Metabolizm krewetek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monsus

Metabolizm krewetek

Post autor: Monsus »

Witam

W swoim ogólniaku mam redki. Lubie sobie popatrzeć jak jedzą. Podczas takiej obserwacji zacząłem się zastanawiać...skoro jedzą to i robią "kupę", a z racji tego ze w ogólniaku często się chowają i może umyka mi to zjawisko, zacząłem szukać w necie. Jakoś niewiele znalazłem:

"Układ pokarmowy krewetek jest stosunkowo złożony. Jego pierwszą część stanowią wspomniane odnóża głowowe. Szczękonóżki złożone z szerokich segmentów tworzą rodzaj komory, w której odbywa się wstępna selekcja pokarmu i podają jego wybrane cząstki do żuwaczek i szczęk. Stamtąd trafiają do otworu gębowego i - poprzez przełyk - do żołądka, będącego sprawnym organem żującym co ułatwiają znajdujące się w jego wnętrzu licznie chitynowe ząbki. Ich zadaniem jest roztarcie pokarmu na drobiny i odseparowanie części niestrawnych, które są kierowane do tylnej części jelita środkowego i do jelita tylnego, po czym wydalane przez odbyt na zewnątrz. Wszelkie strawne cząstki trafiają natomiast do jelita przedniego i dalej do przedniej części jelita środkowego. Ten odcinek układu pokarmowego posiada liczne rozgałęzienia i łączy się z ujściem narządów wydzielających enzymy trawienne (Tzw. wątrobo-trzustki). Na skutek ich działalności drobinki pokarmu są rozpuszczane i wchłaniane przez ścianki jelita.
Powstające w organizmie krewetek toksyczne metabolity są wydalane z organizmu przez rozbudowane kanaliki nerkowe, których ujścia znajdują się w pobliżu drugiej pary czułków. (antennuli)."
Cytat z książki: "Krewetki, raki i kraby w akwarium słodkowodnym"

Z tego wynika że coś wydalają, ale czy jest to zauważalne...?
Widział ktoś krewetkę robiąca kupę....? :lol:
Pozdrawiam
MONSUS

glesiak

Post autor: glesiak »

Oczywiście, że widziałem. "Kupę" dobrze widać u słabo wybarwionych krewetek. Jest to taki ciemny pasek przechodzący po środku grzbietu ciągnący się aż to końca odwłoka. Kupa wychodzi pod wachlarzem ogonowym. Kupa krewetki jest raczej bardzo cienka. U siebie też mam redki

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

tak, jest to zauważalne. W większości przypadków ma ciemną barwę i jest dość długie. Niemniej jednak krewetki, w przeciwieństwie do ludzi, nie mają oporów i robią ją tam, gdzie im się podoba (niejednokrotnie jedząc coś podczas)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Awatar użytkownika
Monsus

Dzięki Panowie za wyjaśnienia.....może kiedyś będzie mi dane zaobserwować to unikatowe zjawisko. A swoją droga mało o tym można znaleźć informacji.....Jakby ktoś miał jakiś link na filmik to chętnie obejrzę.

PS
w przeciwieństwie do ludzi, nie mają oporów i robią ją tam, gdzie im się podoba
I tu się z Tobą nie zgodzę..... są ludzie którzy też nie mają oporów.
Przykład: Duże budowy.
Pozdrawiam
MONSUS

Awatar użytkownika
Monsus

Własnie zaobserwowałem to unikatowe zjawisko.... trochę to potrwało, co znaczy ze nie jest to tak łatwo zauważyć.
Jest to taki ciemny pasek przechodzący po środku grzbietu ciągnący się aż to końca odwłoka.
Z tego co ja zauważyłem to ten ciemny pasek przechodzi wzdłuż "dołu" krewetki i lepiej to widać u samców którzy zazwyczaj są bledsi.

Znalazłem filmik gdzie tez to widać (w sensie kupy a nie paska). Dla zainteresowanych tematem załączam:
http://www.youtube.com/watch?v=LVfONSEiozE

Temat zgłębiony i wyczerpany.
Ostatnio zmieniony 2012-07-04, 09:33 przez Monsus, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
MONSUS

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

dobry temat:) ale i tak lepiej aniżeli mielibysmy ogladac człowieka w tej roli :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

To ja poruszę ciut inną kwestię związaną z tym filmikiem.
Czy to nie jest tak, że krewetki które są odżywiane pokarmem dobrej jakości te kupki mają króciutki takie ze 3mm drobne, nie ciągnące się?
A ta tutaj na filmiku ma ewidentnie bardzo długą. Czyli wnioskują, że jest źle karmioną.

Faktycznie jest coś takiego czy to gdzieś zasłyszany i powielany mit?

Ze swojego doświadczenia wnioskuję, że tak faktycznie może być ale może to też od samopoczucia, gatunku, parametrów wody, itp zależy?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Monsus

Myślę ze akurat w tym przypadku to jest tak zajęta mieleniem jajek że nie ma czasu się podetrzeć albo jak każda baba w ciąży najadła się pączków ze śledziami i tu trudno wymagać jakości. :lol:

A tak serio to 1 słyszę o tym micie.
Pozdrawiam
MONSUS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”