HCl

ODPOWIEDZ
Fanab

HCl

Post autor: Fanab »

Proszę o poradę w stosowaniu kwasu HCl w akwa. Własne spostrzeżenia ,przestrogi itp. Może ktoś z forum stosuje te metodę. Wiele się naczytałem o zaletach ale to w 95% stek bzdur. Już na początku mojej przygody z kwasami nic nie jest prawdą w przepisach czy poradach z różnych for. Obecnie po 4 podmianach widzę kolosalna różnice w roślinach i zachowaniu ryb. Takiego efektywnie wyglądającego akwarium nie miałem nigdy. trzy miesiące temu zrobiłem restart odstawiając RO i CO2. Nie wiem jaka była przyczyna ale bez CO2 miałem parametry wody ph 7,5 GH10 KH 5 . Dając CO2 ph schodziłem do 7,2 poniżej to był już zgon dla ryb. Tworzyła się przyducha. Glon był podstawą wystroju.woda po restarcie to kranówa ph7.5 GH16 KH 8 Do podmian mam wodę przy pomocy kwasu solnego ph 6.8 GH 12 KH 5 i w akwa po 4 podmiankach ph 6.9 GH14 KH 5.

akwa 300 litrów
2 kubełki tetra 800 i midikami
Mieszkańcy:
30 neonów inessa i zielonych, 8 kirysów, 10 zwinnik jarzeniec, 9 ramirez 9 tęczanek wernera

fotka

http://pl.tinypic.com/r/wi6mfo/9

sztender

Post autor: sztender »

A mozna jaśniej? Jaki"stek bzdur"? Ja trochę poczytałem bo też zaczynam stosować. I jakichś wielkich bzdur nie widziałem. A jak to będzie wyglądać przekonam się za jakieś pół roku bo zamierzam ostrożnie zmieniać środowisko rybom. U mnie przy GH 8 / KH 7 ph7.4

Fanab

Normalny stek bzdur. Ostroznosc nie znaczy czas. Samymi podmianami to za rok nie osiagniesz rezultatu.I z duzym prawdopodobienstwem usmiercisz obsade. Baniak zupelnie inaczej reaguje na kwas niz sama woda przygotowana do podmiany.Uwazaj jak osiagniesz w baniaku KH 5 a Ph bedzie jeszcze wysokie na poziomie 7.2 7.4.. Wody do podmiany 50 litrow mialem Gh10 KH5 PH6.8. W baniaku 300 litrow GH10 Kh 5 Ph7 .4 - 7.5. Podmianka i zong. GH 10 KH2 Ph 6.4,i szybka ewakuacja ryb. po 24 godzinach tylko ph wzroslo do 6.8 po 48godz ph 6.6 po 72 godzinach GH 10 KH 5 Ph7 ,4.. Wniosek. Kwas najpierw zbija KH i gdy zejdzia ponizej pewnego poziomu Ph jest niestabilne.Bezpieczny sposob jest jeden.baniak bez ryb same rosliny. pierwszego dnia zalalem 100 litrow bo na tyle moglem przygotowac wody. Po 2 dniach nastepne 100 litrow i czwartego ostatnie 100l.Parametry wody w baniaku GH 10 KH 6 Ph 7,4. Dziwne?Przed wlaniem 300 litrow wody mialo GH 10 KH 5 PH 6.8.Majac juz zalany baniak co dwa dni dodawalem 5 ml. 10% kwasu przez 8 dni. Pozniej jeszcze dwa razy dodalem 2 ml. co dwa dni. Parametry w tym czasie to istna hustawka KH i PH. Odczekalem tydzien , parametry GH10 KH5 Ph7,0.co drugi dzien dodawalem 2 ml. kwasu i pomiar parametrow przed dodaniem nastepnej dawki. po 3 dawce jest OK. Czekam tydzien i podmianka 50 litrow. I .... Zong hustawka PH. spadek do 6,0. KH 2 Po 24 godz. 6.5 KH3 po 72 godz. 6,8. KH5.
Obecnie jestem juz po 4 podmiankach ( miesiac) i parametry sa bardziej stabilne. KH stale 5 . Ph przy ostatniej podmianie spadlo do 6.6.wracajac po 48 na poziom 6,8. Rosliny maja sie dobrze, ale czy przy nastepnej podmianie bede mogl juz zarybic baniak? Watpie.Jeszcze beda musialy pogniezdzic sie w 112 litrach.Wahniecie niby w zakresie bezpieczenstwa ale poczekam jeszcze z dwie podmianki.
Ostatnio zmieniony 2017-03-29, 14:13 przez Fanab, łącznie zmieniany 1 raz.

sztender

Nie jestem przekonany i nie nazwał bym choćby tego stekiem bzdur.
http://aquanexus.pl/artykuly/obnizanie- ... neralnych/
Ale i nie mam powodu by nie wierzyć w twój problem. Teraz trzeba się zastanowić czemu u Ciebie teoria nie działa.
1) woda do podmiany
a) to tylko 17%
b) ma bufor Kh=5
Rozumiem, że spada pH (chociaż nie aż tyle). Ale czemu Kh?
Rozumiem, że po X godzin rośnie pH (znika CO2), ale czemu rośnie Kh?
Może bufor w twoim akwa to nie weglany a test widzi je jako Kh i to jest przyczyną.
Bo w sumie po restarcie to samo choć inaczej.Skąd po spadku Kh pojawia się nowe wyższe Kh.
Zerknąłem na fotkę. Może to ten piach bruździ?
HCl ma niski bufor kwasowy 3-4 pH i to by tłumaczyło jego słabą stabilność względem pH (pomijając zakwaszanie przez CO2).
Za to zakwaszanie H3PO4, powinno zabezpieczyć skoki pH bo to kwas trojprotonowy, i pierwszy punkt buforową ma przy pH 6,8 co powinno ograniczyć w jakimś stopniu gwałtowne spadki pH poniżej 6,8. Za to pojawiają się fosforany.
Ostatnio zmieniony 2017-03-29, 20:53 przez sztender, łącznie zmieniany 1 raz.

Fanab

Juz wiem dlaczego tak sie dzieje. wiekszosc tego co jest w necie to przedruki jednego opracowania czysto chemicznego ( woda do podmiany to czycta chemia ktora mozemy latwo przeliczyc. Jest to bowiem sama woda o okreslonych parametrach i HCl). Trzepia je ludzie ktorzy nawet nie lizneli w praktyce tego wszystkiego.Baniak to nie sama chemia. W nim zachodzi duzo wiecej procesow biochemicznych.( rosliny, podloze, filtracja itp.Dlatego kazdy stosujac kwas dochodzi sam jakie ilosci nalezy dawkowac do wody.Kilka osob ( praktykow) o tym mi napisalo.Kazdy ma podobne parametry a inaczej dawkuja kwas.Teraz poradzili podmienic 1/2 wody i odczekac 2 tygodnie i powinno byc wszystko OK.Co do H3PO4 To o tym co piszesz to plus wlasciwosci tego kwasu.(jest najbezpieczniejszy w stosowaniu). Ale ma duzy mankament.Po dluzszym stosowaniu w akwa odkladaja sie krysztalki na osprzecie, kamieniach czy podlozu.Ciezko jest ich sie pozbyc.Wplywa to ponoc na spadek wydajnosci grzalek czy kubelkow.

sztender

Hm... U mnie teoria i praktyka też coś nie działa. Mam kwas HCL 1%. Nalałem kranówę do 5l baniaka dodałem 10ml HCL i za 4-5h testy na Kh/Gh/pH. I cóż..., pH (JBL), poniżej skali 6, to jeszcze rozumiem, ale Kh 0 nie rozumiem. Gh13 jak podaje ZWiK. A wedle kalkulatora "zulixa" ta ilość HCl powinna zbić Kh o 2'n, a zabiło całe Kh (12'n). I bądź tu mądry. Zmierzę jeszcze parametry jak się ulotni CO2 za 2-3 dni. Chyba, że nasza kranówa ma Kh z niewęglanów?
Ostatnio zmieniony 2017-04-01, 08:37 przez sztender, łącznie zmieniany 4 razy.

Fanab

Wydatek na kwas na jeden rok to 6 zł. 0.5l kwasu 28-38% + 6,50 zł za 2 litry wody demineralizowanej + testy kropelkowe na ph za 7,80 zł, test GH i KH za 8,90 zł.
Kwas kupiłem na Brukowej 27. Nie polecam kwasu technicznego HCl 10% do lutowania. Teraz do rzeczy. Musimy zmniejszyć stężenie kwasu.
Do wody demineralizowanej lub RO dolewamy kwas (zawsze wlewamy kwas do wody. Nigdy odwrotnie). Poniżej przeliczenie ile wody i kwasu potrzeba do otrzymania określonego
stężenia.

1673 ml wody + 500 ml 38% HCl = 10% kwas HCl
1925 ml wody + 500 ml 38% HCl = 9% kwas HCl
2240 ml wody + 500 ml 38% HCl = 8% kwas HCl
2646 ml wody + 500 ml 38% HCl = 7% kwas HCl
3186 ml wody + 500 ml 38% HCl = 6% kwas HCl
3943 ml wody + 500 ml 38% HCl = 5% kwas HCl

Dalej opisze, jak wyglądało to obniżenie Ph konkretnie w moim akwarium.
Akwarium 290 litrów
Parametry kranówki:
GH 18
KH 9
Ph 7,5
Moim zamiarem było uzyskanie parametrów wody
GH 10-12
KH 3-4
Ph 6,5-7,0
Wiec zredukowałem GH z 18 do 10. Przy tej redukcji KH obniżyło się do 5.czyli Wodę do zakwaszenia mam o parametrach
GH 10
KH 5
Ph 7,5
Jak obniżyłem Gh i KH?
Prosty zabieg. Do 20 l kranówy dolałem 30 l przegotowanej wody (po osiągnięciu wrzenia należy gotować na wolnym ogniu 15-20 min.) I tutaj obalamy pierwszy mit.
Po gotowaniu odkłada się wapn. Jak odlać wodę z garnka, aby nie przelać go z mętnym wapniem, który ponownie rozpuści się w wodzie? Normalnie.tak samo, jak robimy
herbatę czy kawę. Wapn przylega do naczynia tzw. kamień i nic się nie miesza. Po 20 gotowaniach do naczynia wlewam 0,5 litra octu, podgrzewam go i ściereczką
myje naczynie. Kamień znika. Daje mu tez rade ciff.
Mam już 50 litrów wody do podmiany i teraz dolewam kwas. Tak woda jest ciepła i co z tego. W moim przypadku 18ml. 10% roztworu kwasu HCl. Otrzymuje wodę
o parametrach (pomiar po 24 godz.)
GH 10
KH 3
Ph 6,5
teraz tylko należy dokonać podmianki. Ja robie to następnego dnia, aby ciepła woda uzyskała temperaturę pokojową. A w akwarium mam stale, bez wahań parametry wody
GH 10
KH 3
Ph 6,8 tak, a dlaczego nie 6,5 ? O tym później.

Jak to ustaliłem, że dodając do 50 litrów wody 18 ml HCl, uzyskam zadane parametry?
Nie należy tego ustalać na mniejszych ilościach wody, jak i dodawać kwasu w kilku dawkach co jakiś czas. Ja zrobiłem ten błąd. Do 5 litrów wody dolałem 1 ml kwasu i
otrzymałem jakieś parametry, ale za wysokie.
Dolałem jeszcze do tego 0,5 ml kwasu. Za niskie. Następna próba: 5 l wody 1,4 ml. kwasu za dużo. 5 l wody i 1,2 ml.kwasu jest OK.
GH 10
KH 4
Ph 6,9
5 litrów to 1/10 50 litrów, czyli 1,2 ml.HCl x 10=12 ml i wiem, że do 50 litrów wody należy dodać 12 ml.kwasu. Tak na większości for podpowiadają znający temat.
Jak widać to fałsz, bo potrzebuje 18 ml.
Dlatego dalej już zakwaszałem wodę na ilości, jaką stosuje do podmian, czyli 50 litrach. Wiedząc, ze 12 ml. to mało dolałem 15 ml, otrzymałem
GH 10
KH 3
Ph 7,2
I teraz następne mity, przez które większość jest zawiedziona, że nie może uzyskać zamierzonego efektu.
Nie odczekujemy max 24 godziny do ustabilizowania parametrów.
Zauważyłem to przez przypadek. 50 litrów wody szkoda wylać, choć parametry za wysokie wiec woda czekała 5 dni do podmianki. Przed podmianką mierze parametry i
zdziwienie. Ph powróciło na stary poziom 7,5. Ustaliłem, że należy odstawić wodę na 3 dni dopiero po 72 godzinach mamy wodę o stałych parametrach.
Następny mit, który zauważyłem. Do wody, w której jest już dodana pewna ilość kwasu, nie należy dolewać go więcej aż do osiągnięcia zadanych parametrów. Ja tak zrobiłem
i wyszło, że do tych 15 ml. dodałem jeszcze 2 ml.i uzyskałem zadane parametry Ph 6,8. Przy następnej podmiance dodałem do 50 l wody 17 ml.HCl i zdziwienie
GH 10
KH 3
Ph 7,1 a miało być 6,8
Od tego momentu po dodaniu kwasu i odczekaniu 72 godz. pomiar (wynik potrzebny do ustalenia, czy przy następnej podmiance dodać, czy ująć kwasu) i podmianka. Przy
takich podmiankach w akwarium nic złego się nie działo wśród obsady. Zauważalna zmiana to rośliny. Zaczęły się ładnie wybarwiać, ale wolniej rosły (dużo wolniej)
Powód: wybarwianie — spadek rozwoju glonów, wzrost — zbyt mała ilość dwutlenku węgla (przyczyna niskie KH wysokie Ph). I jeszcze jedna pozytywna zmiana to
przejrzystość wody w akwarium jak to mówimy kryształ. Po ustaleniu, że do 50 litrów przygotowanej wody do podmiany dodaje 18 ml.kwasu 10% HCl, mierząc po 72 godzinach,
parametry wody są
GH 10
KH 3
Ph 6,8.
Wiedząc to, ze Ph stabilizuje się na poziomie 6.8 po dolaniu kwasu, nie czekałem już 72 godzin, tylko podmiankę robiłem następnego dnia
Pozostało mi tylko czekać na efekt zmian w akwarium.
Jak widać za jednym zamachem zbijałem 3 parametry GH, KH i Ph.Po 5 Tygodniach nastąpiła pierwsza zmiana Ph z 7,5 na 7,4.GH było 14 KH 3.Pomiar po 72 godz. od podmiany.
Stala zmiana Ph nastąpiła w chwili zejścia KH z 5 na 3. Czyli tak jak chemicy to opisują ze Ph stabilizuje sie w buforze KH pomiędzy 3 a 4.
W tym momencie bezpośrednio do akwarium dodałem 10 ml. 10% HCl. Następnego dnia następna dawka 10 ml. i trzeciego ponownie 10 ml. Nic złego z życiem w akwarium się nie działo.
Jedno spostrzeżenie. Ryby bardzo się ożywiły.Ciągle gonitwy. Po trzech dniach od dodania trzeciej dawki kwasu pomiar wody
GH 14 na początku było 18
KH 3 było 9
Ph 7,0
Od tej pory HCl dodawałem tylko do wody przygotowanej do podmiany. Po czwartej podmiance woda w akwarium ustabilizowała się na stałym poziomie
GH 10
KH 3
Ph 6,8

GH zbiło gotowanie wody jak i częściowo KH .Reszty dopełnił kwas.Pierwszy parametr który się ustabilizował to KH póżniej Ph i na końcu GH.

Dla ciekawych
Akwarium 290 litrów z dwoma kubełkami Aqua midikani 800 i tetra EX800 (wkład 2 rodzaje gąbki i ceramika) Podłoże 14 cm. żwir rzeczny 0,2-2.oświetlenie 4x36W.(Polamp 865 i 842 + 2 szt.Osram Fluora 36W/77) ) 0,5W/litr
Obsada
4 pary Prętnika,
~50 neon simulant,
20 jarzenców,
4 ramirezy Boliwijskie,
4 ramirezy electric blue,
8 kirysów sterby,
5 otoków,
10 Tęczanka wernera
Tak wyglądało akwarium przed zakwaszeniem wody. W trakcie zabawy padły dwa neony.
Zaznaczam, że jest to opis zakwaszania wody, jaki praktycznie dokonałem kwasem HCl. Proces taki przy stosowaniu kwasu fosforowego czy innego wygląda
zupełnie inaczej. Nie neguje mądrych poradników stworzonych przez chemików. Jest sporo takich materiałów w sieci. Jest to laboratoryjna teoria udowodniona
matematycznie i przy pomocy wzorów chemicznych. My w praktyce mamy duże rozbieżności w posiadanych składnikach. Wodę odmierzamy naczyniami litrowymi często, zaznaczając
na nich kreskę gdzie, jest ten litr. Kwas dozujemy strzykawką z dokładnością kreski 0.2 ml. Czyli za każdym razem mamy spore rozbieżności w proporcjach. A testy?
Tez jest to pomiar poglądowy, a nie laboratoryjny.

spike1975

Post autor: spike1975 »

ja leję do wody dużo kwasu. jak nie leję to za parę dni mam ph w okolicach 8 i festiwal glonów. ale dlaczego jeżeli chcesz zmniejszać ph wody w akwarium nie robisz tego po prostu dolewając kwasu (rozcieńczonego oczywiście) tylko robisz jakieś "podmiany"?
po co te podmiany są?
woda do podmian powinna być doprowadzona do parametrów takich jak w akwarium bo lepiej to służy zwierzątkom w akwa. ale jak masz zamiar zmieniać parametry wody w akwa to nie ma znaczenia czy zrobisz to lejąc dużą ilość lekko "zakwaszonej" wody czy po prostu kwas.
byle tylko tych parametrów nie zmieniać za gwałtownie.
w moim wypadku tylko orientacyjnie dobieram stężenie kwasu. po prostu staram się żeby nie zmieniać ph zbyt gwałtownie, nie przekraczać 0,2 stopnia na 2 godz.
mam w ten sposób przygotowaną flaszkę z rozcieńczonym kwasem żeby podanie 6 ml (pełnej strzykawki z zestawu testowego) nie zmieniło ph bardziej niż o tyle właśnie.
i leję go właśnie tyle jednorazowo do akwa, po kilku takich operacjach mierzę ph i stosownie do tego kontynuuję lub nie.
nie widzę sensu obliczania stężeń i prób uzyskania jakichś założonych parametrów. w akwarium jest za dużo czynników które te wszystkie obliczenia mogą zakłócić żeby to w ogóle próbować robić.
nawet nie wiem z jakiego powodu do ph mi tak ciągle rośnie. przypuszczam że wina podłoża ale nie wiem na pewno, niedługo będę wymieniał ten zakichany bazalt na żwir rzeczny, wtedy się przekonam.
być może wtedy nie będę musiał lac tak dużo kwasu i uzyskam bardziej stabilne parametry, póki co to bym się chyba zarypał gdybym miał ciągle robić podmiany wody.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Fanab

Albo piszesz, aby zaistnieć, albo czytasz bez zrozumienia. Parametry w akwa mam
Ph 6,8
GH10
KH3
woda do podmiany ma parametry
Ph 7,5
GH 14
KH 5

Po dolaniu do tej wody 18ml HCl woda ma parametry
Ph 6,8
GH 10
KH 3
czyli wodę do podmiany mam o takich samych parametrach co i w akwarium.
co do wahań Ph w akwa nic takiego nie zauważyłem. Są stałe. Ph jest 6,8 i nie zmienia się po podmianie wody. Nic nie spada i nie rośnie.
Jeśli dziwią Cię podmiany wody w akwa to dlatego masz glony, jeśli nie podmieniasz wody.
Ja natomiast podmieniam cotygodniowo 50 litrów wody. Tego wymaga u mnie fauna i flora w akwarium.
A Ph rośnie, bo masz bufor KH na wysokim bądź za niskim poziomie. Kwas obniża KH i Ph. Jeśli Kh wody jest na poziomie powyżej 3-4 to masz takie zjawisko. Ph spada i po odparowaniu H2O powraca do ustalonego poziomu buforu, czyli wzrasta. Jeśli przesadzisz z kwasem i bufor spadnie ponizej 3. to jest problem z uzyskaniem stałego Ph gdyż nawet kropelka HCl zbije Ph nawet poniżej 6,0 Dlatego ważne jest ustalenie tego właściwego buforu aby nie dochodziło do wahań Ph. Taki sam problem ze wzrostem Ph miałem co jest opisane w wcześniejszych postach w ktorych prosiłem o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2017-08-07, 21:27 przez Fanab, łącznie zmieniany 2 razy.

spike1975

Post autor: spike1975 »

faktycznie, nic nie zrozumiałem z tego bełkotu. ale konia z rzędem temu kto zrozumiał :D
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Fanab

Wlasnie tak. Jak kazde forum . Nic sie nie dowierz jedynie kazdy przekonuje cie ze jestes debilem.
Ale to cecha charekteru Polakow. Sam nic nie ma i klepie biede a swiat chce uczyc jak zyc nalezy.Chyba to nie charakter ale stan swiadomosci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”