450l [Ogólne] czasza
Polega na przepuszczeniu wody wstępnie uzdatnionej przez filtry np weglowe itp (cos jak brita) a następnie przez membranę. Wykorzystuje się tu zjawisko półprzepuszczalności błony osmotycznej. Cząsteczki wody przechodzą przez membranę tworząc permeat, a cząsteczki soli i innych zanieczyszczeń takich jak np. bakterie, koloidy itp. zostają w tak zwanym koncentracie po stronie naporu wody surowej, skąd są odprowadzane do kanalizacji.
Nie żebym był taki mądry pomogłem sobie netem :)
A tak na chłopski rozum to w najprostrzej wersji RO woda przechodzi przez dwa filtry jeden sedymentacyjny drugi węgląwy żeby oddzielic wieksze zanieczyszczenia nastepnie cisnienie uderza woda o membrane ktora przepuszcza tylko jalowa wode a wszystkie inne czasteczki zatrzumuje i stad sie bierze ten odpad.
Warto wiedziec ze filtry i sama membrana nie jest niesmiertelna :(
oraz jak ktos leci na samym RO to musi sobie ja "zmineralizowac" ale przez to może ustawic sobie parametry wody doklanie takie jakie chce.
Jak dla mnie to juz wysza szkola jazdy i trzeba miec zdecydowanie wiecej czasu zeby tak robic. Chociaz milo popatrzec pozniej na efekty...
Nie żebym był taki mądry pomogłem sobie netem :)
A tak na chłopski rozum to w najprostrzej wersji RO woda przechodzi przez dwa filtry jeden sedymentacyjny drugi węgląwy żeby oddzielic wieksze zanieczyszczenia nastepnie cisnienie uderza woda o membrane ktora przepuszcza tylko jalowa wode a wszystkie inne czasteczki zatrzumuje i stad sie bierze ten odpad.
Warto wiedziec ze filtry i sama membrana nie jest niesmiertelna :(
oraz jak ktos leci na samym RO to musi sobie ja "zmineralizowac" ale przez to może ustawic sobie parametry wody doklanie takie jakie chce.
Jak dla mnie to juz wysza szkola jazdy i trzeba miec zdecydowanie wiecej czasu zeby tak robic. Chociaz milo popatrzec pozniej na efekty...
Damian
-
- megalomaniacc
- Moderator
michallodz,
Furst, z całym szacunkiem dla rybarium ale tam do osmozy opłaca się kupić jedynie prefiltry. Membrany kupuje w czystejwodzie.pl w tym tygodniu będę kupował membrane 100 gpd (378 litrów na dobę) za 140 zł jeśli chcesz możesz się podłączyć pod zakup.
Nie wiem czy masz też automat jeśli chodzi o podmiany ale jeśli nie to po co wymieniasz tak dużą ilość wody?? Ja mam baniak 250 i teraz co tydzień wymieniam 30 litrów 100% RO na tydzień. Odpad w wody używam do spłukiwania WC
http://pl.wikipedia.org/Membrana półprzepuszczalna czyli inaczej błona półprzepuszczalna jest to rodzaj membrany, która jest w stanie przepuszczać niektóre rodzaje cząsteczek a zatrzymywać inne. Np. przepuszczać małe cząsteczki rozpuszczalnika a nie duże cząsteczki lub jony.
Różnica stężeń związków chemicznych po dwu stronach membrany powoduje powstanie ciśnienia osmotycznego. Ciśnienie może być też wymuszone.
Przykładem naturalnej membrany półprzepuszczalnej jest błona komórkowa czy skóra człowieka.
Membrany półprzepuszczalne są m.in. wykorzystywane na dużą skalę do dializy krwi osób z chorobami nerek, do odsalania wody morskiej, do oczyszczania wody filtry RO.
Furst, z całym szacunkiem dla rybarium ale tam do osmozy opłaca się kupić jedynie prefiltry. Membrany kupuje w czystejwodzie.pl w tym tygodniu będę kupował membrane 100 gpd (378 litrów na dobę) za 140 zł jeśli chcesz możesz się podłączyć pod zakup.
Nie wiem czy masz też automat jeśli chodzi o podmiany ale jeśli nie to po co wymieniasz tak dużą ilość wody?? Ja mam baniak 250 i teraz co tydzień wymieniam 30 litrów 100% RO na tydzień. Odpad w wody używam do spłukiwania WC
Zgadzam sie z toba ( megalomaniacc ) że sensowna membrana powinna byc wieksza niz moja 189 l na dobe bo inaczej leci po kropelce.
Co do ceny kupilem tam z przypadku i bardziej do testu z czym sie je to RO. Byc moze w czystejwodzie.pl jest taniej.
Dzieki ale narazie sie nie podepne, bo ta jeszcze nie wykitowala ( ma z pół roku ) i cały czas jeszcze eksperymentuje z latwiejsza podmiana wodym -niestety nie mam tego w automacie.
Wody całej nie wymieniam, podalem to jako przykład do zobrazowania ile wody sie marnuje przy filtracji. Chyba ze ktos jest wytrwaly na tyle zeby ja ponownie wykorzystac w WC. U mnie filt jest w kuchni i musial bym wiaderkami latac do lazienki. Chyba zeby jakos wężykami to połączyc ze spuczką
Pozatym tak jak zauważyles przefiltrownie 300l wody zajelo by mojemu malenstwu prawie dwie doby :(
michallodz, jak kiedys padnie to ja rozbiore i zrobie fotke jak to wygla.
Co do ceny kupilem tam z przypadku i bardziej do testu z czym sie je to RO. Byc moze w czystejwodzie.pl jest taniej.
Dzieki ale narazie sie nie podepne, bo ta jeszcze nie wykitowala ( ma z pół roku ) i cały czas jeszcze eksperymentuje z latwiejsza podmiana wodym -niestety nie mam tego w automacie.
Wody całej nie wymieniam, podalem to jako przykład do zobrazowania ile wody sie marnuje przy filtracji. Chyba ze ktos jest wytrwaly na tyle zeby ja ponownie wykorzystac w WC. U mnie filt jest w kuchni i musial bym wiaderkami latac do lazienki. Chyba zeby jakos wężykami to połączyc ze spuczką

michallodz, jak kiedys padnie to ja rozbiore i zrobie fotke jak to wygla.
Damian
Mała aktualizacja.
Ze zbiornika wyleciał duży korzeń, rośliny tez troche inaczej ustawione:

Ze zbiornika wyleciał duży korzeń, rośliny tez troche inaczej ustawione:

Ostatnio zmieniony 2009-12-21, 22:29 przez czasza, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Mała aktualizacja:
Lotosy udaje trzymac się pod wodą, nurzańca coraz więcej.
Lotosy udaje trzymac się pod wodą, nurzańca coraz więcej.

Kod: Zaznacz cały
Wycinaj URL z linków do zdjęć!!!!!
Ostatnio zmieniony 2010-01-07, 20:55 przez czasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest idealnie. Na poprzednim zdjęciu brakowało mi właśnie czerwieni lotosa, która tak dobrze komponuje się z kolorami paletek.
A jak to Pan robi, że lotos nie wypuszcza liści wysoko? Ja mam jednego lotosa - jest zielony nakrapiany brązowymi kropkami. Na razie wszystkie jego liście znajdują się pod wodą, ale to jeszcze młoda roślina, więc myślę, że to kwestia czasu jak wystrzeli w górę.
A jak to Pan robi, że lotos nie wypuszcza liści wysoko? Ja mam jednego lotosa - jest zielony nakrapiany brązowymi kropkami. Na razie wszystkie jego liście znajdują się pod wodą, ale to jeszcze młoda roślina, więc myślę, że to kwestia czasu jak wystrzeli w górę.
-