Początkujący nowy hodowca rybek słodkowodnych, akwariowych
Początkujący nowy hodowca rybek słodkowodnych, akwariowych
ja jestem na etapie zakupu mojego nowego pierwszego baniaka . jaki mi Wy wszyscy polecacie baniak dla mnie , oczywiście dla początkującego hodowcy rybek akwariowych , słodkowodnych ? ? ? jaki sobie litraż baniaka zakupić na początek ? ? ?
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 09:06 przez riki, łącznie zmieniany 5 razy.
To zależy od kilku rzeczy.... nie wiem ile na to miejsca możesz przeznaczyć. Ja mam mały baniak, ale tobie bym polecał coś większego, łatwiej utrzymać większe akwarium, czystość, parametry, itp. Jeśli chodzi o cenę owszem trzeba wydać parę zł. więcej, ale nie ma sensu kupować 20-30 litr. Ja myślę że z 50-70 powinieneś sobie poradzić, poczytasz forum, popytasz, można ładnie je urządzić i większą obsadę ryb dać.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
Skalary to duże ryby i potrzebują wysokiego zbiornika, gurami też do małych nie należą więc też sporo miejsca muszę mieć, gupiki.... moim skalarom i gurami bardzo smakowały, wręcz się nimi zajadały
Co do pojemności zależy ile szt. byś chciał trzymać.

Co do pojemności zależy ile szt. byś chciał trzymać.
Ostatnio zmieniony 2008-06-13, 18:49 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
riki powiedz nam lepiej ile pieniędzy jesteś w stanie przeznaczyć na to akwarium. Jak to mówią akwarystyka to wcale nie takie tanie hobby jakby mogło się wydawać wiec zacznijmy od pieniędzy. Wtedy będziemy mogli ci jakoś pomóc co wybrać, jakie akwarium jakie ryby itd.
Drugim ograniczającym aspektem jest miejsce jakie posiadasz i jakie chcesz przeznaczyć na akwarium.
Drugim ograniczającym aspektem jest miejsce jakie posiadasz i jakie chcesz przeznaczyć na akwarium.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
łooo no to bardzo duża kwota jak na start, ale to bardzo dobrze :] Uważam, że na początek to powinnaś kupić małe akwarium tak ok. 60 litrów (najtańsze akwaria z pokrywami kupisz chyba na giełdzie na starcie w ndz, chyba, że chcesz zakupić u szklarza, a pokrywę zrobić sam-dział "zrób to sam" :] ), ale jak chcesz 3mac ryby które wymieniłeś to potrzebne Ci akwarium wysokie tak ok. 120-140 litrów co oczywiście zależy od liczby ryb jaką chcesz mieć :)
Jeśli kupisz akw. w sklepie z obudową to prawdopodobnie będzie miała za słabe oświetlenie, więc będziesz musiał coś pomyśleć w razie czego. Czy na allegro?, możesz spróbować ale szukaj ludzi z Łodzi, zawsze to masz na miejscu. Sporo baniaków jest w "Kakadu" w MF może tam coś ciekawego znajdziesz.
Ostatnio zmieniony 2008-06-14, 21:07 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
znacie solidnego szklarza w łodzi , który zrobi akwarium około 250 - litrowe na specjalne zamówienie ? podajcie adres zakładu szklarskiego . z góry ja serdecznie dziękuję za okazaną pomoc .
Ostatnio zmieniony 2008-06-14, 21:28 przez riki, łącznie zmieniany 1 raz.
TaTaDooR pisze:jeszcze na franciszkanskiej niedaleko W.polskiego w strone pojezierskiej jest akwarystyczny i tam wlasciciel robie rowniez akwa, mnie na zamowienie kilka miesiecy temu zrobil baniak 100l za 95zł i nr tela mialem z poprzedniego forum.
co do sprzetu jesli wybieresz sie na konkretniejsze zakupyza wieksza kwote bedzie napewno oplacala sie gielda na Rownej w czwartek, duzo taniej tylko wejscie 10zl ale zwroci sie z nawiazka jesli grupsze zakupy zaplanujesz.
jaki numer telefonu komórkowego jest do tego właśnie polecanego zakładu szklarskiego na Fraciszkańskiej w łodzi ?
riki ja bym proponował ci wybrać się na giełdę na Równej w Łodzi. Jest to giełda hurtowa ale można tez kupić część rzeczy w detalicznych ilościach. Jest tam kilka osób robiących akwaria i z reguły maja ich kilkanaście na miejscu. Zawsze możesz się dogadać i myślę, że mogą ci też zrobić coś na zamówienie. Wjazd kosztuje 10 zł. Giełdy odbywają sie w każdy czwartek od ok 16.
Filtr
Skoro chcesz akwarium ok 250 litrów musisz pomyśleć o dobrej filtracji. Najlepiej jakiś kubełek + filtr wewnętrzny jako mechaniczny.
Oświetlenie
To jest chyba jeden z najdroższych elementów wystroju akwarium. do 250 litrów jeśli nie będzie tam super wymagających roślin to wystarczy ok 100W. Poczytaj trochę na temat oświetlenia i jego wymaganej ilości itd.
Grzałka, żwiry i rośliny
To IMHO są szczegóły, na które nie wyda się więcej niż 150-200zl.
No i najważniejsze.
Kup sobie jakąś książkę i poczytaj o akwarystyce. Czym to sie je, co trzeba robić. Jakie zabiegi są przewidziane w codzienniej pielęgnacji akwarium.
Wiele informacji znajdziesz w internecie.
Uwierz mi naprawdę warto czytać bo uchroni Cię to od wielu błędów jakie my wszyscy popełnialiśmy w przeszłości.
Filtr
Skoro chcesz akwarium ok 250 litrów musisz pomyśleć o dobrej filtracji. Najlepiej jakiś kubełek + filtr wewnętrzny jako mechaniczny.
Oświetlenie
To jest chyba jeden z najdroższych elementów wystroju akwarium. do 250 litrów jeśli nie będzie tam super wymagających roślin to wystarczy ok 100W. Poczytaj trochę na temat oświetlenia i jego wymaganej ilości itd.
Grzałka, żwiry i rośliny
To IMHO są szczegóły, na które nie wyda się więcej niż 150-200zl.
No i najważniejsze.
Kup sobie jakąś książkę i poczytaj o akwarystyce. Czym to sie je, co trzeba robić. Jakie zabiegi są przewidziane w codzienniej pielęgnacji akwarium.
Wiele informacji znajdziesz w internecie.
Uwierz mi naprawdę warto czytać bo uchroni Cię to od wielu błędów jakie my wszyscy popełnialiśmy w przeszłości.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr