Nowy baniak stare dylematy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Nowy baniak stare dylematy

Post autor: 3runer »

plan jest taki 76l (70x36x30)

2 x 18W (grolux i aquastar)

podłoże i tu problem:

1. Ziemia + żwir
2. Coś pod żwir i żwir ( i tu mam największy problem... NATURAL SUBSTRATE mnie korci)
3. czarny piasek kwarcowy

rosliny to gatunki raczej malo wymagające:

crypcie
żabienice
moczarki
itp

obsada harem Betta Unimaculata
Ostatnio zmieniony 2012-03-09, 23:40 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Piasek kwarcowy wygląda super, widziałem taki u ktoregos z kolegów akwarystów z forum... chyba u nemroda.. zapytaj go co i jak. One sa barwione jakąs zywica, ale nie reaguja w wodzie. Ja bym dał ziemię pod spód, proste i tanie rozwiązanie, oczyścic ja w miare, przesiać ( niektorzy wkładaja do piekarnika :shock: )... u siebie dałem siatke na ziemie, ale są tacy co nie wkładają jej. Przesadzalem nieraz rośliny , wyrywałem z korzeniami, nie ma problemu, byleby to robic ostrożnie.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ziemi lub czegoś innego chce dać maks 2 cm, z racji niskiego baniaka nie mogę przesadzić z podłożem

lukaszLDZ

Ja w mniejszym baniaku dałem ok 1,5-2cm, na to siatka do ociepleń i na to zwirek granulacji 1-3mm, z przodu 4 cm z tylu 6 cm, akwarium 54l. Przy tym oświetleniu wyjdzie Ci około 0,5wata na literek wiec dla tych roslin co podałeś, idealnie, super warunki. Trzeba tylko uważac ze świeceniem na poczatku, ja zaczynałem od 5 godzin tylko, potem co tydzień godzina na plus, ale to chyba dotyczy sie każdego akwa w sumie w mniejszym lub wiekszym stopniu. ;-) chociaz może za mało świeciłem bo nawet rogatek obumierał, myśle ze 6 godzin swiecenia jest oki na sam początek ;-) Tak czy siak musisz zapodac potasu troche, niestety, ja podałem go po 3 tygodniach a niedobory widac bylo duzo szybciej.

PS: z tymi dwiema swietlowkami bedziesz miał rożowawo:) chyba ze taki zamysl jest, sugerowalbym zamiane jednej na zwykla 865 do kupienia w wersji t8 18 w w kazdym markecie, moj znajomy kupowal za 8zł ostatnio takie do oswietlenia sklepu
Ostatnio zmieniony 2012-03-10, 12:32 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

im bliżej zakupów tym większy mętlik w głowie :P

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Ja bym dał tak max 2cm ziemi i na to żwirek bez żadnych siatek.
Miałem baniaki z siatka i bez zauważyłem , że ta siatka daje tylko problemy.
Co do wysokości to fakt niski baniaczek ale fajnie można go dzięki temu zaaranżować ;-)
Tylko betta będą w baniaku?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

lukaszLDZ

pstrag222 pisze:Miałem baniaki z siatka i bez zauważyłem , że ta siatka daje tylko problemy.
Jakie problemy :?: :shock: ja nie zauwazyłem żadnych a wyciągałem juz zakorzenioną sagitaarie, hydrocotyle oraz glossie i pewnie pare innych, zawsze wyrywałem z korzeniami i nie było żadnych problemów. Wiem, można dawac bez siatki, wolałem dac jednak ażeby grudki ziemii podczas takich zabiegów nie wydostawały sie na zewnatrz. SIatka do ociepleń ma dosc grube oczka nie to co moskitiera, w która jak wejdzie korzeń to faktycznie może byc ciężko z wyrwaniem roslinki ;-)
Łukasz

pstrag222

Tak ja miałem drobne oczka i rośliny się wrastały w nią ciężko się tak bawić ;-)
Choć to tylko i wyłącznie moje zdanie ;-)
38L- Azja(Colisa lalia)

lukaszLDZ

Z siatką czy bez, myslę, że z ta ziemia dobry pomysł ;-) Chyba że nadmiar gotówki to mozna inwestowac w podżwirowe substraty, ale myslę, że bez przesadyzmu ;-) ziemia będzie oki, taka bez nawozów
Łukasz

pstrag222

lukaszLDZ pisze:Z siatką czy bez, myslę, że z ta ziemia dobry pomysł ;-) Chyba że nadmiar gotówki to mozna inwestowac w podżwirowe substraty, ale myslę, że bez przesadyzmu ;-) ziemia będzie oki, taka bez nawozów
He he w dzisiejszych czasach ciężko o taki nadmiar :-P
No tak ziemia to świetne rozwiązanie , sam jestem na etapie rozmyśleń postawienia 3 akwarium w sumie szkło, oświetlenie i filtr mam. I korci mnie właśnie ziemniak ale i tez mam milion pomysłów na niego :-P
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

z substratów kusi mnie natural substrate i albo to albo ziemia

tak w baniaku będą tylko betta unimaculata

lukaszLDZ

WSzystkie te podżwirowe substraty sa na bazie osadów ziemnych jak zwał tak zwał ;-) więc jest to w takiej lub w innej postaci "ziemia". Notabene... do ziemi tez mozesz dac kulki paleczki i przykryc to żwirem, pomysłow i rozwiązań jest sporo. Było juz gdzies na forum ostatnio o tym. Zrobisz jak uważasz.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

wiesz jak to jest jak człowiek za dużo czyta, znajduje nowe rozwiązania, jakieś ciekawostki itd

pstrag222

Nawet gdzieś widziałem takie rozwiązanie z kulkami gliny tabletkami i ziemia tylko nie pamiętam gdzie :-/
Tez tak mam człowiek czyta o rożnych rozwiązaniach i w końcu jest nie zdecydowany.
Ale moim zdaniem ziemia i bazalcik zupełnie wystarczy.
38L- Azja(Colisa lalia)

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

och widzę że masz problem, na bojowniku też rozpatrują twoje pytanie i doradzają swoje trzy grosze...

a ja myślę że po tych wszystkich poradach i lekturach będziesz miał jeszcze większy mętlik...

usiądź, pomyśl i zrób tak jak się Tobie podoba, i tak nie będzie idealnie, bo jakimś czasie coś zawszę by się zmieniło, nie zrobisz idealnego baniaczka na długi okres, zawsze po jakimś czasie będzie coś do poprawienia, przynajmniej jaj tak mam... i Ci co lubią babrać się w baniaku...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”