Witam Jestem tutaj nowy skłoniłem się do zarejestrowania na forum i liczę że to odmieni moje akwarium. Od nie dawna zachciało mi się przerobić moje oświetlenie i od tego czasu z akwarium powstało syfiaste oczko. Nie wiem czy będę umiał dodać fotkę tego co mi porosło na roślinach w sumie wszędzie

. Pewnie będę zmuszony wymienić oświetlenie wraz z całą pokrywą na nową . Aktualnie w akwarium świecą żarówki 2x 20w Lexman o barwie światła 2700k wcześniej eksperymentowałem jeszcze z podobną świetlówką tylko o barwie 2x 6000k. Co do roślinek nie pamiętam ich nazwy ale mam tylko rogatka i trawę i 2 inne których nie znam. Wcześniej miałem ich więcej ale glony tak je zarosły że przyciąłem je,i od tamtej pory nic nie rosną wręcz giną. A co do nawozu dodawałem specyfik który zakupiłem od sprzedawcy który mi go polecił na giełdzie ale z etykiety nie wynika jaka to firma z tego co pamiętam sprzedawca produkuje go sam.
Wychodzi na to że jestem jeszcze zielony w temacie ale jestem ciekaw czy da się to wszystko doprowadzić do ładu bez większych kosztów i chciał bym zredukować koszty do minimum jeśli to możliwe.
Moje akwarium to zbiornik 112l
oświetlenie 2 x 20w lexman o barwie 2700K
filtr zewnętrzny aquael fzn 2
Boję się że będę zmuszony zacząć wszystko od nowa i usunąć wszystko z akwarium prócz rybek i sprzętu oczywiście. Jeśli temat jest w niewłaściwym miejscy proszę o jego przekopiowanie do odpowiedniego tematu
Będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam
Mariusz.