Kolejne pytanie o RO :P

michallodz

Kolejne pytanie o RO :P

Post autor: michallodz »

Siema
Przymierzam się do zakupu takiegoż to filtra :) Ale nie chce kupić najtańszego a raczej jakiś lepszy z racji tego że nie tylko do akwarium będzie mi ta woda potrzebna.
Zasadniczo pierwsza sprawa jest taka czy faktycznie woda po przejściu przez taki filtr jest wodą demineralizowaną??? Może ktoś wie czy firmy zajmujące się produkcją demineralki na dużą skalę też używają RO??
Widzę na allegro że im droższy filtr tym ma więcej różnych komór ale ja chciałbym aby ta woda została wodą demineralizowaną więc ponowne nasycanie jej czymkolwiek mnie nie interesuje.
Generalnie to nie wiem nawet co to jest ta osmoza :) ale z tego co wyczytałem to po prostu jest to przepuszczenie wody pod ciśnieniem przez dosłownie coraz mniejsze "oczka" tak?:)
Pozdro

A jeszcze cos :)
Znalazłem takie coś: http://allegro.pl/item872482969_filtr_w ... azowa.html
I zastanawiam się czy gdybym chciał zrobić sobie z kilku takich segmentów taki filtr to by dało rade? Bo tutaj jest tylko IN & OUT a gdzie ten odpad ma spłynąć?:) a może ktoś bylby taki dobry i narysował jakiś schemat albo zrobił dobre zdjecie jak to dziala :P

No i jeszcze coś :) co ile trzeba wymieniać te wkłady w takim filtrze? chodzi mi co ile litrów
I zakładając ze kupiłbym najtańsza osmoze za 120zł z allegro to ile by mnie kosztowala wymiana wsyztskich wkladow?
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 22:16 przez michallodz, łącznie zmieniany 2 razy.

Vendredi
Moderator

Re: Kolejne pytanie o RO :P

Post autor: Vendredi »

nie tylko do akwarium będzie mi ta woda potrzebna.
a do czego jeszcze ?? jeśli jeszcze do picia to powinna przejsć przez mineralizatory ale można spokojnie zrobić taka instalacje że masz dwa wyloty jeden niemineralizowany ( czyste RO) a drugi leci do zbiornika i potem mozna stosować do picia.
Może ktoś wie czy firmy zajmujące się produkcją demineralki na dużą skalę też używają RO??
Takie firmy handlują wodą destylowaną i nie kozystają z RO nawet w najmnijeszym stopniu bo to za droga zabawa na wieksza skale.
Widzę na allegro że im droższy filtr tym ma więcej różnych komór ale ja chciałbym aby ta woda została wodą demineralizowaną więc ponowne nasycanie jej czymkolwiek mnie nie interesuje.
Skoro tak potrzebujesz tylko membrany i dwóch prefiltrów czyli taki zestaw podstawowy.
Generalnie to nie wiem nawet co to jest ta osmoza :) ale z tego co wyczytałem to po prostu jest to przepuszczenie wody pod ciśnieniem przez dosłownie coraz mniejsze "oczka" tak?:)
tak a dokładniej przez jedno sitko o oczkach przepuszczajacych cząstki o wielkości cząsteczki wody, tak mi sie wydaje :)

No i jeszcze coś :) co ile trzeba wymieniać te wkłady w takim filtrze? chodzi mi co ile litrów
I zakładając ze kupiłbym najtańsza osmoze za 120zł z allegro to ile by mnie kosztowala wymiana wsyztskich wkladow?
wymienia sie jak parametry wody na wylocie przestaja zadawalać czyli gdy jej twrdość podskoczy od 0

michallodz

Nie woda nie ma byc do picia tylko do zastosowan technicznych :)
A co do osmozy byl;em dzisija u tego goscia na luksemburskiej i on twierdzi ze uzywa RO po za tym rozmawialem z kilkoma osoba i wytworcami wody z lodzi i okolic i nikt nie sprzedaje jzu wody destylowanej nawet w sklepach czy na stacji benzynowej ciezko dostac wode destylowana bo po prostu nie oplaca sie jej produkowac
jedn afirma oferowala wode demineeralizowana poddana pozniej destylacji i za 0,5 butelke chca 7zł :/

Vendredi
Moderator

to mnie mój tata wprowadził w bład bo mówił że wode destylowana kupuje, wiec wycofuje to co powiedziałem. Do celów technicznych jak najbardziej się ona nadaje sam po przprowadzce planuje taka osmoze którą bedzie można produkować tyle wody żeby było też do celów technicznych.

michallodz

No to pobudujmy razem :P
Gdzies wyczytalem ze te membrany maja zywotnosc na 3600l czyli biorac pod uwage ze z 5 litrow kranowki mam 1 moze 1,5 destylowanej trzeba je wymieniac co jakies 700l :P choicaz to bylo na stronie jakiegos sprzedawcy wiec chyba najlepiej faktycznie bedzie robic testy na twardosc.
Interesuje mnie nawet na podstawie takiego najprostrzego filtra na jakim etapie rozdziela sie ten odpad? tam sa jakies 3 membrany/wklady i to jest tak ze woda przechodzi przez kazdy a potem na samym koncu wylatuje czysta i brudna dwoma wylotami??

Vendredi
Moderator

tak na końcu sa dwa wyloty.

taka przemysłowa Osmoza :
Obrazek

michallodz

Mam jeszcze troche miejsca w pokoju to se postawie :P

Vendredi
Moderator

to byś wszystkich z forum mógł zaopatrywać :D

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Membrana jest dość delikatna, łatwo można uszkodzić ją mechanicznie i chemicznie. Dlatego pierwszy jest filtr mechaniczny. Usuwa piasek i inne resztki. Niekiedy też jest on dwustopniowy (najpierw rzadsze sitko, potem gęstsze). Potem filtr chemiczny, czyli wegiel aktywny. Broni osmoze głównie przed chlorem, który może wypali dziury w membranie. Dopiero sam filtr RO. To tam jest przemywanie. Osmoza w różnym stopniu jest w stanie oczyszczać wodę. Od 99% do zaledwie 70%. Najlepiej z twardością i bakteriami. Gorzej z azotanami. Jeżeli komuś to nie wystarcza, to jest jeszcze jeden filtr. Szlifujący. Wypełniony mieszaniną żywic (kationit i anionit) usuwający resztki soli.
Wydajność osmozy zależy od parametrów wejściowych wody, ciśnienia i temperatury. W przemysłowych osmozach na wstępie jest pompa z termostatem.

Errata. (już trochę lat nie miałem z tymi instalacjami do czynienia i zapomniałem)

Ponieważ wydajność osmozy spada, im twardszą wodę trzeba zmiękczyć, niekiedy jako jeden z prefiltrów stosuje się żywicę regenerowaną solą (taką mniej więcej jak aquafix TwO). Zazwyczaj to jest oddzielny moduł, automatycznie regenerujący się po przefiltrowaniu nastawionej ilości wody.
Wraz ze spadkiem temperatury wzrasta gęstość wody. Dlatego niektóre błony mają optimum przy 25 C.
Membrany o mniejszej wydajności mają zazwyczaj lepsze współczynniki filtracji.
Kiedy membrana pada, najpierw zaczyna przepuszczać azotany, później dopiero twardość.
Zużycie membrany sprawdza się kontrolując przewodnictwo wody na wyjściu. Jak wzrasta powyżej określonej wartości, zaczyna piszczeć.
Jeśli woda wejściowa jest dostatecznie miekka niekiedy część odpadu zawraca się z powrotem do dopływu, co podnosi wydajność.
Ostatnio zmieniony 2010-01-12, 18:06 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

michallodz

Ok a jaka jest najlepsza temp i ciesnienie?
Zastanawiam sie tak czysto hipotetycznie czy gdyby stworzyc odpowiednio duze cisnienie i membrane ktora bylaby w stanie je wytrzymac to czy sprawnosc tego ustrojstwa moglaby wzrosnac np do 50%??? moze ktos wie

zami84

Post autor: zami84 »

Im większe ciśnienie tym więcej "śmieci" przepycha. Za małe nie przepcnie H2O. ;)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

bardzo polecam ten sklep i TEN filtr.

Sam go kupiłem i jest to najtańsza oferta na rynku, przynajmniej ja nigdzie nic lepszego nie znalazłem. Dogadasz się z nimi i dostaniesz takie jakie potrzebujesz przyłącze.

Wszystko jest w 100% ok.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

michallodz pisze:Znalazłem takie coś: http://allegro.pl/item872..._montazowa.html
I zastanawiam się czy gdybym chciał zrobić sobie z kilku takich segmentów taki filtr to by dało rade? Bo tutaj jest tylko IN & OUT a gdzie ten odpad ma spłynąć?:)
To co znalazłeś to nie jest żaden filtr RO... Jest to po prostu filtr mechaniczny zakładany na rurę z wodą ;-) Dlatego masz tylko "wejście i wyjście", bo woda przepływając przez niego oczyszczana jest z zanieczyszczeń i nic po za tym... :-D Znaczy, że nie zmienia ani twardości, ani pH...

michallodz

No ja wiem
ale chodzilo mi o to zeby z tego zrobic prefiltry a po nich zalozyc dopiero membrane bo takie filtry tez na allegro widzialem

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Tak np. wygląda system skręcony z tych modułów o których piszesz:
http://www.czystawoda.pl/_var/gfx/9c3a7 ... 1a37b2.jpg

I mechaniczny 5 mikronów
II węgiel aktywny
III mechaniczny 1 mikron
IV osmoza
V mineralizator (chyba) podłączony przez trójnik, żeby można było korzystać z wody czystej, lub mineralizowanej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”