Sucha karma dla kota
Sucha karma dla kota
Jaką suchą karmę polecacie dla dorosłego kota, który nie ma żadnych schorzeń, ale chcę, żeby jadł coś lepszego niż to, co oferują markety? Zależy mi na dobrym składzie – najlepiej bez zbóż, z mięsem jako pierwszym składnikiem. Cena też gra rolę, ale nie musi być najtańsza. Ktoś coś ogarnia?
Sucha karma dla kota
Z czysto informacyjnego punktu widzenia – warto rozejrzeć się za karmami, które mają wysoką zawartość białka zwierzęcego i nie są oparte na zbożach ani mączkach roślinnych. Z tego co widzę, wśród polskich marek ciekawie wypada Shelma. Mają suchą karmę dla kotów z podziałem na różne etapy życia (junior, adult, senior), z mięsem jako głównym składnikiem, bez dodatku pszenicy i soi. Można to sprawdzić tutaj: https://shelma.pl/sucha-karma. Skład wygląda całkiem sensownie, zwłaszcza w tej półce cenowej.
Duży plus, że mają wersje monobiałkowe, co może się przydać, jeśli kot ma tendencję do nietolerancji pokarmowych (np. tylko z indykiem albo jagnięciną). Nie jest to karma stricte weterynaryjna, ale przy codziennym żywieniu zdrowego kota – daje radę.
Duży plus, że mają wersje monobiałkowe, co może się przydać, jeśli kot ma tendencję do nietolerancji pokarmowych (np. tylko z indykiem albo jagnięciną). Nie jest to karma stricte weterynaryjna, ale przy codziennym żywieniu zdrowego kota – daje radę.