"Blady" zbrojnik niebieski

Awatar użytkownika
cina

"Blady" zbrojnik niebieski

Post autor: cina »

Witam,

Po tych wszystkich przejściach związanych z akwarium, moje zbrojniki niebieską stały się blade, jak na fotce poniżej. Co może być tego przyczyną ? Przez jakiś czas przebywały w wodzie o nie znanych parametrach, od soboty mają warunki takie jak wcześniej.

Obecne parametry wody:
NO3~10
pH ~7,6
GH - 12
KH - 10

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 14:02 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Główne przyczyny to stres, złe parametry, zmiany parametrów.

Awatar użytkownika
cina

Czy parametry są złe? Nie wiem, bo wcześniej w takich parametrach wody zbrojniki rozmnożyły sie kilka razy. Co do stresu to może być, więc może to samo przejdzie. ?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

przykro mi ... ale coś czuje, że ten zbrojnik to długo nie pociągnie :(

kasia2005

Post autor: kasia2005 »

zbrojniki są bardzo wrażliwe na zmiany parametrów wody oraz na chemię, którą akwaryści leją do wody głównie na związki miedzi
jak sam piszesz nie wiesz, jakie parametry miała woda wcześniej
zastanów się, co zrobiłeś ostatnio, a czego nie robisz zwykle, może zmieniłeś pokarm, a może dolałeś czegoś do wody :?:
ostatnio jest dość ciepło , jaka temperatura panuje w akwarium :?: zbrojniki preferują dość umiarkowaną temperaturę (do 27 st), może tu leży przyczyna :?:
Ostatnio zmieniony 2008-06-30, 21:36 przez kasia2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

No ostatnio to tak jak pisałem w innych tematach miałem problem w akwarium po urlopie, nic nie zmieniłem rybom za wyjątkiem wody, ale takie podmiany ~60% już nie raz robiłem i nic się nie działo, może teraz te 60% to za dużo było od razu, zobaczymy.

Nie są ospałe, zachowują się normalnie, jedzą, tylko są blade.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Na zdjęciu niezbyt dokładnie widzę czy to zmiana na skórze spowodowana brakami na takiej powierzchni czy też jest to zwykłe, choć nie typowe bo nie na całej powierzchni zblaknięcie spowodowane stresem. Jeśli nie minie to spróbuj zapytać na forum zbrojnikowym, tam powinni lepiej to zdiagnozować.

Awatar użytkownika
cina

Pytałem na zbrojniki.info i jeszcze na jednym forum, ale na razie cisza. Dla mnie to może być jakaś zmiana skórna (choroba ? nie wiem). No od soboty żyją w dobrych warunkach więc poczekamy zobaczymy.
Czy Fisztamin oraz sól akwarystyczną można przedawkować ?? Chciałbym jakoś uzupełnic ewentualne niedobry witamin i minerałów, tylko bo się żeby za dużo nie nasypać soli lub witamin.

Jakie inne preparaty witaminiowe można jeszcze podawać ?

A może znacie jakieś konkretnego hodowcę zbrojników ?

kasia2005

Post autor: kasia2005 »

cina pisze:Czy Fisztamin oraz sól akwarystyczną można przedawkować ?
z tego co wiem, zbrojniki nie przepadają za solą...
Nie można określić jakie stężenie soli będzie dla nich szkodliwe, zależy to od wielu czynników w akwarium, by można to było dokładnie określić.
na Twoim miejscu byłabym ostrożna...
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

MrHotSousage pisze:przykro mi ... ale coś czuje, że ten zbrojnik to długo nie pociągnie :(
i tu się myliłeś. Minęło 5 dni i wszystko wraca do normy. Już prawie wszystkie zbrojniki odzyskały swoje normalne ciemne barwy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ja to mówiłem na swoim przykładzie, miałem tak kiedyś i większości mi padła :( ale ciesze się, że twoje wyzdrowiały :)

Nefra

Post autor: Nefra »

odgrzebalam stary temat, ale czytalam go wczesniej via gogle i myslalam ze mam to samo.

Ale zaczne od poczatku, czyli WITAM :)

Mam zbiornik standard ok 120 l z zaokraglona przenia szyba, czarna pokrywa, dwie swietowki flora, drobny zwirek (prawie piasek) , rosliny, skorupa kokosa, korzenie- akwarium istnieje od 5 lat- woda ta sama , podmiany co 1, 5 tygodnia tak - 1/4 wody.
Filtr- jakis taki duzy aquael (nie chce mi sie wyciagac)- dostosowany do tego akwa i doskonale czyszczacy, od 3 lat ten sam - temp 24 st.

Obsada: 3 bedocje, parka gurami, 5 kirysow, 3 piskorki, 2 mlode zbrojniki (jeden ok 4 cm drugi z 7- z tym ze to sa weloniaste , wiec mniejsze nizby dlugosc wskazywala).

I problem: ten wiekszy zbraojnik kupiony miesiac temu- 2 tygodnie byl w kwarantannowym, wszystko ok- wiec wpuscilam do duzego.
I nagle zaczynamy obserwowac ze robia mu sie blade plamy - w ciagu 3 dni od zauwazenia ze chyba cos nie tak- stal sie prawie caly blady - jeszcze brzuch mial ciemny a teraz stwierdzam, ze brzuch tez ma juz plamy- dlugo szukalam w necie co to moze byc az w koncu mnie oswiecilo, ze on stracił łuski :/
Nie mam pojecia co moze byc przyczyna- nie ma zadnych ran, zaczerwien, przywr ani inszych objawow - je normalnie i wydala, widze tylko objawy jakby go skora swedzila, bo sie porusza dosc nerwowo, zarzucalac grzcbietem niekiedy, jakby chcial sie o cos otrzec.

Zrobilam znowu male akwa kwarantannowe - zwiekszylam w ciagu doby temp do 27 st i jestem gotowa leczyc. Wyczytalam w necie. ze na bakteryjne - furaginum- moge spokojnie podac, ale czy to zalatwi sprawe? nadal nie znam przyczyny. Bakteria? Grzyb? a moze cos innego?

Doradzcie cos.

Awatar użytkownika
cina

Z tego co się kiedyś orientowałem to są choroby skóry wynikające ze złych parametrów wody, głównie chodzi o twardość wody, ale nie wiem czy u Ciebie też to jest. Mierzysz parametry wody ?

Nefra

Post autor: Nefra »

Nie mierzylam od dawna- ale wode mam z tego samego wlasnego zrodla i podmiany robie tak samo jak zwykle- innym rybom nic nie jest - tylko ta jedna - nowa, ktora mam od miesiaca tak sie zachowuje- wiec jest to raczej problem nabyty razem z ryba - podejrzewam ze jednak przyczyna tkwi gdzies w bakteriach, grzybach czy jakiejsc chorobie-.
Rybka jest w kwarantannowym z powrotem- 11 l - dalam jej 1/5 pigulki furaginy i witaminy. Nie wiem co robic dalej- jak dlugo w tej furaginie- i domyslam sie ze furagina ma wytłuc bakterie. A jesli to nie bakteryjne? Czym powinnam ja jeszcze potraktowac? Nie za bardzo wiem czym sie leczy zbrojniki a czym na pewno nie bo im szkodzi. No i - czy powinnam w glownym baniaczku tez przeprowadzic jakas dezynfekcje po chorej rybce, czy tez liczyc ze zdrowym silnym rybom nic nie grozi i zbiornik sam sobie z tym da rade?

Od czego do licha, ryba moze zrzucic wszystkie łuski?

Awatar użytkownika
cina

zapytaj na zbrojniki.info, tam ludzie tylko zbrojnikami się zajmują, wiedzą na pewno więcej ode mnie na ten temat ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”