Glony w Akwarium

Awatar użytkownika
ohotka

Glony w Akwarium

Post autor: ohotka »

Witam Jestem tutaj nowy skłoniłem się do zarejestrowania na forum i liczę że to odmieni moje akwarium. Od nie dawna zachciało mi się przerobić moje oświetlenie i od tego czasu z akwarium powstało syfiaste oczko. Nie wiem czy będę umiał dodać fotkę tego co mi porosło na roślinach w sumie wszędzie :evil: . Pewnie będę zmuszony wymienić oświetlenie wraz z całą pokrywą na nową . Aktualnie w akwarium świecą żarówki 2x 20w Lexman o barwie światła 2700k wcześniej eksperymentowałem jeszcze z podobną świetlówką tylko o barwie 2x 6000k. Co do roślinek nie pamiętam ich nazwy ale mam tylko rogatka i trawę i 2 inne których nie znam. Wcześniej miałem ich więcej ale glony tak je zarosły że przyciąłem je,i od tamtej pory nic nie rosną wręcz giną. A co do nawozu dodawałem specyfik który zakupiłem od sprzedawcy który mi go polecił na giełdzie ale z etykiety nie wynika jaka to firma z tego co pamiętam sprzedawca produkuje go sam.

Wychodzi na to że jestem jeszcze zielony w temacie ale jestem ciekaw czy da się to wszystko doprowadzić do ładu bez większych kosztów i chciał bym zredukować koszty do minimum jeśli to możliwe.

Moje akwarium to zbiornik 112l
oświetlenie 2 x 20w lexman o barwie 2700K
filtr zewnętrzny aquael fzn 2

Boję się że będę zmuszony zacząć wszystko od nowa i usunąć wszystko z akwarium prócz rybek i sprzętu oczywiście. Jeśli temat jest w niewłaściwym miejscy proszę o jego przekopiowanie do odpowiedniego tematu

Będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam
Mariusz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Jak to mówią... nie ma takiej rury, której nie da się odetkać ;) 2700K to kiepskie oświetlenie, najlepsze efekty uzyskuje się w przedziale 4500-6500K. Domyślam się, że te Lexmany to jakieś energooszczędne żarówki? 40W na 112L nie było by wcale tragedią, gdyby nie ta kiepska barwa światła. Zwykłe żarówki o tej barwie były by cool, ale tak jest kiepsko.
Akwarium nie samym światłem żyje. Nie samym nawożeniem i nie samym podłożem. To bardzo złożony mechanizm. Podaj trochę więcej szczegółów tego zbiornika a może da się to wyprostować. Jak chcesz to wdepnij na mojego bloga albo youtube, czego sie nie dowiesz z tych mediów, zawsze możesz mnie (albo innych kolegów) zapytać
https://www.facebook.com/mossart.akwaria
https://www.youtube.com/user/MossartAkwaria
http://mosssart.blogspot.com/

Awatar użytkownika
ohotka

Hej
Zgadza się oświetlenie jakie mam w tej chwili to są zwykłe żarówki energooszczędne. Oglądałem filmiki które podrzuciłeś mi i najbardziej utkwił mi ten https://www.youtube.com/watch?v=HA0gdROu098 w którym mowa o podłożu z ziemi ogrodowej lignitu( nie wiem co to) i piasku. Nigdy wcześniej nie eksperymentowałem z tymi rzeczami jedyne co to używałem samego żwiru .
Nie wiem o jakie szczegóły pytasz, więc napisz dokładnie o co się rozchodzi to odpowiem w następnym poście.

Nie umiem dodać fotek, chciałem pokazać to co się dzieje u mnie w akwarium może wyślę ci fotkę na PW meila z tym co mam i łatwiej będzie rozmawiać o problemie który mam

Lub może ktoś mnie oświeci jak dodawać tutaj fotki bo z tematu " jak dodawać fotki" nie udało mi się tego dokonać ale to inny temat.

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Witaj. Pisze w sprawie dodawania zdjec a nie usuwania glonow ;)

Otwierasz www.fotosik.pl Tam w prawym gornym rogu masz "Dodaj zdjecie". Klikasz i wybierasz zdjecie jakie chcesz nam pokazac. Nastepnie wybierasz ograniczenia wiekowie a raczej ich brak bo to chyba nie zdjecie 18+ ;) i robisz "zapisz zdjecie". Koleny etap to wybranie "rodzaju kodu": i tu "fora dyskusyjne" oraz "po kliknieciu na zdjecie": "otworz zdjecie w oryginalnym rozmiarze". Przedostatni etap to skopiowanie powstalego linku do zdjecia (calego jaki jest w tej ramce ponizej). Ostatni etap to wklejenie tego linka na nasze forum. Tyle, mam nadzieje, ze da rade, prosciej sie nie da ;)

Awatar użytkownika
ohotka

to próba mikrofonu:) Super udało się
dziękuje za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2016-01-05, 12:54 przez ohotka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

No... widzę niezły Sajgon. Co do szczegółów chodziło mi właśnie o podłoże. Lignit to taka skała która można stosować jako ozdobę lub jako dostarczyciela różnych związków i minerałów. Ja stosuję go jako dodatek do ziemi ogrodowej co można zobaczyć w filmach i dowiedzieć się dlaczego.
Na zdjęciach wszystkiego nie widać dokładnie, ale wybór glonów masz zacny. Jeżeli to akwarium stoi na samym żwirze, kiepskim światłem i jest jeszcze nawożone... to się nie dziw, że jest jak jest. Wszystko można zrobić, ale w akwarium ciężko a czasami niemożliwym jest naprawienie błędów zrobionych na starcie.
To akwarium może być piękne, ale trzeba mu zapewnić podstawy, które spowodują, że zacznie funkcjonować.

Awatar użytkownika
ohotka

Czyli trzeba zrestartować akwarium, zaczynając od podłoża a kończąc na nowym oświetleniu ? bo mam rozumieć że roślinki nadają się tylko do wywalenia ? a co z moim oświetleniem jak dam 2x 18 żarówka jedna daje 6000k ? tyle ze jest energooszczędna nie jest przeznaczona dla akwarium czy one też nadaje się do śmieci?

W sumie nie napisałeś żadnych konkretów czyli co należy zrobić ...buu :-(

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Bo cięzko o radzenie jak tu wygląda na to, że nie tylko restart ale by się totalne zmiany przydały. Te energooszczędne można użyć jako doświetlanie a nie jako podstawowe oświetlenie. Moim (skromnym) zdaniem są do niczego (jeśli chodzi o akwa z roślinami).
Powinno się zrobić porządne podłoże, "normalne" oświetlenie i wtedy można myśleć o akwarium. Tu nie ma co z glonami walczyć, Walka została niestety przegrana przy starcie akwarium.

Awatar użytkownika
ohotka

tak myślałem :( czyli wychodzi na to że czekają mnie zakupy na niedzielnej giełdzie. Najgorsze jest to że muszę zakupić nową pokrywę z świetlówkami a to jednak jest spory wydatek potem trzeba pomyśleć o podłożu i roślinach.

poszperałem trochę na allegro i dużo jest różnych pokryw z oświetleniem ale może coś takiego tutaj by się nadała ? lub coś podobnie >> http://allegro.pl/lampa-pokrywa-prosta- ... 92617.html

a może lepiej kupić oświetlenie led ?
A stary żwirek można wykorzystać ? oczywiście po wygotowanie go przez zmontowaniem nowego akwarium w tym że na spod dał bym zienie ogrodową z dodatkiem Lignitu a na wierzch dał bym stary żwirek. A o jakiej siatce mowa (w podłożu) czy może chodzi o siatkę taką jak np stosuje się do styropiany z waty szklanej? :mrgreen:

Nie mogę znaleźć fotki jak wyglądało akwarium wcześniej, wszystko wyglądało znacznie lepiej i nie było się za bardzo do czego przyczepieć

Awatar użytkownika
ohotka

udało mi się odkopać stare fotki mojego Akwarium wszystko wygada inaczej dzień do nocy nie ma co..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Co do ledów sie nie wypowiadam, bo nie jestem ekspertem a i sam nie używam. Co do pokrywy linku, jest taka jak każda plastikowa wypraska. Najtańsza i po jakimś czasie zaczyna wkurzać. No i to 2x18W to też nie jest rewelacja. Natomiast już wiele roślin da radę. W tym wypadku wszystko zależy od zasobności portfela. Lepsza byłaby belka oświetleniowa z wiekszą ilością światła ale jest droższa.
Żwir można wykorzystać, wygotować i będzie ok. Siatka zwykła, z marketu, podtynkowa, kupowana na metry za jakieś grosze.
Akwarium (na zdjęciach tych starych) wyglądało znacznie zdrowiej :D

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

ohotka, jeżeli chciałbys porządne oświetlenie LEDowe do akwarium roślinnego, to zapłacisz wiele, wiele więcej niż system oparty na świetlówkach.

Awatar użytkownika
ohotka

hmmm to lepiej jest kupić pokrywę bez świetlówek z 2 wejściami i kupić mocniejsze świetlówki np 2x 24w lub 2x 30 i to powinno wystarczyć... muszę poszukać bo wydaje mi się że gdzieś mam jeszcze stare świetlówki firmy jawel- jeśli działają to powinny się nadać

Ciągle nie wiem czy rozmawiamy o tej samej siatce - bo ja mówię o siatce do styropianu z włókna szklanego zgadza się ?

A stare rośliny da się uratować czy bezpieczniej je będzie wywalić ?
Ostatnio zmieniony 2016-01-05, 20:51 przez ohotka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Z tymi świetlówkami to nie wiem czy tak można (raczej nie). Chyba, ze kupuje się samą pokrywę bez elektroniki. Jeśli z nią, to można tam włożyć tylko 2x18w i żadnej innej świetlówki (o większej mocy) (mówię o tej pokrywie z linku).
A siatka właśnie taka.
Co do roślin... one wyglądają fatalnie. Nie wiem czy da się coś uratować.
Ostatnio zmieniony 2016-01-05, 21:07 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ohotka

to nawet nie wiedziałem czyli jeśli już rozmawiamy o pokrywie z linka z allegro to jeśli bym chciał zamiast 2x 18 dał mocniejsze świetlówki oświetlenie nie będzie działać :( ,,, to dupa blada nie wiem nie znam się ..hmm..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”