Pierwsze akwarium

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

co do roślin to nie jestem zwolennikiem kupowania na giełdach gdyż już miałem sporo nieprzyjemności z tym związanym, faszerują rośliny jakiś gów*** i potem ino myk umierają w akwa ;/ jak dla mnie powinieneś popytać ludzi z forum i na pewno kupisz taniej lub ktoś coś Ci ofiaruje :))

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

bardzo chętnie bym kupił rośliny od ludzi co mają akwarium. tylko czy takowi się znajdą, co będą chcieli ich tyle sprzedać, żeby mi stykło na całe akwarium

co do lamp HQI lampy odpadają, w ogóle mi się nie podobają i nie mam jak ich zamontować itp. wolałbym już coś co zakładamy na akwarium.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Matrixowo pisze:dzięki, ale akurat, z tego co się zorientowałem, to co2 to podstawa aby dobrze rosły rośliny itp.
Systemy co2 to wygodny sposób aby rośliny dostały super kopa i rosły jak na drożdżach. Potrzebują przy tym sporo światła i regularnego dawkowania nawozów. Nie jest to podstawa aby rośliny dobrze rosły, nazwałbym to dopalaczem. Normalnie co2 też znajduje się w wodzie i jest czynnikiem hamującym do wzrostu roślin. Jeśli go dodatkowo nie podasz, i nie będziesz lał zbyt dużo nawozów i nie miał zbyt dużo światła to rośliny będą równie pięknie rosły, tyle że wolniej. A na dłuższą metę wydaje mi się to wygodniejsze. No chyba, że chcesz regularnie przycinać, handlować itd.
Matrixowo pisze: fakt pieniędzy sporo, ale ja mam tak, że wole wydać raz a porządnie i nie męczyć się później z przeróbkami, badziewiami itp. poza tym ten co2 zestaw to nie jest tak drogo, a podkład będę miał dobry za połowę ceny od Baq. tak więc spoko damy rade...
Jasne, to rozumiem. Nie polecam Ci wcale jakiś tanich, zawodnych sprzętów. Chcę tylko żebyś się zastanowił czy na pewno będziesz w ogóle tego potrzebował. Przez wiele lat akwarystyka istniała bez butli z co2 i rośliny mieli ludzie równie piękne co teraz.
Wiem, że czytając aktualnie strony o akwarystyce wydaje się, że bez co2, hqi i super podłoży to akwarium nie ma co stawiać, ale to błędne wrażenie.

Matrixowo

zgadzam się z tobą w 100%, tylko że nie zahamujesz technologi która idzie cały czas na przód, tak samo i z akwarystyką. jednak kiedyś bez tych co2, nawozów i podkładów specjalnych ludzi mniej doświadczeni (tacy jak ja) mieli sporo problemów z roślinnością i innymi rzeczami. teraz z tym wszystkim łatwiej jest, fakt większy koszt ale jednak zainwestuję w coś co i tak w przyszłości się przyda.

Matrixowo

czy ta lampa jest dobra i czy w tej cenie coś lepszego znajdziemy?

http://mcten.pl/hailea-lampa-hailea-2t5 ... 6c40193f2d

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Poprawiony link :) Twój nie wchodził.

http://mcten.pl/hailea-lampa-hailea-2t5 ... -3358.html

Myślę że w zupełności wystarczy na taki litraż.
Ostatnio zmieniony 2009-07-30, 19:55 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Matrixowo pisze:mniej doświadczeni (tacy jak ja) mieli sporo problemów z roślinnością i innymi rzeczami. teraz z tym wszystkim łatwiej jest, fakt większy koszt ale jednak zainwestuję w coś co i tak w przyszłości się przyda.
Hehe ale ja właśnie uważam, że wcale niekoniecznie musi być łatwiej. Moim zdaniem, jeśli ktoś jest nieobeznany w temacie i od razu startuje baniak z dużą ilością światła, dozowaniem co2 z butli i intensywnym nawożeniem to rzadko kiedy skończy się to dobrze. Obyś był wyjątkiem, a widziałem już kilku takich co dali radę rzucając się od razu na głęboką wodę.

Matrixowo

prawdopodobnie masz racje. chociaż mam dostęp do internetu, wy jesteście obeznani co i jak więc będę was męczył, aż będziecie mieli mnie dość, a ja się mam nadzieję nauczę i będę robił ładne akwa :P :D

w każdym bądź razie w przyszłym tygodniu zaczynam robić zakupy i zaczynamy startować :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No to załóż nowy wątek i zrób fotorelację, będzie fajna pamiątka no i przykład dla innych.

Matrixowo

taki wątek zrobię na 100%. jak tylko będę miał pierwszy sprzęt. będę robił fotki i dawał opisy :)

w którym dziale założyć taki wątek?

Matrixowo

mam pytanie. czy do tego filra Eheim 2224 nie muszę kupować czegoś do filtrowania? czy tam są już wkłady i czy te co są to mi wystarcza czy trzeba coś dokupić?

Matrixowo

dobra zakupy już zaczęte

Lampa, co2 oraz Filtr i testy. teraz jeszcze podjechać do szklarza zamówić akwarium i czas zacząć się bawić :P

Pozdro

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Matrixowo pisze:mam pytanie. czy do tego filra Eheim 2224 nie muszę kupować czegoś do filtrowania? czy tam są już wkłady i czy te co są to mi wystarcza czy trzeba coś dokupić?
Z tego co pamiętam Ehaimy są sprzedawane bez wkładów.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Eheim 2224 ma zestaw startowy - eheim substrat pro i eheim ehfimech do tego jeszcze dwa wkłady gąbkowe .
Chyba że do środka chcesz włożyć coś innego to musisz dokupić osobno ;-)
Ostatnio zmieniony 2009-07-31, 19:16 przez maniek, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam
to zalezy od wersji, ale ogolnie w nie ma wkladow sa tylko gabki i wlokniny
polecam kupic 5 litrow ehilav i jakies bakterie na start :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”