akwarium w starej kamienicy waga

Awatar użytkownika
grubyrts
Kontakt:

akwarium w starej kamienicy waga

Post autor: grubyrts »

mam zamiar zmontować akwarium 420 l okolo jak policzyłem waga całości to jakieś 700 kg ma ktoś takie w starej kamienicy chodzi mi o to czy nie wpadnie do sąsiada na dole Mam kilka pomysłów na szafkę pod ten zbiornik akwarium stanie na ścianie nośnej

Nemo79

Post autor: Nemo79 »

W kamienicy to możesz mieć problem, chyba że tak jak piszesz pod miejscem gdzie będzie stało Twoje akwarium będzie ściana nośna. Podobny problem miła Norbert Sabat - AquaDesign, możesz spróbować do niego napisać może coś podpowie. Z doświadczenia wiem, że nośność starych stropów (w dobry stanie) w kamienicach nie jest zbyt wysoka i wynosi około 100-200 kg/m2 i to też zależy od miejsca - sposobu rozkładu obciążenia. Generalnie czym bliżej ścian nośnych tym lepiej, optymalnie by było gdybyś znał układ belek stropowych wtedy akwarium powinieneś postawić przy ścianie nośnej prostopadle do nich i szafce, która rozłoży obciążenia na kilka elementów nośnych.
90x45x45 GreenHills

Awatar użytkownika
grubyrts
Kontakt:

mam plan wkucia kilku stalowych profili w ściane aby tak rozłożyć masę na sciane i na podłogę

Nemo79

Post autor: Nemo79 »

Proponuje przeczytaj ten artykuł:
http://aquadesign.pl/index.php/akwarium ... aliza-mes/
powyższy tekst dotyczy stropu żelbetowego ale rozjaśni Ci kilka kwestii.
Co do belek stalowych wbijanych w ścinę to uważaj żeby sąsiedzi nie przyszli z roszczeniami, że im rysy na ścianach się porobiły od Twojego wiercenia i walenia. Jeśli "delikatnie" uda Ci zamontować beleczki to 3 na odległości 1,5m powinny wystarczyć.
90x45x45 GreenHills

Awatar użytkownika
grubyrts
Kontakt:

sąsiedzi to nie problem w tym przypadku ;-) mysle o czterech profilach stalowych 4 x 5 cm 30 cm w ścianie

chwialek

Post autor: chwialek »

Witaj. Stare kamienice noszą czasem większe baniaki, ale wpuszczenie dodatkowych belek w ścianę jest na 100% trafionym pomysłem. W razie co do góry nie poleci, a Ty przecież mieszkasz u góry. Jedno jest pewne dobry ubezpieczyciel na 100% nie zaszkodzi.
Powodzenia w realizacji wzmocnionego planu.

Awatar użytkownika
grubyrts
Kontakt:

dzięki za dobre słowa chwialek :-) ten baniak to mój wyśniony wymarzony zaczynałem od 30 l aż żonie sie spodobało teraz mam 180 l ale 400 plus jest to co zawsze chciałem i zawsze to były zbiorniki lt

korkowa_krowa

Post autor: korkowa_krowa »

Ja mam 375 l w kamienicy z 1936r. Akwarium stoi w głównym (jest jeden długi i jeden taki główny) przedpokoju jest on dość wąski a więc belki w podłodze/suficie są krótsze, ale grubość jest taka sama więc pewnie i jest strop mocniejszy. Poza tym ciężar rozkłada mi się na 150 cm długości a więc nie jest to nacisk na 1m2. Tak mi tłumaczył jeden mądry człowiek. Stoi i działa - nic się póki co nie dzieje.

Awatar użytkownika
grubyrts
Kontakt:

udało się

:-) udało się plan z wkuciem profil zdał egzamin na 5 :mrgreen:
wkrótce zamieszczę fotki trochę teraz mało czasu
jest 450 l low tech :-D :-D :-D :-D

chwialek

Post autor: chwialek »

Gratuluję małej wanny ;)
Powodzenia w początkach i wytrwałości na lata... Pochwal się czym będziesz zasiedlał swojego low-techa... A fotorelacja rozpoczynająca sie od wzmocnień stropu zapowiada się ciekawie.

Awatar użytkownika
_VIPER_

Post autor: _VIPER_ »

Teoretyczne obiążenie stropów czy to w blokach czy kamienicy nie jest zbyt duże a w praktyce..? Przekracza je każdy kilkakrotnie nawet myśląc o tym. Byle jaki segment/meblościanka załaldowana książkami i wszystkim co się tylko da waży tyle co duże akwarium a czasem i więcej. Ludzie trzymają w mieszkaniach bardzo różne rzeczy nieraz znacznie cięższe nie analizując w ogóle tego problemu.. Nie twierdzę, że to właściwe podejście ale czy słyszał ktoś aby komuś się zarwał strop i "wpadł" do sąsiada..:)
Ugięcie, pęknięcia w starych konstrukcjach się zdarzają ale raczej nic poza tym bo takie wypadki były by niemal na codzień.. Choć może nie jestem na bierząco bo rzadko oglądam TV..? :)

Awatar użytkownika
grubyrts
Kontakt:

http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=16622
tak to wyszło dla zainteresowanych :-)

gupik

Post autor: gupik »

Witajcie.
Mam w planie akwarium około 300 litrowe i tak się zastanawiam ile wytrzyma strop w domu takim z lat ta część jest z lat 70 tych. Na razie mam w pokoju dwa akwa łącznie 250 litrów i jest ok. Jest to pierwsze piętro.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

gupik, Twój strop wytrzymałby i 10 razy większe akwarium, więc nie ma obawy :-)

gupik

Post autor: gupik »

Dzięki wielkie.
Dodam iż podłoga jest drewniana , a pod spodem są bodaj legary. Wiem bo widziałam jak poprawiali podłogę w innym pokoju. Akwa będzie prawdopodobnie przy ścianie. Czym się właściwie rużnią stropy w domkach od tych w bloku czy kamienicy?????

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”