Kirysek pstry
Kirysek pstry
Witam,
udało się komuś rozmnożyć te rybki ? Próbował ktoś z Was w ogóle ?
udało się komuś rozmnożyć te rybki ? Próbował ktoś z Was w ogóle ?
Moja była Tanganika -
A co było tego przyczyną ? Rozmnażałeś w osobnym akwa czy w ogólnym ?Marcinus pisze:U mnie składały ikrę, ale nigdy nic nie odchowałem.
A gdzie można kupić to pismo, bo jakoś nie rzuciło mi się w oczy.adamozw pisze:Hodowla kiryskow jest precyzyjnie opisana we wrzesniowym czasopismie Akwarium
Moja była Tanganika -
Rozmnażałem, a właściwie same się rozmnażały w akwarium ogólnym. Żeby doprowadzić do tarła trzeba zrobić im wiekszą podmianę na wodę wyraźnie zimniejszą niż jest w akwarium, tyle im praktycznie starczy.cina pisze:A co było tego przyczyną ? Rozmnażałeś w osobnym akwa czy w ogólnym ?Marcinus pisze:U mnie składały ikrę, ale nigdy nic nie odchowałem.
A gdzie można kupić to pismo, bo jakoś nie rzuciło mi się w oczy.adamozw pisze:Hodowla kiryskow jest precyzyjnie opisana we wrzesniowym czasopismie Akwarium
Myślę,że w oddzielnym akwarium nie byłoby wiekszych problemów z odchowem młodych.
- megalomaniacc
- Moderator
Ja moge sie wypowiedziec o pandach.
Przez jakis czas mialem 7 sztuk, po restarcie mnoza sie jak myszy :P teraz mam ich juz chyba z kilknascie odchowane w ogolnym akwarium. Zazwyczaj skladaly ikre po podmianie wody.
Jesli chces dac im impuls podmien wode na troche zimniejsza o jakies kilka stopni etdy zaczna szalec ;) oczywiscie zapewnij im parametry do rozrodu
Przez jakis czas mialem 7 sztuk, po restarcie mnoza sie jak myszy :P teraz mam ich juz chyba z kilknascie odchowane w ogolnym akwarium. Zazwyczaj skladaly ikre po podmianie wody.
Jesli chces dac im impuls podmien wode na troche zimniejsza o jakies kilka stopni etdy zaczna szalec ;) oczywiscie zapewnij im parametry do rozrodu
dołożę pytanie do tego postu ;] mam parkę właśnie kirysków pstrych (zdjęcia w galerii mojego akwa) i samiec nie odpuszcza samiczki na "krok" (ryby stadne), ale ostatnio zauważyłem, że samiczka bardzo utyła ... a samczyk się ciągle w okół niej "wije" i co lepsze odgania większe od siebie zbrojniki ( 9 i 11 cm) i gania inne ryby np brzanki wysmukłe. śmiesznie to wygląda, ale czy jego zachowanie jest związane ze zbliżającym się tarłem ;>?
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 13:34 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi kiryski ikrę złożyły w ogólnym, ale pewnie ja pozjadały bo nic nie widzę już.
Moja była Tanganika -
-
ja mialem 6 pstrych ale kupilem sobie ostatnio na stacie 5 x panda tamte oddalem dziewczynie i na razie przezyly 3 :( byly male to fakt chyba samiec ramirezy ja wykonczyl mialy poobgryzane pletwy 3 sie uchowaly ale przenioslem do inne zbiornika mozejakpodrosna bedzie lepiej ale musze dokupic jeszcze ze 3-4 sztuki najmniej
i tez chcialbym je rozmnozyc czy u pand to wyglada tak samojak u pstrych ze wieksza podmianka wody wystarczy???
pozdr
i tez chcialbym je rozmnozyc czy u pand to wyglada tak samojak u pstrych ze wieksza podmianka wody wystarczy???
pozdr
-
podmianka i roślin dużo tyko że ikra jest drobna i często pandy są sterylne po enrofloksanie w którym pływają po sprowadzeniu do Polski z Czech lub z Brazylii MAM 16 sztuk i wszystkie jałowe inne się trą, a te nie. Ale wiele osób je wyciera i mówią że łatwo
Ostatnio zmieniony 2009-09-02, 09:42 przez użytkownik zablokowany, łącznie zmieniany 2 razy.
-