Co można wędzić oprócz mięsa i ryb?
Co można wędzić oprócz mięsa i ryb?
Wędzenie kojarzy mi się głównie z kiełbasą i rybami, ale czy są jeszcze jakieś ciekawe produkty, które warto wrzucić do wędzarni?
Co można wędzić oprócz mięsa i ryb?
Jasne, że tak! Ser to bardzo popularny wybór – szczególnie bundz, oscypek, albo nawet zwykły żółty ser świetnie przyjmuje aromat dymu. Można też wędzić tofu, jajka, a nawet warzywa, jak paprykę czy czosnek. Wszystko zależy od pomysłu i chęci do eksperymentowania. Niektóre rzeczy wędzi się krótko, tylko dla aromatu, inne można potrzymać dłużej. Jeśli szukasz więcej inspiracji albo sprzętu, który to umożliwi, to warto przejrzeć ofertę na https://pietrzykwedzarnie.eu/ – można się nieźle zdziwić, ile rzeczy da się ogarnąć w wędzarni. Takie próbowanie nowych rzeczy to niezła frajda.