
wszelkie pmiary owszem są potrzebne ale myślę że nie będą tu miały większego wpływu skoro ma je dopiero od tygodnia i tylko jedna choruje to bardziej bym podejrzewał że została zarażona u handlarza.Objawy narazie pasują do kilku chorób ale bardzo prawdopodobne że ma pasożyty na skrzelach a moze nie tylko . Ja bym odstawił tą rybkę od innych i podał capifos ale koniecznie poza akwa ogólnym bo jest to dla glonojadów silna trucizna pozdrawiam
i tak..i nie. a dzieki pomiarom mozna wykluczyc pewne kwestiedare31 pisze:wszelkie pmiary owszem są potrzebne ale myślę że nie będą tu miały większego wpływu skoro ma je dopiero od tygodnia i tylko jedna choruje to bardziej bym podejrzewał że została zarażona u handlarza
a jesli chodzi o pasozyty..to ryba bedzie sie tak samo zachowywac akurat jak przy nadmiarze zwiazkow azotu: szybkie oddychanie oraz ocieranie sie o rosliny, i wystroj.....
Warto popatrzeć w skrzela, czy nie sa przekrwione, nadnaturalnie rozwarte, czy niem w nich śluzu. Jeśli nie parametry wody mogą to być przywry, ale tu pewnośc daje mikroskop. Jeżeli to pasożyt to jest na wszystkich rybach.
Czy poza wprowadzeniem ryb były jakieś inne zmiany w zbiorniku?
Przy diagnozowaniu warto znać parametry wody, od jak dawna zbiornik funkcjonuje, jaką ma filtracje, podmiany etc. Bez tych danych to troche jak wróżenie z fusów...
Czy poza wprowadzeniem ryb były jakieś inne zmiany w zbiorniku?
Przy diagnozowaniu warto znać parametry wody, od jak dawna zbiornik funkcjonuje, jaką ma filtracje, podmiany etc. Bez tych danych to troche jak wróżenie z fusów...
- Witek Miszczak
Nie zgadzam się - to nie ospa!czasza pisze:Jeżeli to pasożyt to jest na wszystkich rybach.
Wszystko wskazuje na robala/e w skrzelach. Aż tak szybko się nie mnożą, a żywiciela opuszczają po śmierci (cytat z Antychowicza "w ciągu 15 minut").
Bardzo dobrym, bo działającym natychmiastowo środkiem jest Tremazol sery, ale teraz kosztuje ok. 50 zł dawka 375/500 litrów, a z tego co widzę kolega raczej w niskim budżecie działa. Tak czy siak pozostawienie w ogólnym bez leczenia spowoduje wyniszczenie całej obsady
.
IMO kwestia cyklu azotu w dośc starym akwa jest w porządku, a poza tym jeden z trzech świeżych nabytków nie domaga, co wskazuje na robala.jabol pisze:i tak..i nie. a dzieki pomiarom mozna wykluczyc pewne kwestie
a jesli chodzi o pasozyty..to ryba bedzie sie tak samo zachowywac akurat jak przy nadmiarze zwiazkow azotu: szybkie oddychanie oraz ocieranie sie o rosliny, i wystroj.....
1)leki Sery zostaly wycofane z dniem 01.08.2009. wiec OFICJALNIE nie mozna ich nigdzie kupicWitek Miszczak pisze: Tremazol sery,
2)na pasozyty najlepiej uzyc: capifos lub capitox, ewentualnie kupic flubenol dla psow/drobiu
rozpuszcza sie toto w acetonie a nastepnie w szklance wody rozciencza i wlewa powli do akwa. - zakwit pierwtoniakow murowany bo lek wybija cala flore ale dziala niezawodnie