Dołożenie świetlówki do pokrywy Wromak

Raku

Post autor: Raku »

juz wszystko dziala,cos chyba nie laczylo;)
tak to wyglada;)
Obrazek

Dziękuję wszystkim za pomoc ;-)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

i pięknie :-) teraz pokombinuj jak jeszcze jedną dołożyć :mrgreen:

Raku

Spokojnie ;-)
Narazie 114W mi wystarczy;)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Raku pisze:juz wszystko dziala,cos chyba nie laczylo;)
tak to wyglada;)
Nieprawdaż, że prosta i skuteczna metoda? I to bez żadnych przeróbek :-) Myślę, że teraz jesteś zadowolony ze swego światełka... :-D

Raku

krzych0062 pisze:
Raku pisze:juz wszystko dziala,cos chyba nie laczylo;)
tak to wyglada;)
Nieprawdaż, że prosta i skuteczna metoda? I to bez żadnych przeróbek :-) Myślę, że teraz jesteś zadowolony ze swego światełka... :-D
Bardzo ;-)

Jeszcze raz dzięki za inspirację ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

To może się podłączę pod temat. Jaką pokrywę z aktualnie dostępnych na rynku polecacie? Mam standardowe 200l (100x40x50h) i starą, rozpadającą się pokrywę aquaela. Chciałbym coś bardziej praktycznego, umożliwiającego łatwiejsze grzebanie w akwarium. Najlepiej żeby nie kosztowała 1000zł ;-)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Poniżej 1000 PLN :-P

http://nemo-sklep.pl/aluminiowa-pokrywa ... p-275.html

Ta jest genialna - szkoda że nie widzę nigdzie ceny :-(

http://www.diversa.info.pl/prod_155_Pok ... 4x39W.html

jest tam kilka ładnych w różnej konfiguracji świetlówek ... może coś dopasujesz do swoich potrzeb.

http://www.diversa.info.pl/kat_p_22,33_ ... um_T5.html
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 12:21 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
krzych0062

Kubiszon pisze:Jaką pokrywę z aktualnie dostępnych na rynku polecacie?
Kubiszon pisze:umożliwiającego łatwiejsze grzebanie w akwarium.
Moim zdaniem co do drugiego cytatu to moim zdaniem najlepsze są Juwela. Niestety, ale nie znam aktualnych cen, ale raczej do tanich nie należą. Są one lekkie i całkowicie rozbieralne(cała góra łatwo się zdejmuje). Jest zatem dostęp do całej powierzchni akwarium. Nie wiem jak Diversy, ale aluminiowe Aquaela są "skręcane" na śruby i jest problem właśnie ze zdjęciem świetlówek. Ja osobiście mam od kilku lat Juwela i jestem bardzo zadowolony. Co prawda fabryczna belka to 2x38W9zapłon elektroniczny), ale jak ktoś ma chęć dołożenia światła to może uczynić w sposób jaki opisałem na frixie...a co uczynił Raku...Także polecam Ci Juwela :-)

Własnie taka poleciłem Zafirze i również jest z niej bardzo zadowolona... :-)
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 15:24 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Aha, rzeczywiście fajne są te juwele. Mieliśmy kiedyś taką przy baniaku na wystawie, daje się dobrze grzebać w baniaku... kurde ale ceny są nieciekawe :-/ No nic, najwyżej trochę poczekam. Dzięki.

Raku

Kubiszon a nie mozesz sam zrobic?

Ja teraz juz na wlasnym przykladzie sie przekonalem,ze najtanszych takich jak ja mam nie ma sensu kupowac, bo sa niefunkcjonalne, juwela sa bardzo dobre, ale drogie (przewartosciowane), wiec najlepszym wyjsciem jest zrobienie samemu...
...ja nie rozumiem w ogole po co firmy robia pokrywy, w ktorych i tak trzeba dorabiac oswietlenie, czesto przerabiac pokrywe...ja wyznaje zasade, ze jesli juz place za cos...to powinno to byc zrobione solidnie tak zebym nie musial nic przerabiac...
w zwiazku z tym na pewno kiedys sam zrobie sobie pokrywe....

grafipl

Post autor: grafipl »

Ja mam w domu juwel akwa chyba Rio 180 ale nie wiem na sto procent. Beleczka jest super. pod akwa o dł 100cm. Opiera się na koronie. Niestety nie mam tych przykrywek :P Minus tej belki to to ze jest nietypowa... Ma świetlówki 2*45W a takie można kupić tylko firmy... juwel. Co do tej belki aqua boro wydaje mi się że też mam taką w drugim akwa :) też długość 100. Tylko że pod T5 30W. Jeśli jest to taka sama belka z tego linku razem z koroną to powiem tak. Nie ma co porównywać JUWEL z BORO. Moim zdaniem juwel wygrywa i to w 99%. Juwel wykonana z plastiku tamta z aluminium bodajże. Wygląd juwel 1000 razy lepszy i ... waga Juwel dużo lżejsza.. Zaznaczam nie wiem czy to taka sama belka jaką posiadam. Jak będziecie chcieli wstawię fotki.
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 16:43 przez grafipl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Kubiszon pisze:najwyżej trochę poczekam. Dzięki.
Chyba warto uzbroić się w cierpliwość, odłożyć trochę kasy i kupić tę firmową. Jak kiedyś wspomniałem (na innym forum) ww pokrywa Juwela jest moją pierwszą fabryczną pokrywą do akwa. Do tej pory zawsze budowałem moje pokrywy. Były dość funkcjonalne, w stosunku do tych tłoczonych, ale miały mankament...były ciężkie! a ta jest leciutka i wygląda estetycznie. Dlatego zaciśnij zęby i czekaj... :-D Naprawdę warto, a światełka zawsze możesz dołożyć. :-)
grafipl pisze:Ma świetlówki 2*45W a takie można kupić tylko firmy... juwel.
Pocieszę Cię, że świetlówki o tej mocy produkuje również Hagen i Sera. Polecam zwłaszcza z Sery-Brilliant Daylight...to moja ulubiona świetlówka :-)

grafipl

Post autor: grafipl »

o widzisz nie wiedziałem :) na razie i tak nie kupuję gdyz najpierw trzeba trochę mieć kasy.... bo w tym 180l chcę morskie :)

Awatar użytkownika
krzych0062

grafipl pisze:bo w tym 180l chcę morskie :)
To masz szczęście hehe..... Znów Sera kłania się...ma dwie świetlówki o tej mocy do akwa morskiego
Blue Sky-12000K
Deep Sea-aktyniczna

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Raku pisze:Kubiszon a nie mozesz sam zrobic?
Ja teraz juz na wlasnym przykladzie sie przekonalem,ze najtanszych takich jak ja mam nie ma sensu kupowac, bo sa niefunkcjonalne, juwela sa bardzo dobre, ale drogie (przewartosciowane), wiec najlepszym wyjsciem jest zrobienie samemu...
No niby majsterkowanie mi wychodzi ale na razie jestem w tym początkujący, mało mam czasu a i wymagania są takie, że to musi być ładne, a nawet piękne ;-) Więc raczej skłonny byłbym do kupienia czegoś gotowego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”