Pare pytań w sprawie osmozy ro

Awatar użytkownika
loiusfe

Pare pytań w sprawie osmozy ro

Post autor: loiusfe »

Jestem świeżym posiadaczem filtru odwróconej osmozy ro. Kupiłem ją gdyż mam akwarium roślinne i właśnie ze względu na roślinki chciałbym mieć wode miękką wode. Mam do Was pare pytań:

1.Co ile dni osmoza powinna być włączona tak aby się nie popsuła? tzn. dotychczas zalewałem ją raz na tydzień i podmieniałem wode w akwarium na wode z osmozy
2.Czy oprócz zmiękczania wody zmniejszy się również ph?
3.Mam obecnie twardość wody na poziomie 12 stopni ,chciałbym zejść do 4-5. Jak to zrobić najbezpieczniej tak aby nie zaszkodzić rybom i roślinom?
4.Czy wode z osmozy powinno się uzdatniać np. antychlorem? Wiem tylko że trzeba dodawać soli mineralnych w płynie, ale czy trzeba uzdatniać???

Pozdrawiam
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

duch pisze:1.Co ile dni osmoza powinna być włączona tak aby się nie popsuła? tzn. dotychczas zalewałem ją raz na tydzień i podmieniałem wode w akwarium na wode z osmozy
Ja włączam raz w tygodniu. Osmoza nie może wyschnąć. Musi być przechowywana zalana
duch pisze:2.Czy oprócz zmiękczania wody zmniejszy się również ph?
pH jest związane z twardością węglanową (miedzy innymi) W przypadku wody bardzo miekkiej troche nie ma sensu mówienie o pH. Bardzo łatwo zmienia odczyn pod wpływem warunków zewnętrznych, np ... testu na pH.
duch pisze:3.Mam obecnie twardość wody na poziomie 12 stopni ,chciałbym zejść do 4-5. Jak to zrobić najbezpieczniej tak aby nie zaszkodzić rybom i roślinom?
To akurat proste. Przygotowuj sobie wodę o docelowych parametrach I podmieniaj jak zawsze. Po pewnym czasie woda w zbiorniku osiagnie parametry wody podmienianej.
duch pisze:4.Czy wode z osmozy powinno się uzdatniać np. antychlorem? Wiem tylko że trzeba dodawać soli mineralnych w płynie, ale czy trzeba uzdatniać???
Antychlor? Po co. Tam nie powinno być nic. Jeśli chlor przejdzie przez osmozę, to znaczy, że ją zniszczył.
Wodę preparujesz tak, żeby miała żądane parametry. Czyli tak jak piszesz twardość 4-5. Chyba, że to uzupełnienie odparowanej. Wtedy lejesz czystą.

Pzd
P.

Awatar użytkownika
loiusfe

Mam jeszcze pytanie w sprawie przechowywania osmozy. Piszesz że musi ona być cały czas zalana. Czy to znaczy że np. cały filtr(obudowa i wężyki) musze po osmozie wrzucić do jakiegoś wiadra z wodą, tak żeby nie wyschła?
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Zazwyczaj osmoze montuje się na stałe gdzieś pod zlewem, poniżej poziomu wylewek. Nie ma więc problemu. Cały czas jest w niej woda. Gdzieś jakoś przyszło mi do głowy, że Ty ja odkręcasz. Jeśli tak, to wcześniej pozatykaj i pozakręcaj przewody, albo pilnuj, żeby wszystkie trzy miały wylotu powyżej filtra, tak żeby woda z niego nie wyciekła. Pewnie jakby wyschła, to by na amen nie padła, Ala błona mogłaby się posklejać i ulec perforacji. Prawdopodobnie zaczęła by po jakimś czasie przepuszczać więcej "zanieczyszczeń" (normalnie też przepuszcza od 2 do 10%, zależnie od rodzaju [zanieczyszczenia i osmozy]).
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2009-06-03, 12:10 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
loiusfe

Już zainstalowałem pod zlewem a weżyki przeprowadziłem do góry. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

duch

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Dobry temat :)
Dziś dostarczono mi filtr RO no i dobrze byłoby go zainstalować, ale zanim do tego dojdziemy pierw kilka pytań z innej beczki.
Chodzi mianowicie o przepłukanie całości.
Z tego co się doczytałem, ale nie jestem pewien czy aby dobrze, pierw trzeba przepłukać sam filtr RO, a potem węglowy i mechaniczny czy jak go tam zwał.
Z instrukcji wynika tyle że pisała ją osoba dziwna :)

Jak mam wypłukać filtr węglowy i mechaniczny ?
Z instrukcji wnioskuje że nie można zalać membrany osmotycznej a tylko dwa pozostałe wkłady, czyli odkręcamy ją i dajemy wężyk na zewnątrz.

Rozumiem też że niebieska folia na membranie osmotycznej ma zostać, bo jest jej częścią ?

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Membranę zakładamy jak ?
Z jednej strony ma zakończenie z dwoma małymi uszczelkami a z drugiej ma wycięcia i dziurki.

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

witam,
membranę zakładamy dwoma oringami do środka, podaj adres mailowy to prześlę ci moją instrukcję.

pozdrawiam, Tomek

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

właśnie ja mam też pytanie, bo zamierzam za jakiś czas kupić osmozę i powiedzcie mi w jaki sposób przygotowuje się wodę i co trzeba dodawać do niej po przefiltrowaniu przez nią. Bo z samej osmozy wychodzi czyste H2O a taka woda nic w sobie nie ma. Jak się ją uzdatnia i w jaki sposób, bo w ofertach kupna są taki z jakimiś bańkami do mineralizacji, jak to działa?

pozdro

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

instrukcja wysłana na maila

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Matrixowo pisze:właśnie ja mam też pytanie, bo zamierzam za jakiś czas kupić osmozę i powiedzcie mi w jaki sposób przygotowuje się wodę i co trzeba dodawać do niej po przefiltrowaniu przez nią. Bo z samej osmozy wychodzi czyste H2O a taka woda nic w sobie nie ma. Jak się ją uzdatnia i w jaki sposób, bo w ofertach kupna są taki z jakimiś bańkami do mineralizacji, jak to działa?

pozdro
Wodę RO uzdatniasz uzdatniaczem, albo komercyjnym (np. JBL Aquadur +) lub kupujesz uzdatniacz ze sklepu, np: akwanawozy (ten stosuje u siebie i jest ok, a kosztuje duuuuzo mniej).

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

ja mam Planta Gainer Hydro Mineral i tez zadowolony jestem
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Matrixowo pisze:właśnie ja mam też pytanie, bo zamierzam za jakiś czas kupić osmozę i powiedzcie mi w jaki sposób przygotowuje się wodę i co trzeba dodawać do niej po przefiltrowaniu przez nią. Bo z samej osmozy wychodzi czyste H2O a taka woda nic w sobie nie ma. Jak się ją uzdatnia i w jaki sposób, bo w ofertach kupna są taki z jakimiś bańkami do mineralizacji, jak to działa?

pozdro
No ale co chcesz uzyskać?
Jaką wodę? Dla ryb z Tanganiki, dla ryb z czarnych wód, dla roślin? Dlaczego przy pomocy osmozy? Masz w kranie wodę dobrą (cokolwiek to znaczy) ale twardą, czy może zanieczyszczoną i zachlorowaną?
Ja mieszam 1-2 litry kranówki, 8-10 osmozy, 1/4-1/2 JBL Aquadur plus, 15 kropli biotorfinu Zooleku (i niekiedy 5 kropli nawozu wysokopotasowego). Ale mam niezłą wodę (bez zanieczyszczeń chemicznych i chloru), tylko twardą, trochę za dużo Ca i niekiedy azot skacze do 20. Chce mieć wodę dla konsaczy, ale stabilną, i w miarę dopuszczalną dla roślin, czyli KH pozorne ok 4 (dlatego mieszam i uzdatniam) , pH poniżej 7 (dlatego ten biotorfin) i jeszcze jako taki stosunek Mg do Ca (dlatego ta syntetyczna sól a nie tylko mieszanie z kranówką). Kiedyś mierzyłem mieszankę, kranówkę i wodę w akwarium dość często. Teraz już mam dopracowaną mieszankę, ale jeśli bym np. zaczął intensywniej dodawać liście dębu, czy wprowadził jakieś reaktywne podłoże, to musiałbym znów sprawdzać efekty.
Woda z RO zwłaszcza takiego akwarystycznego nie jest czysta. To nie destylat. W zależności od rodzaju związku, temperatury i wieku membrany ma efektywność od ok 98% do niekiedy zaledwie 85% (jak się gdzieś zrobi dziura to nawet mniej). Ponoć najwcześniej zaczyna przepuszczać azotany, choć zmiękcza ciągle całkiem nieźle. Medyczne osmozy np. sprawdzają przewodność i kiedy wzrośnie ponad określoną wartość sygnalizują konieczność wymiany membrany.
Te mineralizatory to po prostu bańka z dolomitem (rodzaj wapienia). Woda RO po prostu go rozpuszcza, wypłukując wapń i magnez (i pewnie jakieś mikroelementy) zwłaszcza na początku. Bardziej zabieg marketingowy niż rzeczywiste działanie.
Znam przypadki, gdzie ludzie produkują RO, żeby je potem doprowadzić solami do super twardości – choćby w morskiej akwarystyce – bo w kranówce są azotany i fosforany i nieznany stosunek Ca do Mg ( aczkolwiek jest człowiek, który sporządzał "morskość" z kranówki i rozmnażał w niej ryby ) jak i ludzi lejących czyste RO i rozmnażających tam pielęgniczki – uzdatnianie zachodziło w zbiorniki od liści i szyszek.
Napisz co chcesz uzyskać i jak.
Łatwiej będzie powiedzieć, czy to co robią poszczegulni forumowicze można bezpośrednio stosować u Ciebie.
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2009-09-28, 22:18 przez Pigul71, łącznie zmieniany 2 razy.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

mi zależy na tym, aby zmniejszyć twardość wody bo tą co teraz mam to masakra i drażnią mnie bardzo pozostałości kamienia i ta błona na powierzchni, może zniknie przy RO. Do tego łatwiej mi będzie rozpuszczać co2 w bardziej miękkiej wodzie. Oczywiście do roślinnego akwarium. Na tą chwilę chcę się dowiedzieć co i jak z tym się je, bo nie mam zielonego pojęcia ja na tą chwilę. Dlatego chcę zdobyć więcej wiedzy na ten temat.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Matrixowo pisze: Do tego łatwiej mi będzie rozpuszczać co2 w bardziej miękkiej wodzie.
Pozdro.
Hmm...
IMHO jest dokładnie odwrotnie. (1)
Poza tym np.:
Przy bardzo miekkiej wodzie KH 0,5 zwiększenie stężenia 1,5 na 3,7 daje spadek pH z 7,0 na 6,6, podczas gdy przy KH 8 dopiero zmiana z 24 mg/l na 59 daje taki spadek. Jednakże wiele roślin nie lubi dużej twardości, czy ogólnie soli. np. cabomba.
Wiesz może co masz w kranie? KH, GH, pH?
PZD
P.

(1) K.Teisseyre: Słodkowodne akwarium ozdobne, OWH, W-wa 2002. str 40.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”