Kwarantanniak dla piskorków

ODPOWIEDZ
Tamcia

Kwarantanniak dla piskorków

Post autor: Tamcia »

Witam(jeśli temat jest w złym dziale to proszę o przesunięcie)mam pytanie jak najlepiej urządzić akwarium kwarantannowe dla piskorków/cierniooczków Kuhla?
PS.Jest może gdzieś opisane jak dokładnie powinien wogóle wyglądać zbiornik do kwarantanny? :oops:

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Wg mnie do kwarantanny to bez żadnego podłoża, kilka elementów dekoracyjnych (jakaś doniczka, korzeń, kamień), rośliny w koszyczkach jeśli już. Tak żeby to można było potem szybko i łatwo zlikwidować.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Ja w swojej kwarantannie niemal nic nie miałem poza filtrem i oświetleniem oczywiście. Nie bawiłem sie w żadne podłoża, nie chciałem żeby ewentualne jakieś paskudztwa lęgły się w podłożu. W zależności od rybki dawałem jakąś dekorację tak, żeby w razie czego miała się gdzie schować przyczaić itp. Tak jak pisał cina, jakiś kamień roślinka czy jakaś kryjówka. Żwirek dawałem tylko wtedy jak miałem rybki które lubiły się w nim zakopywać (nie pamiętam nazwy rybki).
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

cmepro pisze:Żwirek dawałem tylko wtedy jak miałem rybki które lubiły się w nim zakopywać (nie pamiętam nazwy rybki).
piskorek jest właśnie taką rybą :] choć ja sam uważam, że akwa kwarantannowe nie powinno mieć podłoża ewentualnie jakąś 1 kryjówkę i tyle :) no i oczywiście filtr i grzałkę :)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

MrHotSousage pisze:piskorek jest właśnie taką rybą :]
Nie chodziło mi o piskorka ;-)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Tamcia

Aż mi będzie ich żal,ale cóż mam nadzieję że te dwa tygodnie(czy ile ma trwać kwarantanna)wytrzymają biedaki....5sztuk w 45litrach hihi ;-)?A czy światło potrzebne jeśli nie włożę tam roślin?Piskorki przecież żerują w ciemnościach tylko...

PS.Paweł Ty jeszcze nie trafiłeś na piskorki??Wiem,że swego czasu szukałeś/chciałeś dokupić do swojego akwa
Ostatnio zmieniony 2008-09-09, 15:44 przez Tamcia, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Tamcia pisze:PS.Paweł Ty jeszcze nie trafiłeś na piskorki??Wiem,że swego czasu szukałeś/chciałeś dokupić do swojego akwa
właśnie nie trafiłem na godne uwagi ;/ bo albo są jakieś chore, albo drogie, albo już za duże :( ale w ndz będę prawdopodobnie na giełdzie na Starcie to może się coś trafi :) światło powinno raczej być- żeby Ci "glizdki" nie zdziczały :)

Tamcia

Sporadycznie włączam,bo stoją u dziecka na biurku,akurat pod halogenami...Nie wiem po ile uważasz,że jest drogo...Ja płaciłam 6,20za sztukę(moim zdaniem tanio nie było)ale wyglądają zdrowo(poza jedną-jest wyblakła,ale pływa normalnie)i są młode.Kolejna sprawa,to fakt,że do zoologa mam daleko i skorzystałam z okazji skoro już byłam w tej okolicy
PS.Dziś pojechałam ponownie i do zbiornika "wpadł" bojownik i otosek(niestety był tylko jeden,więc będzie musiał cierpliwie poczekać)
Ostatnio zmieniony 2008-09-10, 10:28 przez Tamcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no ja widziałem po 6,5 zł i stwierdziłem, że to dużo bo swojego kupiłem za 2,5 zł :) mam nadzieje, że będę się u Ciebie dobrze chować :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”