Ramirezy i Barwniaki
Ramirezy i Barwniaki
Witam, w moim baniaku pływa parka ramirez i pare neonków i chciałbym dołożyć im parke barwniaków i tu moje pytanie czy takie dwie parki to nie bedzie juz za wiele na 72 litrowy baniak, dość gesto zarośniety i czy te ryby wgl mogą przebywać w swoim towarzystwie.
Cel uświeca środki.
Nie wiem jak połączenie tych 2 par się ma ponieważ nie znam usposobienia barwniaków, ale ja obecnie również mam parkę ramirezek w 72L i osobiście widząc jak ładnie parka zajęła jako swoje terytorium całą powierzchnię dna (60 cm) nie dokładałabym żadnej innej terytorialnej rybki. Szczególnie że gdy parka jest pokłócona a mojej się to często zdarza samiczka ma problem z ukryciem się pomimo tego że są tam sami, myślę że dodatek innych terytorialnych rybek zmniejszyłby jej szanse ukrycia do 0 a wówczas samiec zamęczyłby ją na śmierć. Nie wiem jak twoja para być może jest bardziej zgodna, dlatego ja piszę odnośnie moich rybek i obserwując je nie dodałabym na tą powierzchnię nic.
a no właśnie ;p a szkoda żeby maluchy przez to zostały zjedzone.discus6 pisze:Jak złożą ikrę a póżniej wyprowadzą gromadkę młodych na spacer może dojść do scysji .
z tego co widze to u mnie one zajmuje głównie powierzchnie dwóch kamieni tak naprawde, tam gdzie składa ikre samiczka, bardziej podpływają tylko przy porze karmienia, a co do kłotni tej pary no to faktycznie burzliwe charakterki :/ .Sol88 pisze:parka zajęła jako swoje terytorium całą powierzchnię dna (60 cm)
Roślinność jest dość gesta i czasem jak samiczka gdzieś ucieknie to trzeba wyteżyć oko by ją znaleźć :). Z checią bym dorzucił w miare rozsądku jakąś drugą parke do mojego akwa, może coś proponujecie ?
Cel uświeca środki.
No to odpadają w takim razie, a szkoda bo ciekawa ryba.Pigul71 pisze:Raczej bym się obawiał, że w takim akwarium to nikt się przed nimi nie ukryje.
A jak by sytuacja wyglądała z Pretnikiem trójbarwnym ( miodowym ) ? pytam tak bo chce coś tam wpuścić jeszcze o ile to bedzie możliwe wgl do tego litrazu.
Cel uświeca środki.
A można je gdzieś kupić? Chyba, ze myślisz o „miodowej”/morelowej odmianie barwnej karłowatego – te są częste, a sprzedawcy często nazywają je morelowymi.
Miałem kiedyś jako rozpraszacze do dosigerek (znaczy karłowate) i to był średni pomysł.. znaczy dosigerkom się podobał... a może właśnie się niepodobał... samcowi się niepodobał... i bardzo mu to okazywał. Musiałem je odłowic, bo mi tych prętników było szkoda... a wtedy pielęgniczki się o dzieci pokłóciły, i samiec dosigery i tak się znalazł w jednym zbiorniku z pretnikami. Tyle ze bez żony to mu już one nie przeszkadzały. Taki OT.
Pzd
P.
Miałem kiedyś jako rozpraszacze do dosigerek (znaczy karłowate) i to był średni pomysł.. znaczy dosigerkom się podobał... a może właśnie się niepodobał... samcowi się niepodobał... i bardzo mu to okazywał. Musiałem je odłowic, bo mi tych prętników było szkoda... a wtedy pielęgniczki się o dzieci pokłóciły, i samiec dosigery i tak się znalazł w jednym zbiorniku z pretnikami. Tyle ze bez żony to mu już one nie przeszkadzały. Taki OT.
Pzd
P.
Nie mam dużego doświadczenia jeżeli chodzi o akwarystykę, bo sama akwarium mam dopiero od jakiegoś pół roku, ale jak pisałam mamy podobny zbiornik i patrząc jak się zachowują moje ramirezy nie polecałabym dokładania nic innego, ewentualnie jakieś rybki towarzyszące.
Jak się uprzesz to tak na prawdę możesz spróbować coś dołożyć, ale to w takim wypadku proponuję ci na wszelki wypadek naszykować inne akwarium żeby w razie czego przenieść rybki. Czytałam różne posty gdzie ludzie trzymali w takim litrażu nawet ramki z kakadu i przez długi czas było wszystko dobrze, ale to wszystko zależy od charakteru. Chociaż jak sobie przypomnę większość tych postów i tak kończyło się na tym że albo jedne albo drugie dla ich dobra były przenoszone do nowych zbiorników.
Jak się uprzesz to tak na prawdę możesz spróbować coś dołożyć, ale to w takim wypadku proponuję ci na wszelki wypadek naszykować inne akwarium żeby w razie czego przenieść rybki. Czytałam różne posty gdzie ludzie trzymali w takim litrażu nawet ramki z kakadu i przez długi czas było wszystko dobrze, ale to wszystko zależy od charakteru. Chociaż jak sobie przypomnę większość tych postów i tak kończyło się na tym że albo jedne albo drugie dla ich dobra były przenoszone do nowych zbiorników.
Witam ponownie, chciałbym sie dowiedzieć co oznacza całkowite zbielenie ikry moich ramirez, lezy juz trzeci dzień ( pierwszy raz tak długo, wczesniejsze były już do tej pory zjedzone) i dzisiaj rano spoglądam a jajeczka są całe białe i nie wiem czy one sie zepsuły czy co <bezradny>
PS. to jest moja pierwsza parka Ramek, także jestem troche zielony;p
PS. to jest moja pierwsza parka Ramek, także jestem troche zielony;p
Cel uświeca środki.
Z tego co ja się orientuję to bielenie ikry = pleśnienie, lub obumieranie niezapłodnionej, lub jeszcze znalazłam kiedyś info że mogło dojść do zapłodnienia ikry ale ze względu na złe parametry/warunki, zarodki obumarły. Ale jak pisałam ja też jestem raczej świeżym akwarystą to może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.