Gotowy zestaw
Gotowy zestaw
Witam mam pytanie opłaca mi się kupic taki zestaw oswietleniowy?
http://www.zoolight.pl/product-pol-305- ... niowy.html
http://www.zoolight.pl/product-pol-305- ... niowy.html
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez huee, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli jest to tylko 30L baniaczek to moim zdaniem szkoda tyle kasy ładować w taki zestawik. Skoro masz pokrywe to zapewne masz w niej normalna żarówke na mały lub duży gwitn. Najprościej, najtaniej i najszybciej to kupić żarówkę energooszczędną i poprostu wkręcić w pokrywe.
Koszt takiej żarówki to ok 20zł za Philipsa na którego masz 6 lat gwarancji są oczywiście też tańsze.
Kolejny plus takiej żarówki to to, że ma ona zintegrowany statecznik i nie potrzeba żanych instalacji robić wystarczy wkręcić i juz.
A jeszcze podaj co chcesz trzymać w tym szkiełku bo 8W na 30L jeśli chcesz trzymac rośliny to może być mało.
Koszt takiej żarówki to ok 20zł za Philipsa na którego masz 6 lat gwarancji są oczywiście też tańsze.
Kolejny plus takiej żarówki to to, że ma ona zintegrowany statecznik i nie potrzeba żanych instalacji robić wystarczy wkręcić i juz.
A jeszcze podaj co chcesz trzymać w tym szkiełku bo 8W na 30L jeśli chcesz trzymac rośliny to może być mało.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
toz :) wlasnie dlatego sie pisalem czy ma pokrywe. wrecz nalezy wykrecic z niej swieczke ktora jest w standardzie chocby z 2 powodow:Vendredi pisze: Najprościej najtaniej i najszybciej to kupić żarówkę energooszczędną w poprostu wkręcić w pokrywe.
- 25W ktore tam jest mocno grzeje wode (zwlaszcza jest to problem latem)
- "swieczka" jest narazona na chlapanie i stluczke
spokojnie mozna wkrecic tam swietlowke 11W (w tej chwili mozna juz kupic philipsowe daylighty). trzeba pamietac jedynie zeby kupic swietlowke/kompakta na trzonku E14
Ludzie ludzie :D ja wyrzucilem zarowke od razu jak kupilem akwarium :D.
Mam teraz 11w komapkt,ale chce dolozyc tam jeszcze 8w bo jest ciemno .
I mysle nad jakims nawozeniem ,a przy takim oswietleniu jakie mam to raczej i tak nic mi to nie da :/ wiec chce dolozyc jeszcze swietlowe :].
Mam teraz 11w komapkt,ale chce dolozyc tam jeszcze 8w bo jest ciemno .
I mysle nad jakims nawozeniem ,a przy takim oswietleniu jakie mam to raczej i tak nic mi to nie da :/ wiec chce dolozyc jeszcze swietlowe :].
Ostatnio zmieniony 2010-03-13, 20:41 przez huee, łącznie zmieniany 1 raz.