biotop żyworódek(innych niż gupiki, molki, mieczyki)-pytania

ODPOWIEDZ
jabol

biotop żyworódek(innych niż gupiki, molki, mieczyki)-pytania

Post autor: jabol »

Witam

Po laaatach odzyło dawne hobby :). Noszę się z zamiarem założenia 60x30x30.
Wymysliłem sobie ze bedzie to proste akwa dla zyworodek (myslalem o limkach + kilka kirysow pstrych na dno + ewentualnie proste krewetki lub krewetka filtrujaca). W zwiazku z tym ze chcialbym odwzorowac biotop prosilbym o info na ponizsze tematy (bo prawde mowiac wypadlem zupelnie z obiegu):

- jakie podloze (kolor, frakcja)
- jakie rosliny, dodatki (korzeń, zamek .... ? :) )
- NAJWAŻNIEJSZE: czy znacie jakichs hodowcow/sprzedawcow żyworódek ? poprosiłbym o namiary

z góry dzieki
pzdr
Jabol

Filipos44

Post autor: Filipos44 »

Na podłoże wziąłbym jakiś żwirek średniej grubości, co do roślin - na roślinkach nie znam się kompletnie. Ja wrzucam jakie mi wpadną w oko w zoologicznym (tylko się dopytam, czy roślince przypasuje temperatura) i jak się utrzyma to fajnie, a jak nie to coś tam zje jej szczątki xD
Dodatki... to moim zdaniem zależy od gustu, ale było by dobrze, gdyby znalazło się tam możliwie wiele kryjówek dla młodych rybek, bo te jak wiadomo muszą się na początku chować przed silniejszymi bo zjeść je może niemal wszystko, w niektórych przypadkach nawet ich własna matka. W związku z tym stawiałbym na jakiś zameczek, albo taki niby-korzeń pusty w środku. Zawsze można pójść na łatwiznę (jak ja :P) i zwyczajnie wrzucić tam jakąś skałkę i "posiadzić" na niej microsorium, też jakiś pomysł na urządzenie zbiornika.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

Poszukaj Jacka Ambrożkiewicza na FB, choć może i ma konto u nas, w każdym razie to spec od biotopu żyworódek, na pewno pomoże.
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”