mętna woda po dodaniu co2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raadi

mętna woda po dodaniu co2

Post autor: raadi »

Jak w temacie mam problem;
parametry: 320 netto 375l brutto akwarium zarośnięte duża ilość roślin.
parametry wody Ph7,2
two 14,4
tww 11
no2 poniżej czułości - 0
no3 poniżej czułości - 0 zmętnienie ma lekko zielonkawy kolor być może glony wyssały cały azot
nh3 - 0 poniżej czułości testu
Po4 - 0 do 0,25 mg.l właściwie poniżej czułości testu
Fe poniżej 0,025
oświetllenie 4x80 w t5 1xaquastar, 1xgrolux, 1x 865, 1x840 12 h na dobę (początkowo nie przesadałem i włączałem tylko 160 w 12h i drugie 160 na 4 h, obecnie 320w/ 12h)
filtracja jbl 900l /h oraz eheim 500l/ h w obu ceramika 1200m2/litr ceramiki
Podłoże ziemia ogrodowa i 4-10 cm żwiru kwarcowego
obsada 13 kosiarek, 10 modrooków, 6 otocillus, 2 tęczanka
woda w akwarum low tech przy podawaniu easy carbo była jak kryształ glony nitkowe które mnie męczyły znikneły, postanowiłem za łożyć co2 i przejść na HT dałem na początek 1,5 bąbla na sekundę poprzez dyfuzor ze spieku po 3 dniach miałem biało zieloną zupę.
dodam że mając nierówno pod sufitem dodawałem k2so4 i kcl aby czasem nie było zbyd dużo fosforanów - jakie było moje zdziwienie gdy odczytałem testy patrz wyżej
Powiem szczerze ręce mi opadły :-(
koncepcja na dzień dzisiejszy to że wyjałowiło się akwarium i nastąpiła padaka - ale nie wiem co teraz i jak wyprostować zaistniałą sytuację

do końca nie wiem czy to rozwój glonów czy pierwotniaków - woda lekko zielona

jabol

Re: mętna woda po dodaniu co2

Post autor: jabol »

raadi pisze: do końca nie wiem czy to rozwój glonów czy pierwotniaków - woda lekko zielona

sprobowalbym starej zasady:

1)duza podmiana wody, tzn dzisiaj 50%; jutro ze 30% i pojutrze 30% - dzieki temu odswiezysz akwa
2)po ww zacznij normalnie nawozic. ale imho uwazaj ze specyfikami po mozesz przePOTASic (z tego co piszesz podajesz "K" w dwoch zwiazkach)
3)twoj pomysl z "wyjalowieniem" akwa jest chyba bliski prawdy: co2 w plynie raczej podaje sie przy LT ; przejscie na co2 w gazie imho spowodowalo wieksza fotosynteze i stad szybsze pobieranie zwiazkow pokramowych
4)staraj sie utrzymywac paramtery w nastepujacych stezeniach:
Fe - 0,1-0,2
NO3 - 10-15
PO4 - 0,5-1

kazde akwa wymaga ustalenia dawki dziennej podawanych nawozow indywidualnie. pobawisz sie z 2 tygodnie ale pozniej bedzie "zgorki" :). podmianki obowiazkowo - 50%/tydzien

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”