Rybki padają molinezja, krewetka rozborka

cr2sher

Rybki padają molinezja, krewetka rozborka

Post autor: cr2sher »

Cześć, jestem tu nowy od kilku dni mam akwarium i nie wiem co się dzieje.
Pomóżcie, wczoraj padła mi kotna Molinezja, dzisiaj rano jedna krewetka filtrująca, a przed chwilą zobaczyłem że pada rozborka klinowa. Co się dzieje? Czym może to być spowodowane?
Opiszę może wszystko co się działo od początku:
Akwarium ma pojemność 54l - 60x30x30 zakupiłem cały zestaw startowy, tzn. Akwarium, filtr, grzałkę, termometr.
Do akwarium poszedł żwirek, oczywiście uprzednio wypłukany co by nie było syfu w wodzie. Wlałem wodę i dodałem uzdatniacza do wody, wieczorem wybrałem się do sklepu w celu porozmawiania i zakupu rybek.
Zakupiłem:
4 molinezje (2 parki)
4 rozborki klinowe
2 krewetki filtrujące
2 kiryski
1 bojownika
2 mieczyki (parka)
Do akwarium za radą sprzedawcy dodałem bakterii zakupionych w sklepie.
No i cieszyłem się wszystkimi rybkami 3 dni, od wczoraj coś się zaczęło dziać, padła mi jedna kotna molinezja, dziś zauważyłem na dnie martwą krewetkę, a przed chwilą padła mi rozbotka :!: co jest grane czym może być to spowodowane?
Dodam jeszcze że temperatura wody to 29stop., filtr chodzi cały czas, co prawda woda jest trochę mętna nie wiem czemu, ale sprzedawca w sklepie polecił mi jakiś preparat i powiedział że to mogą być pierwotniaki i żeby nie karmić rybek 4 dni.
Dodam że rośliny są żywe w akwarium.
Proszę ratujcie jestem załamany nie wiem co robić :!:

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Do świeżego akwa wpuściłeś bardzo dużo ryb. Akwa przed przyjęciem mieszkańców powinno dojrzeć. Poczytaj sobie o cyklu azotowym i dojrzewaniu zbiornika :evil:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

maksior

Post autor: maksior »

Poczytaj forum i na przyszłość nie słuchaj sprzedawcy , nie wiem gdzie kupowałeś te rybki ale jeżeli w jednym z marketów to przwdopodobieństwo że są chore jest 99% . Polecam ryki od ludzi z forum nikt ci tu raczej nie wciśnie lipy.... Pozwól akwa dojrzeć a potem dodaj obsadę ..
Arek

cr2sher

no dobra, czyli za wcześnie wpuszczone :/ szkoda tylko że w sklepie mnie przed tym nie uprzedzili, co ja mogę teraz zrobić i jak pomóc rybkom żeby nie umierały mi :/

maksior, no niestety w sklepach w marketach kupowałem nie wiem gdzie są u nas jakieś dobre sklepy, dziś mi sprzedawca powiedział żebym postarał się trochę wode schłodzić i nie karmić rybek przez kilka dni. Proszę pomóżcie co mogę zrobić w tej sytuacji

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

W pierwszej kolejności podmień 10 litrów wody (nawet z kranu), i jak możesz przygotuj jakies 20 litrów na jutro.
Zmniejsz trochę temperaturę jak możesz tak do 26-17 stopni, wstrzymaj się z karmieniem kilka dni, rybom nic się nie stanie
Obrazek

cr2sher

megalomaniacc, jak zmniejszyc tep wody :?: wrzucić kostki lodu :?: czy zamrożoną butelkę, grzałka jest wyłączona a cały czas taka temp mi sie utrzymuje

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

aha myślałem, że tak Ci grzeje grzałka. W takim razie temperaturę zostaw, zrób podmianę wody i jutro tak samo
Obrazek

nemrod

Post autor: nemrod »

cr2sher pisze:jak zmniejszyc tep wody :?: wrzucić kostki lodu :?: czy zamrożoną butelkę
Skuteczne jest i jedno, i drugie. Wybierz raczej butelkę, przy tej objętości wody kostek musiałoby być dosyć dużo. Dobre efekty daje także skierowanie strumiena powietrza z wentylatora na powierzchnię wody - w Twoim przypadku obniży to temperaturę nawet o 3 stopnie.

king
Kontakt:

Post autor: king »

co do sprzedawców w sklepach to faktycznie żenada ja obsługuje sklep w zdw i mam ciągle z nim problem bo po
1. karmi tylko pokarmami które sprzedaje by przyzwyczaić ryby do jednego pokarmu nie taniego :-P by się lepiej sprzedawał nic nie szkodzi że ryby po nim padają i źle się czują.
2. Parametry wody też bez sensu doprasowuje by testy się lepiej sprzedawały.
3. Wciska ludziom ryby które nie powinny ze sobą pływać
4. Miesza moje ryby z rybami które wydębi od klientów a potem za wszelkie problemy płacę ja
Kończy się to tym że jest niezadowolony że coś mu padnie czy się skrzywi mimo iż do niego trafiło zdrowe dodam że ja daje mu marżę 10-20%, a on od 100-600% więc sprzedając jedną rybę zarabia przynajmniej na jedną która zdechła jeśli nie na 6szt.
Sklepikarze handlujący rybami ciągle płaczą że są biedni a rozbijają się furami takimi że hodowca 10lat by na nią zarabiał, a oni zmieniają auta jak się ubrudzą to hołota w dużej mirze i nie da się tego ukryć :-/

cr2sher

nemrod, u nie cały cas woda jest filtrowana jakby przez prysznic, a co do tej krewetki martwej to ją teraz znalazłem przy okazji podmiany wody, krewetce nic się nie stało tylko zrzuciła pancerz a ona sobie cała i zdrowa siedzi na kłodzie :), ale co do tych dwóch pozostałych rybek to niestety padły teraz podmieniam wodę zobaczymy jakie będą tego efekty postaram się tak dopasować nową wodę żeby po zmieszaniu z tą akwariową miała temp ok 26stopni

maksior

Post autor: maksior »

Jakieś dobre sklepy napewno są . Ale najlepszy sklep jaki moge polecić to nasze forum, dział sprzedam . Tutaj nikt nie sprzedaje lipy pozdro i powodzenia .
Arek

cr2sher

No to z dzisiejszych rewelacji, molinezje zaatakowały mi BOJOWNIKA :( jest cały pogryziony, odłowiłem go do małego pojemnika, niestety nie mam drugiego akwa :/
Ostatnio zmieniony 2010-08-15, 16:44 przez cr2sher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Spokojnie, woda Ci się ustabilizuję, dolewanie wody od kogoś teraz raczej w niczym nie pomoże.
Jeśli chodzi o mieczyka, zapewnij mu pojemnik jakies 5 litrów i codziennie (póki jest w tym pojemniku) rób mu podmiany 50% wody z akwarium.
Co do samego akwarium proponuje robić podmiany jeszcze przez 3-4 dni tak z 10-15 litrów i jeśli masz możliwość napowietrzać (jeśli masz brzęczyk, jak nie to daj z tym spokój) - to jeśli chodzi o środki zapobiegawcze "natychmiastowe"

Generalnie masz za mała akwarium na mieczyki i molinezje i najlepiej wydaj te ryby, pozostaw sobie (lub dokup) następującą obsadę:
10-15 sztuk razborek
6-8 kirysków
1+2 bojownika (jeden samiec 2 samice).

Nie wiem jak u Ciebie z roślinami ale proponuje je gęsto posadzić. Napisz jakie masz podłoże.

Kilka porad na przyszłość:
1. Świerze akwarium musi stać minimum 2 tygodnie bez ryb
2. Jeśli wybierasz obsadę, lepiej zapytaj się kogoś na forum tym czy innym. Sprzedawcy, nie wszyscy, są ukierunkowani na sprzedaż i nie we wszystkich sklepach doradzą Ci prawidłowo. pod tym linkiem możesz znaleźć uwagi o łódzkich sklepach i obsłudze.
3. Zawsze lepiej zacząć od mniejszej ilości ryb a później je stopniowo dokupywać, zarówno ze względu na przystosowanie zbiornika do zwiększającej się obsady jak również do wiedzy i ogólnej koncepcji akwarysty.
4. Zapraszam na forum jak będziesz się chciał czegoś dowiedzieć :)

Zatem:
1. doprowadź akwarium do stabilizacji (brak zmętnienia i padania ryb), jeśli masz testy sprawdź amoniak i no3
2. Oddaj/sprzedaj molinezje i miecze
3. jeśli mozesz, dokup rośliny
4. na koniec uzupełnij obsadę o to co pisałem wyzej
Obrazek

cr2sher

Moje akwarium wygląda tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na chwilę obecną przełożyłem bojownika do pudełka w jakim go kupiłem, niestety nie mam innej możliwości trzymania go a w zbiorniku raczej nie przeżyje jak go będą ryby gryzły

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No dobra, w pierwszej kolejności dolej wody, jak dla mnie masz podłoże do wymiany, po pierwsze jest za grube do tego akwarium proponuje Ci kupić piach o granulacji 1 lub 2. Przy czym w pierwszej kolejności musisz się zająć obsadą i stabilizacją
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”