Poskoczek mułowy

ODPOWIEDZ
kasia2005

Poskoczek mułowy

Post autor: kasia2005 »

Witam !
Podczas wizyty w Toruniu oraz Krakowie zwróciłam uwagę na wystawiane przez Was akwarium z poskoczkami . Chciałabym zapytać o hodowlę tej niezwykłej ryby, jej wymagania odnośnie akwarium , towarzystwa , parametrów wody. Podstawowe informacje są w internecie, jednak wydają mi się niewystarczające. Będę wdzięczna za każde informacje, nawet te z pozoru nieistotne.
Z góry dziękuję

p.s. do moderatorów, jeśli umieściłam posta w złym dziale proszę o wyrozumiałość ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-06-15, 18:28 przez kasia2005, łącznie zmieniany 1 raz.

kasia2005

mało ;-) , z google korzystać potrafię , ale szukam szerszych informacji i pytam Was właśnie dlatego , że takie zwierzątko posiadacie
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Swojego czasu interesowałem się tym cudnym stworkiem :D no i może moja wiedza sie ulotniła, ale powiem Ci co pamiętam :] Poskoczek mułowy żyje na mokradłach i porusza sie zarówno po wodzie jak i po lądzie. Czyli twoje akwarium powinno być takie pół na pół albo lepiej 1:3 (dla Wody;) no i rzecz jasna im większe tym lepsze :) ale takie ok 100 litrów powinno w zupełności styknac :] co do wody to powinna myc lekko słona podkreślam lekko,ale nie musi byc :] i nie ma byc jej również dużo ok 5 cm :] tak żeby oczy miala ponad powierzchnią. Filtracja ...hym... niekonieczna, ale może byc lekka !!! Przede wszystkim Piasek !! piasek biały żółty, ale drobny bo Poskoczek lubi się niem bawic :) co do wystroju to jak uważasz jakieś roślinki korzonki itd :) Poskoczek może życ samotnie, ale rownież w małym "stadku" - 3 szt (nie jest agresywny) to chyba tyle co wiem :P jakies pytania jeszcze ? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2008-06-16, 08:23 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

kasia2005

dzięki Ci dobry człeku ;-)
jeszcze kilka wyjaśnień proszę ;-)
w 100 l akwarium ile może ich być :?: Co z towarzystwem dla nich :?: Jakieś inne gatunki wchodzą w grę :?: No i roślinność , nie zniszczą :?: Wiem , że to gatunek mięsożerny, tylko bywa tak, że stworzonko roślinki nie zje, tylko zniszczy (mam na myśli raki marmurkowe-miałam je i czego nie mogły zjeść to pocięły szczypcami :cry: ) Zastanawiam się nad zamówieniem akwarium tak , żeby było niższe (25 cm) od normalnej standardowej 100 na rzecz jego podstawy (80x60). Czy to dobry pomysł, czy może lepiej standardowa wysokość :?:
Nad filtracją nie będę się zastanawiała , jakoś nie mogę sobie wyobrazić , że woda nie będzie filtrowana a coś ma tam żyć ;-) Coś wymyślę ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-06-16, 06:15 przez kasia2005, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Oczywiście, że filtracja musi być. Te ryby sporo brudzą wiec musi być filtr, chociażby najmniejszy żeby mogła istnieć jakaś biologia w wodzie. Tak też jest u nas w klubie, poskoczki mają tam najmniejszy filtr AquaEla. Jego wkład filtrujący jest na tyle mały, że można go pominąć ale pompka powoduje ruch wody i to jest konieczne. Bez tego woda śmierdzi no i się psuje. Wodę można lekko zasalać, szczególnie dobrze to działa jeśli ryba ma jakieś problemy skórne lub inne choróbsko. U nas poskoczki raz się pochorowały, chyba właśnie po toruńskiej wystawie.
Co do wystroju to rzeczywiście musi pojawić się ląd i woda. Może też być sama woda i dużo kamieni wystających ponad wodę, tworzących jakąś sporą wyspę. Jeśli znajdzie się jakiś korzeń to może uda Ci się zaobserwować wspinaczkę poskoczka (w naturze wspinają się na drzewa). Co do towarzystwa to ciężko stwierdzić. U nas poskoczki żyją w zgodzie z krabem, ale on jest wyjątkowo spokojny, możliwe że inna sztuka polowałaby jakoś na poskoczki. Co do innej obsady to nie mamy doświadczenia (we wtorek jeszcze zapytam w klubie jak nie zapomnę), więc musisz sama pogooglować. Może na jakiś stronach obcojęzycznych? Z roślinami możesz spróbować, jeśli coś twardego to powinno się utrzymać.
Co do wymiarów zbiornika, to dobrze mierzysz w jak największą powierzchnię dna. Tylko, że dorosły poskoczek może wyskoczyć z 25 cm, szczególnie jeśli będzie miał jakieś kamienie czy inne wyższe przedmioty przy szybie, więc raczej kupił bym wyższe akwarium. Oczywiście może być z cienkiego szkła, bo nie zalewasz go do pełna więc szyby nie będą się wyginać pod naporem wody. Aha, jeszcze co do ilości ryb w akwarium. Wszystko zależy właśnie od powierzchni, im większa i więcej kryjówek tym więcej ryb możesz wpuścić.
Ostatnio zmieniony 2008-06-16, 11:03 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

kasia2005

dziękuję za informacje , jeśli nie zapomnisz to zapytaj o towarzystwo
co do ich skoczności-czytałam już o tym i myślałam o pokrywie i świetlówkach ze względu na roślinność , wszystkie moje akwaria są z dużą ilością roślin , jakoś nie widzę u mnie innego ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Akwarium nie może być za niskie bo tak jak powiedział Kubiszon mogą łatwo z takiego 25 cm wyskoczyć i będzie niefajnie xD popatrz w grafice w google w jakich akwariach są 3mane poskoczki :] sądzę, że jak włożysz trochę inwencji twórczej to będzie extra efekt. Sądzę, że poskoczki powinny być 3mane tylko same bez innych gatunków bo to są delikatne drapieżniki :) a roślinek nie powinny tykac :D możesz wsadzic nawet takie doniczkowe jakeiś, które lubią duż ailośc wody :] ważne, żeby były dosc twarde :] a co do światła to jednak powinno dawac troche podkreślam trochę ciepła :] a przy wysokim akwa pokrywa jest zbędna :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”