Krewetkowy start
Krewetkowy start
Witam ;)
Moi Drodzy, jako że dopiero zaczynam się interesować kreweciami na taką skalę, by krewetkarium założyć, zadam kilka pytań laika.
Jakie krewecie najłatwiej rozmnożyć, tylko pytam o praktykę, gdyż o teorii już się naczytałam ;) <o warunkach rozmnażania już sobie poczytałam tak jak i o warunkach chowu, dlatego o to nie zawracam Wam głowy>
Czy te maluchy mi nie wyjdą z akwa gdy pokrywa nie będzie na nim?
Znalazłam w necie taka ciekawą tabelkę, czy ona jest wytycznikiem jakimś? czy to wierutne kłamstwa? ;)
z góry dzięki ;)
Moi Drodzy, jako że dopiero zaczynam się interesować kreweciami na taką skalę, by krewetkarium założyć, zadam kilka pytań laika.
Jakie krewecie najłatwiej rozmnożyć, tylko pytam o praktykę, gdyż o teorii już się naczytałam ;) <o warunkach rozmnażania już sobie poczytałam tak jak i o warunkach chowu, dlatego o to nie zawracam Wam głowy>
Czy te maluchy mi nie wyjdą z akwa gdy pokrywa nie będzie na nim?
Znalazłam w necie taka ciekawą tabelkę, czy ona jest wytycznikiem jakimś? czy to wierutne kłamstwa? ;)
z góry dzięki ;)
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 12:58 przez lady_moto, łącznie zmieniany 2 razy.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Najłatwiej w wodzie kranowej rozmnożyć takie krewetki jak babautli, red cherry(fire red), white pearl - te krewetki najszybciej i najłatwiej rozmnożysz. Młode raczej nie wyjdą, pamiętaj najpierw woda musi swoje parametry ustabilizować, bo jeżeli wpuścisz je zaraz po zmianie wody będą wariować i będą chciały pożegnać się z twoim akwarium.
Jeszcze takie pytanko do ciebie, jakiej wielkości planujesz założyć krewetkarium, jakie podłoże, czy to będzie roślinne z krewetkami, czy mchy itp, itd. Napisz również to bardzo dużą rolę zagra. Akwarium by dojrzeć potrzebuje koło jednego miesiąca, by parametry wszystkie się ustabilizowały. Zależy jaką masz w kranie twardość wody jak i jakie ma ph. Możesz próbować je zbić chemikaliami ale ja raczej tego ci nie polecam. Jeżeli chcesz rozmnażać np. crystal redy, bieny czy inne, zalecałbym ci kupienie filtra osmozy.
Temperatura tez jest ważna.
Jeszcze takie pytanko do ciebie, jakiej wielkości planujesz założyć krewetkarium, jakie podłoże, czy to będzie roślinne z krewetkami, czy mchy itp, itd. Napisz również to bardzo dużą rolę zagra. Akwarium by dojrzeć potrzebuje koło jednego miesiąca, by parametry wszystkie się ustabilizowały. Zależy jaką masz w kranie twardość wody jak i jakie ma ph. Możesz próbować je zbić chemikaliami ale ja raczej tego ci nie polecam. Jeżeli chcesz rozmnażać np. crystal redy, bieny czy inne, zalecałbym ci kupienie filtra osmozy.
Temperatura tez jest ważna.
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 12:53 przez adamozw, łącznie zmieniany 6 razy.
Dziękuję za wskazówki, już odpowiadam.
Mam kilka akwariów wielkości 30l, 25l itp. i właśnie któreś z tych wykorzystam bo i tak stoją puste
Podłoże albo biały żwir dość gruby albo piasek kwarcowy a wodę planuję przelać z ogólniaka.
Jeśli chodzi o rośliny to planuje jakieś mniejsze szybko rosnące, plus trawniczek i jakieś mchy, gdyż słyszałam a właściwie czytałam że krewecie je uwielbiają,
Ewentualnie troszkę doprawię wodę esklarinem z aloesem.
Jeśli chodzi o napowietrzanie, to jest ono konieczne? temp. jeśli dobrze pamiętam to ma być 22-25 stopni tak? ;)
Mam kilka akwariów wielkości 30l, 25l itp. i właśnie któreś z tych wykorzystam bo i tak stoją puste
Podłoże albo biały żwir dość gruby albo piasek kwarcowy a wodę planuję przelać z ogólniaka.
Jeśli chodzi o rośliny to planuje jakieś mniejsze szybko rosnące, plus trawniczek i jakieś mchy, gdyż słyszałam a właściwie czytałam że krewecie je uwielbiają,
Ewentualnie troszkę doprawię wodę esklarinem z aloesem.
Jeśli chodzi o napowietrzanie, to jest ono konieczne? temp. jeśli dobrze pamiętam to ma być 22-25 stopni tak? ;)
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 13:02 przez lady_moto, łącznie zmieniany 2 razy.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Tak temperatura dobra, podłoże też dobre, zrób w większym akwarium krewetkarium. A co do wody do bym wlał z kranu i odczekał ten miesiąc żeby parametry się wyklarowały, ph się ustawiło. Napowietrzanie jest konieczne. Jeżeli nie chcesz żeby opuściły cie krewetki.
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 15:26 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo słyszałam o tym, że żadne napowietrzanie nigdy nie jest konieczne (osobiście się z tym nie zgodzę) u ryb, jeśli jest wydajny filtr.
Dlatego pytam się coby krewecie harakiri nie popełniły ;)
A mam jeszcze jedno pytanko, czy papuzie zeżrą babaulti? czy raczej się obronią? bo myślałam o wpuszczeniu też kilku sztuk do innego akwa.
A krewetkarium stanęło, podłoże żwir, roślinki jakieś, mchem nie dysponuję, dopiero mam nadzieję będzie niedługo ;)
Dlatego pytam się coby krewecie harakiri nie popełniły ;)
A mam jeszcze jedno pytanko, czy papuzie zeżrą babaulti? czy raczej się obronią? bo myślałam o wpuszczeniu też kilku sztuk do innego akwa.
A krewetkarium stanęło, podłoże żwir, roślinki jakieś, mchem nie dysponuję, dopiero mam nadzieję będzie niedługo ;)
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 15:29 przez lady_moto, łącznie zmieniany 2 razy.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
No tak jak planujesz założyć krewetkarium, pamiętaj trzymaj tylko krewetki z krewetkami a nie krewetki z rybami, jeśli chcesz mieć efekt hodowlany że młode będziesz miała.
A jak będziesz miała papuzie to nawet te większe osobniki ci się nie utrzymają.
A jak będziesz miała papuzie to nawet te większe osobniki ci się nie utrzymają.
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 15:32 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.
Tamcia, jeśli chodzi o chemię to mam bardzo, można powiedzieć radykalne poglądy, tak samo jeśli chodzi o dojrzewanie wody, i widzę, że te poglądy się sprawdzają jeśli chodzi o ryby, natomiast krewetki nawet nigdy nie widziało żadne moje domowe szkło ;)
adamozw, czytałam na jakimś forum, że ludzie wpuszczają do ogólniaka krewecie w celu zjadania glonów, jest to błąd? myślałam, że papuźki będą miały towarzystwo;)
adamozw, czytałam na jakimś forum, że ludzie wpuszczają do ogólniaka krewecie w celu zjadania glonów, jest to błąd? myślałam, że papuźki będą miały towarzystwo;)
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 15:43 przez lady_moto, łącznie zmieniany 1 raz.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Porównaj sobie papuzią pielęgnice a krewetkę, może ona sobie pomyślec że to jest dla niej pokarm. Po pierwsze nie wszystkie krewetki nie zjadają glonów.
Fire redy i amano zjadają glony, inne nie mają zbytniej ochoty żywić się glonami, chociaż gdy nic do jedzenia nie dostają to poskubią sobie jakiegoś glona.
Fire redy i amano zjadają glony, inne nie mają zbytniej ochoty żywić się glonami, chociaż gdy nic do jedzenia nie dostają to poskubią sobie jakiegoś glona.
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 15:41 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.
W porównaniu z babaulti to papuźki moje są malutkie, bo papuźki mają około 2,5-3cm ;)
Nie wiem jak ludzie sobie dają radę wpuszczając krewecie do ogólniaków :( ale papuźki dość dzikuski są więc wszystko jasne... a czytałam o zmieniającym się kolorze babaulti na innym podłożu, czy w praktyce faktycznie tak jest;)?
Nie wiem jak ludzie sobie dają radę wpuszczając krewecie do ogólniaków :( ale papuźki dość dzikuski są więc wszystko jasne... a czytałam o zmieniającym się kolorze babaulti na innym podłożu, czy w praktyce faktycznie tak jest;)?
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 15:38 przez lady_moto, łącznie zmieniany 1 raz.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Oczywiście ;] w moim baniaku część jest czarna, zaś część przeźroczysta :] (korzeń,kokos,piasek)lady_moto pisze:a czytałam o zmieniającym się kolorze babaulti na innym podłożu, czy w praktyce faktycznie tak jest;)?
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 15:53 przez Incognito, łącznie zmieniany 2 razy.
Ciekawe stworzonka;)
Czy krewecie wymagają też kryjówek?
Oby tylko mi nie wyblakły maluchy od białego żwiru :P :P :P
Czy krewecie wymagają też kryjówek?
Oby tylko mi nie wyblakły maluchy od białego żwiru :P :P :P
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 15:53 przez lady_moto, łącznie zmieniany 2 razy.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
-
- Kontakt:
Jestem zdania że czas dojrzewania zbiornika dla mniej wymagających krewetek w ilości 14 dni powinien być wystarczający.
Oczywiście im dłużej to będzie trwało tym lepiej.
Nie należy też bać się używania nawozów, oczywiście w małych ilościach.
Podstawowym elementem jest regularna podmiana wody i urozmaicone karmienie.
Odnośnie łatwych gatunków w hodowli, to zaliczyłbym do nich też babaulti green.
Oczywiście im dłużej to będzie trwało tym lepiej.
Nie należy też bać się używania nawozów, oczywiście w małych ilościach.
Podstawowym elementem jest regularna podmiana wody i urozmaicone karmienie.
Odnośnie łatwych gatunków w hodowli, to zaliczyłbym do nich też babaulti green.
Oczywiście, ze wymagają, a szczególnie młode osobniki. jeżeli będziesz miała dużo różnych mchów to powinno być ok. wrzuć też jakieś kokosy :)lady_moto pisze:Czy krewecie wymagają też kryjówek?
Różnie to z nimi bywa :] jeśli będziesz miała tez korzenia to będzie good.lady_moto pisze:Oby tylko mi nie wyblakły maluchy od białego żwiru :P :P :P
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 15:54 przez Incognito, łącznie zmieniany 2 razy.