Obniżanie pH i twardości ogólnej

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

No wiesz niby pisze ze daje efekt czarnej wody ale w ulotce sery przeczytalem ze daje ladne efekty w hodowli i polecaja go, po prawie miesiacu testow wysnuwam te wnioski ze bardzo dobrze krewetki czuja sie w wodzie z tym preparatem, szybciej i lepiej przechodza wylinke i szybciej im sie jajeczka pojawiaja.

Grzegorz

Post autor: Grzegorz »

hej, na wstepie witam wszystkich.

czytając te i inne informacje zamieszczone w interecie, oraz konsultując się ze sprzedawcami w sklepach akwrystycznych zaczynam powoli głupieć. Czy ktos mi może pomóc, doradzić jakie powinny być prawidłowe parametry w akwarium do utrzymania "akwarystycznej amazonki" nie szkodząc przy tym rybą.
Od dłuzszego czasu szukam rozwiązań, wprowadzam nowe i czekam na efekty - niestety bezskutecznie :(. Nie udaje mi się uzyskać zamierzonego efektu, mimo że walcze ze wszyskimi wskaźnikami.

Posiadam akwa 200l
- oświetlenie 2 żarniki 70W - czyli raczej ok, (działa 10godzin dziennie)
- ph 7,4
- gh 7
- kh 4
- fe 0,25
- CO2 podawane - 1 bombelek na sek
- podłoże tetra substrate
- dodatkowo nawożenie torfem z filtra zewnętrznego

Powyższe parametry utrzymują mi się przez ostatni tydzień. Zastanawima się czy są ok by rośliny zaczęły rosnąć.
Wcześniej walczyłem z twardościa ogólną, która miałem na poziomie 20 (skala niemiecka), zwalczyłem ją osmozą. W sklepach akwarystycznych mówili że twardość KH nie jest ważna i miałem ją wcześniej na poziomie 1-2. Teraz ją zwiększyłem za pomocą preparatu firmy sera i jest na poziomie 4

Proszę o pomoc co powinienem jeszcze zmienić, ograniczyć, dodać by wszystko było ok i by rosliny zaczęły bujnie rosnąć. Do chwili obecnej żyły tylko korzenie roslin, zaś liście pokrywały się brunatnym glonem. Obecnie wsadziłem nowe, uzyskałem powyższe parametry wody i czekam na efekty - jak myslicie będzie ok ?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

zastosował bym jakiś nawóz bo z tego co piszesz to masz dosyć jałową wodę :-/ Dodajesz jakieś minerały do wody z RO?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Grzegorz

tak woda jest nawożona produktami Planta Gainer (hydro mineral, macro, ferro +)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Grzegorz pisze:- ph 7,4
- kh 4
- CO2 podawane - 1 bombelek na sek
- dodatkowo nawożenie torfem z filtra zewnętrznego
Jakieś to pH się wydaje wysokie jak na takie kh i dodatki. Coś nie wybija tego CO2?
IMHO za duże żelazo, chyba że to po podaniu to ok.
Nie masz takiego czarnego, nitkowatego, delikatnego glonu?
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2009-08-09, 21:03 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

Grzegorz

raz jeszcze zmierzyłem parametry wody i od piątku wzrosło mi ph na 7,6 zaś kh spadło do 3. Odnośnie glonu to na chwile obecna nic nie mam bo wymieniłem rośliny 1,5 tygodnia temu. Wcześniej jednak na tych roslinach był brązowy glon i rośliny wyglądały jak brudne.
Czy możecie mi naspiać jakie parametry ph, gh, kh i inne są optymalne do rozmowuj roślin. I jak je zmieniać w naturalny sposób a nie przez chemikalia ?
Może też źle dawkuje CO2 (10 godzin w ciągu dnia 1 bombelek na sek)

pomóżcie proszę !!!

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Myślałem, ze jakiś rośliniarz odpowie, ale są wakacje...
Pewnie torf, albo życie (nitryfikacja) zjada KH, albo niedokładność testu. Przy spadku KH powinno spadać pH, (KH, najczęściej w postaci CaCO3, jest zasadowe [bardzo uogólniając]), chyba, że coś podnosi pH, na przykład fotosynteza roślin. Sprawdź w mądrej tabelce jakie masz stężenie CO2, a jakie jest zalecane. (na podstawie pH i KH). Albo policz, np taki kalkulator (trzeba wstawiać kropkę zamiast przecinka). Wychodzi mi że masz znacznie poniżej 10mg przy zalecanych 20, zwłaszcza że na pH wpływa dodatkowo torf, nie tylko CO2.
Moim zdaniem nie ma potrzeby utrzymywania tak niskiego KH w akwarium roślinnym, chyba że masz jakiś specjalny powód- rośliny lub ryby wymagające tak niskiej twardości. Taka woda jest niestabilna, przy braku sterowania CO2 komputerem z sondą pH mogą być niekontrolowane wahania. Zostawił bym KH ok 6. wtedy przy dozowaniu CO2 i zalecanym ponoć poziomie 20mg/l pH powinno być ok 7.
Czy coś ci nie wybija tego CO2? Jakaś deszczownia, napowietrzanie? Chyba że twój zbiornik ma taki przerób, w sumie światło trochę masz.
Imho Fe na poziomie 0,25 powinno być tylko po podaniu. Rośliny dobrze akumulują ten pierwiastek i sprawnie go wychwytują. W naturze tylko w czarnych wodach jest takie stężenie, ale tam nie ma za dużo roślin.

PS
Nie jestem fanem roślinnych HighTech na sterydach, więc moje zdanie nie pokrywa się pewnie z opinią większości.
Ostatnio zmieniony 2009-08-11, 14:13 przez Pigul71, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”