dobranie grzałki jagera

ODPOWIEDZ
darag

dobranie grzałki jagera

Post autor: darag »

Witam,
proszę o poradę odnośnie dobrania grzałki jagera do mojego baniaczka 126l brutto (115l netto).
Waham się między 125W a 150W.
Cena ta sama, różnica w długości 3cm.
Wyczytałem, że wystarczy 1W na 1l. Czyli dla mnie powinna wystarczyć 125W.
Mieszkam w domku. Teraz mam w domu temperaturę ok.21st. W okresie wisennym i jesiennym (jak już nie grzejemy) tem. wynosi ok. 18-19 st.
Czy większa 150W będzie w czymś przeszkadzała (wahania temperatury)?
Może ktoś ma ten model grzałeczki w podobnych warunkach?
Za podpowiedzi z góry dziękuję

retki

Post autor: retki »

Jeżeli grzałka ma termoregulator to nie ma żadnego problemu. Należy wziąć pod uwagę tylko możliwości zbiornika oraz zużycie energii. 150 W na pewno szybciej nagrzeje wodę, ale weźnie trochę więcej energii niż 125. Z drugiej strony 125W będzie dłużej wodę grzała więc pewnie wyjdzie na to samo.
Ja wybrałbym 150W bo moim zdaniem lepiej utrzyma stałą temperaturę.
Osobiście wolę grzałki z oddzielnym termoregulatorem gdyż są dokładniejsze i co bardzo ważne termoparę można umieścić w odpowiednim miejscu.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

co do zuzecia energi to bedzie takie samo bo zawsze trzeba jej dostarczyć tyle samo do ogrzania pewnej ilosci wody o pewna zmiane temp. Więc moc ma znaczenie tylko przy tym jak szybkie beda skoki temperatury mocniejsza grzałka szybciej podbrzeje a niektóre storzenia mogą być wrażliwe na nagłe skoki temp. dlatego producenci polecają 1W na L

retki

Post autor: retki »

Nie bedziemy dywagować o fizyce i różnych twierdzeniach bo dotyczą one tylko warunków idealnych i naj częściej sprawdzają się na malutką skalę.
Moim zdaniem 125 a 150 nie wpłynie na tolerancję temperaturową ryb gdyż nie zauważą one nawet różnicy w prędkościach nagrzewania wody.
W celu pewniejszego utrzymania stałej temperatury optowałbym za 150W.

Awatar użytkownika
rybarium
Kontakt:

Post autor: rybarium »

Jagerów sprzedaliśmy już setki, nie pamiętam reklamacji na te grzałki związanej z niewyłączeniem się termostatu (jak jakieś nieliczne były - to grzałka się nie włączała).

Tak więc tutaj rożnica w mocy w wysokości 25W nie wpłynie za bardzo na jej parametry pracy - spokojnie można montować większą - zawsze da możliwośc obsłużenia większego akwa w przyszłości, a ryzyko przegrzania baniaka jest minimalne.

Pozdrawiam
Jarek Dyrkacz
www.rybarium.pl
www.rybarium.pl
Batalionów Chłopskich 10

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”