Obsada 200l z Akarami błękitnymi

ODPOWIEDZ
fkdc

Obsada 200l z Akarami błękitnymi

Post autor: fkdc »

Witam

W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem 4 młodych (ok. 3cm) Akarek błękitnych. W akwarium pływają jeszcze 3 Otoski (pozostałość po poprzednim baniaku chciałbym je zatrzymać i dodać jeszcze 2-3, ale nie wiem czy jak podrosną akary to nie staną się one przekąską) i zastanawiam się co do tego mógłbym dodać? Oczywiście nic na siłę.
Wiem, że będzie dość ciężko coś dobrać bo żadne większe rybki nie wchodzą w gre a małe mogą zostać zjedzone, dlatego zwracam się do Was z prośba o pomoc w tej sprawie.

O czym jak dotąd myślałem: (oczywiście nie wszystkie razem)
- 1x zbrojnik niebieski
- 5x kosiarka (tak jak Otoski pod kątem glonów, które pewnie się pojawią)
- 5-6x kirysek
- parka/harem którejś z pielęgniczek

Co myślicie o tych propozycjach? Mile widziane również inne sugestie.

Pozdrawiam
200l 4xAkara Błękitna (młodziaki), 3xOtoski
25l 4xRC

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

zdecydowanie otoski polegną przy takich potworach :P
najlepiej na początku przemyśl jakiego typu akwarium chcesz mieć... może bitopowe ? czy raczej "towarzyskie" ? albo po prostu same akary i ewentualnie jakiś czyściciel :)

fkdc

Generalnie odpadają inne pielęgnice i tych rozmiarów ryby.

Czyściciel jak najbardziej. Czy nada się do tego zbrojnik niebieski?

Co to biotop czy towarzyskie to bez znaczenia dla mnie. Kwestia co w ogole mógłbym do nich dodać i później się wybierze. Jak wyjdzie biotop to fajnie jak towarzyskie też :)
25l 4xRC

yoor45

Post autor: yoor45 »

Ja mam zbrojniki niebieskie z Akarami Pomaranczowymi i Akary schodzą im z drogi. Posiadam także kiryski pstre o które się bałem ale na razie jest ok aczkolwiek moje Akary nie są jeszcze do końca dojrzałe:)

Marcin I

Post autor: Marcin I »

Witam!!!

Z kiryskami to może być aż Akary złoża ikrę i spróbują jak smakuje kirysek ...........chyba ze masz dużo kryjówek ..........z apisto chyba nic nie będzie będą bardzo zdominowane przez akary

retki

Post autor: retki »

Na pewno zbroiniki powinny sobie poradzić. Z innych rybek to polecam pomarańczowopłetwe, ale najładniej będą wyglądały same.

yoor45

Już 2 razy składały ikrę ale niestety... za 1 razem spleśniała a później coś ją zjadło :P no i fakt,że wtedy nie ma za bardzo pływania po akwa bo wszystko się chowa na jednej ćwiartce za korzeniem i nie ma prawa się zbliżać do ikry.

fkdc

No zbrojnik się pojawi raczej na 100%. Może być jedna sztuka czy raczej trzymać więcej?

Co do pomarańczowopłetwych to sa piękne ale za duże.

Generalnie będę się starał utrzymywać jak najwięcej roślin w zbiorniku i na pewno powstaną kryjówki z koksów i korzeni. Może wtedy przy 1 parze Akar, jakieś pielęgniczki (Kakadu, Agassiza) by sobie poradziły. W czasie tarła akar, miałyby się gdzie schować a poza tarłem Akary podobno nie są aż takie agresywne. Co Wy na to?
25l 4xRC

yoor45

Nie wiem jak inne ale moje akurat nie są. Już gdzieś kiedyś pisałem właśnie, że są strasznie delikatne w stosunku do roślin, nie przekopuja podłoża. Zupełnie inaczej się zachowują niż było w opisach o nich(jeśli chodzi o agresywność)

fkdc

yoor45 pisze:Już gdzieś kiedyś pisałem właśnie
No włąsnie w moim poprzednim temacie, gdzie rozważałem ich zakup, Twój post mnie przekonał by spróbować. :)
yoor45 pisze:Zupełnie inaczej się zachowują niż było w opisach o nich(jeśli chodzi o agresywność)
Liczę, że z moimi będzie podobnie.
25l 4xRC

yoor45

hehehe.... o kurcze żebyś później nie miał pretensji jak trafisz takie agresywne ;D Informuj na bieżąco jak się zachowują :)

edit. Widzę, że w opisie masz drugie akwarium z RC. Nie próbuj nigdy łączyć krewetek z Akarami, ja wrzuciłem swoje wszystkie krewetki (całe akwarium 60 litrów) to tylko wąsiki z pyszczków później wystawały:P
Ostatnio zmieniony 2010-01-25, 17:22 przez yoor45, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”