Nowy baniak pomoc :)

ODPOWIEDZ
kamil_pce

Nowy baniak pomoc :)

Post autor: kamil_pce »

Witam wiem w owym czasie o dość dużo pytałem się wypowiadałem też troszkę ale mniejsza z tym dziś się dowiedziałem że w końcu 100% będę mógł powiększyć swój litraż z 54L na 112 profilowane. Od jakiegoś czasu prowadzę solowe życie hobbisty, może moja przygoda z akwarystyką rozpoczła się w hmm dawno temu ale to była raczej pomoc i obserwacje ojca jak on się tym zajmował ;-) Więc postanowiłem zacząć swoją przygodę z 54litrowym zbiornikiem, ojj przeżył sporo i sporo nauczył. Więc kierując się do finału postanowiłem wskoczyć level wyżej wejdę w świat "profilówek" z litrażem 112 ( bardzo popularny ). Przetestowałem bardziej mniej dokładnie trzy techniki które mi się podobają mianowicie: Czarne wody, Biotop, "roślinny las". I tu kieruje pytania do ludzi z większą wiedzą ode mnie.

1) Jakie podłoże żwir czy piach ( na ziemi LT/ bez ) :?:
2) Roślinność ( gęstość ) :?:
3) Korzenie jakie i ile :?:
4) Czy technika EI będzie skuteczna :?:
5) Oświetleni

Prosił bym o podanie kosztów które trzeba wyłożyć na dany typ aranżacji które podałem. Potrzebne mi to bo trzeba to ukryć w koszta mieszkania aby nażyczona nie krzyczała ile wydaje :-) Postanowiłem że chce najpierw się przygotować na 100% z pomysłem materiałem aby nie dokładać tylko zrobić na 1 góra 2 podejścia, no i oczywiście chce aby mój zbiorniczek był jak taki Merc SLK w klasie 112L :)

Kilka informacji które może pomóc obsadą będą:
Pielęgniczki kakadu 1-3
Para Zbrojników jakąś eLke
I najprawdopodobniej neony lub inne małe stadne ryby

A i bym zapomniał w podłożu chce umieścić rury PCV dla zbrojników.

Chyba tyle przy wątpliwość będę pytał a jeśli uważacie że o czymś zapomniałem proszę pisać :)

georobert

Post autor: georobert »

Witam.
Może lepiej proste akwarium, naprawdę lepiej się je ogląda. Mam proste 144l i profilowane 30l i osobiście uważam że profilowane to była pomyłka.
1. Czy to będzie LT czy HT musi być jak najbardziej żyzne podłoże, oczywiście najtaniej i w miarę dobrze będzie ziemia ogrodowa + żwirek.
2+3. Co do roślin i korzeni to twoja sprawa ile chcesz.
5. Z oświetleniem wiąże sie decyzja jakie akwarium chcesz mieć, czy ograniczając koszty do minimum LT i tu rośliny ciemnolubne dały by radę przy standardowym oświetleniu, przy rzadkich wymianach i bez nawożenia, czy chcesz mieć piękne akwarium roślinne to wiąże się z inwestycją w oświetlenie do min. 0,5W/L + tanim kosztem sole do nawożenia oraz technika CO2 lub węgiel organiczny. decyzja zależy od ciebie. Dodatkowe oświetleni 2*24 W to koszt 120zł + wymiana śietlówek w pokrywie ok. 50zł.
6. Nie napisałeś nic o filtracji przy LT za filtrację w głównej mierze odpowiada podłoże więc jakiś przyzwoity filtr mechaniczny do 100zł, jeżeli chcesz HT to najlepiej kubełek koszt min.120 wzwyż.

Sol88

Post autor: Sol88 »

Przyłączę się do zdania kolegi co do profilowego, też miałam 72L profilowe i słabo się oglądało nie mówiąc już o tym jak chciałam coś podejrzeć i jak z bliska się przyglądałam to profilowany przód wszystko zniekształcał polecam proste.

maciek1985

re

Post autor: maciek1985 »

Zdecydownie proste:)

chcesz to wpadnij popatrzec na moja aranzacje pozdr.

barttru

Post autor: barttru »

Mam 112L profilowane- pomyłka życiowa. Odradzam.
Pozdrawiam
Bartek

kamil_pce

No ja może niestety albo stety tylko taki zbiornik zalałem za rozsądna cenę a nie jak co po niektórzy 300zł za 54l :mrgreen:

mistrzu53

Post autor: mistrzu53 »

Również polecam proste. Co do filtracji to mogę polecić midikani 800. Mam go w 126L właśnie z kakadu i zbrojnikami i spisuje się rewelacyjnie. Co do kosztów roślin i korzeni, wszystko zależy jak to ma wyglądać i ile roślin zdecydujesz się posadzić na start. Na korzeniach możesz nieco zaoszczędzić i spreparować je sam, szczególnie jeśli chodzi o Czarne Wody. Takie korzenie nadadzą wodzie fajny, herbaciany kolorek.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

kamil_pce pisze:chce aby mój zbiorniczek był jak taki Merc SLK w klasie 112L :)
Myślałem, że tu się jakiś super wypas szykuje, aż tu nagle...
kamil_pce pisze:No ja może niestety albo stety tylko taki zbiornik zalałem za rozsądna cenę a nie jak co po niektórzy 300zł za 54l
kiepsko z tym mercedesem będzie :-)

kamil_pce

kiepsko z tym mercedesem będzie :-)
Mi chodziła taką kwotę która zawierała samo szkło i pokrywę :) Nic więcej :)

Sol88

Post autor: Sol88 »

Poszukaj w dziale sprzedam, prostego baniaczka ja swoje 160L z przerobioną pokrywą i z grzałką kupiłam za około 180 zł jak pamiętam.
Też mam midikani 800 i jeżeli chodzi o filtr biologiczny też mogę powiedzieć ze jestem zadowolona, ma dość dużą pojemność filtracyjną i cena też zachęca, dodatkowo mam mechaniczny wewnętrzny z dużą gąbką.
Ostatnio zmieniony 2013-04-09, 08:22 przez Sol88, łącznie zmieniany 1 raz.

kamil_pce

Dobra dobra;-) Tylko żeby był jeszcze jakiś do kupienia;-)

mistrzu53

polecam tablica.pl

kamil_pce

Właśnie na Tablicy są takie ceny:)

mistrzu53

Jeśli będziesz uważnie śledzić tablice to wiesz mi że trafisz na cudo za grosze

duzy_tom

Post autor: duzy_tom »

Ja też mam 80 litrów profilowane i nie jestem zadowolony. Nie ma to jak proste. Profilowane są pomyłką.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”