Zbrojnik złoty

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Na rybach nie znam się za specjalnie, ale byłbym ostrożny stawiając w tym przypadku na jakieś odtrącenie czy szok poporodowy. Prawda że w świecie ryb różne rzeczy się zdarzają np. jeśli w haremie pada samiec jedna z samic przejmuje jego rolę jaki pleć, ale to zupełnie inna bajka. Popatrz po baniaku czy nie masz jakiegoś choróbska poobserwuj ryby i spr. wodę, może czegoś się z tego dowiesz, albo poczekaj na radę mądrzejszych ode mnie :-P
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

hehe no ok, ale nikt się nie kwapi do wypowiedzi an ten temat ...

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

dopisze się tutaj :P
mam pytanie-czy ta samiczka ma w sobie ikrę czy mi się wydaje ?
Obrazek

przepraszam za flasha, ale rzadko samica ustawia się w takiej pozycji i musiałem szybko pstrykać :))

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

okazało się, że miała :P dziś wracam ze sql patrzę, a coś niezidentyfikowanego leży na dnie. od razy mi się skojarzyło z łożyskiem... no i miałem racje to było łożysko samicy zbojnika niebieskiego albinosa, a samiec siedział i wachlował ikrę. Oczywiście się bardzo ucieszyłem tym faktem :lol: no i teraz czas na kilka pytań.
1. mogę teraz np wyczyścić filtr, bo widzę, że jest straszny syf?
2. jakie temp ?
3. ile będzie trwała inkubacja ?
po części znam odp an pytania, ale chce się upewnić :)

mateusz

Post autor: mateusz »

Widze że nikt jeszcze nie udzielił Ci odpowiedzi co do twoich pytań więc postanowiłem napisać troche ze swojego doświadczenie w rozmnażaniu zbrojników. Popierwsze jeśli samiec z ikrą jest w akwarium ogólnym to proponowałbym przełożyć do innego akwarium tylko przeznaczonego dla samca i młodych (przenosić trzeba z samcem i w wodzie z akwarium). tak po 3-4 dniach z ikry wyklówają się mołode wiszą one wtedy pod lustrem wody (jeśłi są w akwarium ogólnym świetny pokarm dla współmieszkańców) temperatura ktorą ja utrzymywałem to tak 25-26 st po tak ok 2 tyg obniżałem do wartości w akwarium ogólnym (stosowałem to tylko gdy tarło przeprowadzałem w akwarium tarliskowym), nie wiem jaką masz temp w akwarium ale jeśli jest tak ok 23 st to nic bym nie zmieniał. Jakoś tak po 2 tyg od złożenia ikry młode zaczynają jeść (trzeba bardzo pilnować by jedzenie nie psuło się w akwarium) ja podaje na początku ugotowane jajko kurze potem różnie pokarm suchy i warzywa (mocno sparzoną sałate bób kukurydze) co do filtra to jeśli go (samca z ikrą) przeniesiesz to możesz czyścić jeśłi zostawisz hmm to sam nie wiem ( nie kojarze bym w czasie wychowu młodych wykonywał takie prace) aha ja intensywnie napowietrzałem wode w akwarium tarliskowym jak była ikra i jak narodziły się młode. To tyle ile moge Ci podpowiedzieć jak coś to pisz może jeszcze będe mógł jakoś pomóc, a jeszcze postaram się znaleść stronke o zbrojnikach z której dużo się dowiedziałem o ich rozmnażaniu i na której się wzorowałem :-D

mateusz

a oto stronka http://www.inco.wroc.pl/~ar43/ polecam

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

dzięki. stronkę znam :P wiele ludzi rozmnaża glonki w ogólnym ;) też tak postąpię, jak się uda to ok, a jak nie to przy następnym tarle odłowię samca z ikrą :) pzdr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

czy to możliwe, że inkubacja trwa tak długo ? samiec nadal pilnuje ikry, z której nic się jeszcze nie wykluło ...

mateusz

to raczej dziwne 6 dni chociaż nigdy nic nie wiadomo. Spróbuj stwierdzić czy czasem ikry nie ubyło jeśli tak moze to śwadczyć że część sie wykluła a część to nie zapłodniona ikra. A jaki kolor ma ta ikra ?? raz miałem taką sytuacje że ikra zbielała i samiec jeszcze koło niej pływał ale potem wyżucił ją z kokosa. i jeszcze jedno mam pytanko to są rozumiem młode glonojady ?? trące się pierwszy raz??

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

tak trą się pierwszy raz i owszem są młode tzn samiec ma ok. roku, a samica może z 9 miechów. wczoraj się wykluły więc lightowo :] jak wyjdą z ukrycia to policzę ile ich jest :) ale myślę, że ok 20 bo widziałem już, że sporo się nie wylęgło ;( .... to pierwszy raz więc spokojnie :)

mateusz

im będą starsze tym powinno być więcej młodych po zatym, ikra jest bardzo wrażliwa trzeba dbać o ruch wody i dobre napowietrzanie bo szybko pleśnieje ale skoro się wylęgły tzn że jest ok :) pozdrawiam i gratuluje narybku ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”