Obsada 200l z Akarami błękitnymi
Obsada 200l z Akarami błękitnymi
Witam
W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem 4 młodych (ok. 3cm) Akarek błękitnych. W akwarium pływają jeszcze 3 Otoski (pozostałość po poprzednim baniaku chciałbym je zatrzymać i dodać jeszcze 2-3, ale nie wiem czy jak podrosną akary to nie staną się one przekąską) i zastanawiam się co do tego mógłbym dodać? Oczywiście nic na siłę.
Wiem, że będzie dość ciężko coś dobrać bo żadne większe rybki nie wchodzą w gre a małe mogą zostać zjedzone, dlatego zwracam się do Was z prośba o pomoc w tej sprawie.
O czym jak dotąd myślałem: (oczywiście nie wszystkie razem)
- 1x zbrojnik niebieski
- 5x kosiarka (tak jak Otoski pod kątem glonów, które pewnie się pojawią)
- 5-6x kirysek
- parka/harem którejś z pielęgniczek
Co myślicie o tych propozycjach? Mile widziane również inne sugestie.
Pozdrawiam
W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem 4 młodych (ok. 3cm) Akarek błękitnych. W akwarium pływają jeszcze 3 Otoski (pozostałość po poprzednim baniaku chciałbym je zatrzymać i dodać jeszcze 2-3, ale nie wiem czy jak podrosną akary to nie staną się one przekąską) i zastanawiam się co do tego mógłbym dodać? Oczywiście nic na siłę.
Wiem, że będzie dość ciężko coś dobrać bo żadne większe rybki nie wchodzą w gre a małe mogą zostać zjedzone, dlatego zwracam się do Was z prośba o pomoc w tej sprawie.
O czym jak dotąd myślałem: (oczywiście nie wszystkie razem)
- 1x zbrojnik niebieski
- 5x kosiarka (tak jak Otoski pod kątem glonów, które pewnie się pojawią)
- 5-6x kirysek
- parka/harem którejś z pielęgniczek
Co myślicie o tych propozycjach? Mile widziane również inne sugestie.
Pozdrawiam
200l 4xAkara Błękitna (młodziaki), 3xOtoski
25l 4xRC
25l 4xRC
Generalnie odpadają inne pielęgnice i tych rozmiarów ryby.
Czyściciel jak najbardziej. Czy nada się do tego zbrojnik niebieski?
Co to biotop czy towarzyskie to bez znaczenia dla mnie. Kwestia co w ogole mógłbym do nich dodać i później się wybierze. Jak wyjdzie biotop to fajnie jak towarzyskie też :)
Czyściciel jak najbardziej. Czy nada się do tego zbrojnik niebieski?
Co to biotop czy towarzyskie to bez znaczenia dla mnie. Kwestia co w ogole mógłbym do nich dodać i później się wybierze. Jak wyjdzie biotop to fajnie jak towarzyskie też :)
25l 4xRC
25l 4xRC
No zbrojnik się pojawi raczej na 100%. Może być jedna sztuka czy raczej trzymać więcej?
Co do pomarańczowopłetwych to sa piękne ale za duże.
Generalnie będę się starał utrzymywać jak najwięcej roślin w zbiorniku i na pewno powstaną kryjówki z koksów i korzeni. Może wtedy przy 1 parze Akar, jakieś pielęgniczki (Kakadu, Agassiza) by sobie poradziły. W czasie tarła akar, miałyby się gdzie schować a poza tarłem Akary podobno nie są aż takie agresywne. Co Wy na to?
Co do pomarańczowopłetwych to sa piękne ale za duże.
Generalnie będę się starał utrzymywać jak najwięcej roślin w zbiorniku i na pewno powstaną kryjówki z koksów i korzeni. Może wtedy przy 1 parze Akar, jakieś pielęgniczki (Kakadu, Agassiza) by sobie poradziły. W czasie tarła akar, miałyby się gdzie schować a poza tarłem Akary podobno nie są aż takie agresywne. Co Wy na to?
25l 4xRC
25l 4xRC
No włąsnie w moim poprzednim temacie, gdzie rozważałem ich zakup, Twój post mnie przekonał by spróbować. :)yoor45 pisze:Już gdzieś kiedyś pisałem właśnie
Liczę, że z moimi będzie podobnie.yoor45 pisze:Zupełnie inaczej się zachowują niż było w opisach o nich(jeśli chodzi o agresywność)
25l 4xRC
25l 4xRC
hehehe.... o kurcze żebyś później nie miał pretensji jak trafisz takie agresywne ;D Informuj na bieżąco jak się zachowują :)
edit. Widzę, że w opisie masz drugie akwarium z RC. Nie próbuj nigdy łączyć krewetek z Akarami, ja wrzuciłem swoje wszystkie krewetki (całe akwarium 60 litrów) to tylko wąsiki z pyszczków później wystawały:P
edit. Widzę, że w opisie masz drugie akwarium z RC. Nie próbuj nigdy łączyć krewetek z Akarami, ja wrzuciłem swoje wszystkie krewetki (całe akwarium 60 litrów) to tylko wąsiki z pyszczków później wystawały:P
Ostatnio zmieniony 2010-01-25, 17:22 przez yoor45, łącznie zmieniany 1 raz.