Ślimaku daj żyć!
Ślimaku daj żyć!
Witam,
A zagościły u mnie ślimaki, mam dużo roślin, żyworódki i generalnie wszyscy mieszkańcy akwarium nie życzą już sobie tych ewidentnie nieproszonych gości.
Jeśli znacie sposoby na bilet w jedną stronę dla ślimaków (pospolitych małych) najlepiej biologiczny to proszę o radę.
Dzięki z góry
A zagościły u mnie ślimaki, mam dużo roślin, żyworódki i generalnie wszyscy mieszkańcy akwarium nie życzą już sobie tych ewidentnie nieproszonych gości.
Jeśli znacie sposoby na bilet w jedną stronę dla ślimaków (pospolitych małych) najlepiej biologiczny to proszę o radę.
Dzięki z góry
Smart4u
A czemu polecasz bocje, stadne i duże ryby, jeśli nie masz informacji o zbiorniku autora wątku?.aronix pisze:Jak wcześniej kolega pisał helena Cię wyleczy chyba że wolisz bocję.
smart4u, a skąd wiesz, że wszyscy mieszkańcy Twojego akwarium nie życzą sobie ślimaków

Tutaj masz obszernie o ślimakach, było już o tym nie raz na forum:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... e&start=15..
Ostatnio zmieniony 2011-11-15, 16:35 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Ja uśmierciłem sporą część populacji ślimaków (w tym ponad 100 helenek) nadmiarem so4. Nie jestem pewny czy to na 100% przez siarczany, ale tak powiedział mi bardzo znany na tym forum hodowca. 
Nadmiarem helenek się nie przejmuj.

Nadmiarem helenek się nie przejmuj.
Ostatnio zmieniony 2011-11-15, 18:56 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
- mario150375
smart4u, z ślimakami to jest tak, że jeżeli wymieniasz się z jakimś innym akwarystą roślinkami czy kupujesz te z hodowli podwodnych to często nawet nie chcąc przywleczesz slimaki do siebie.
Co zrobić, zależy ile ich jest. Może wystarczy przy podmiankach powyciągać tyle ile się zobaczy i wstawić na forum (posiadacze helenek i bocji się ucieszą...)
Co zrobić, zależy ile ich jest. Może wystarczy przy podmiankach powyciągać tyle ile się zobaczy i wstawić na forum (posiadacze helenek i bocji się ucieszą...)
- ANDRZEJ1977ŁÓDŹ
Miałem kiedyś bocje i strasznie mi dewastowały dno w poszukiwaniu pokarmu bocje są dość silne i bez problemu wykopują roślinki które trzeba ciągle sadzić co jest wkurzające , co do ślimaków to może jest to dobre w małych zbiornikach bo w dużych to wątpię by te helenki dały radę gdyż zazwyczaj szkodników jest więcej niż helenek i zanim te helenki powyjadają te szkodliwe ślimaczki to minie duuużo czasu gdyż no helenki to też ostatecznie ślimaki i wiadomo że przemieszczają się powoli a i same są niewielkie no mówiąc krótko to nie wiem czy coś pomoże gdy wrzucę kilka helenek na 300l akwa w którym są tysiące szkodliwych małych ślimaczków aaaa takowy problem mam w akwa w pracy i sam rozważam jakieś rozwiązanie i tak myślę że helenki są za wolne a bocje dewastują dno no i bocje są stadne i powinno być ich z 6szt do czego potrzebny jest duży zbiornik ,zaryzykowałem i zakupiłem 4szt {więcej facet nie miał} bocje siatkowane są małe mają ze 3cm i jak narazie nie interesują się ślimakami a mieszkają w akwa z tydzień już tak więc oswoiły się z nową rezydencją no może powinny podrosnąc no zobacze za jakiś czas .....kumpel robi tak że wyławia kilka ślimaków rozgniata i karmi nimi ryby i muszę powiedzieć że rybki je wcinają jak szalone .... 

Andrzej-to chyba jeszcze nie rozmnożyły Ci się heleny, w zbiorniku nie nawożonym EI one potrafią tak się rozmnożyć i wytrzebić inne ślimaki, że już po za nimi nic ze skorupką nie zobaczysz
.

Ostatnio zmieniony 2011-11-16, 23:07 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
I dajesz ogłoszenie,że potrzebujesz jakieś ślimoki na papu dla helenekZafira pisze:że już po za nimi nic ze skorupką nie zobaczysz

Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- illuminatebaby