Niespodziewani mieszkańcy naszych akwariów.
Mnie to na oczliki nie wygląda, jeśli to jest to okrągłe i białe.Spróbuj porównać
http://oczkowodne.net/strony/skorupiaki.php
http://oczkowodne.net/strony/skorupiaki.php
Bardziej przypomina Argulus foliaceus albo małożoraczka... ale nie widziałem, żeby jakąkolwiek rybę mi to atakowało ani krewetki.
Tak, do Cypris pubera ... niby nieszkodliwy, ale poco mi to ? Wie ktoś jak się tego pozbyć ?
Tak, do Cypris pubera ... niby nieszkodliwy, ale poco mi to ? Wie ktoś jak się tego pozbyć ?
Ostatnio zmieniony 2010-10-25, 20:08 przez Incognito, łącznie zmieniany 3 razy.
Niestety po walce małżoraczki są znów ze mną.
Najpierw nafaszerowałem je no-plenaria niestety nie wzruszyło ich to.
Przedsięwziąłem restart całkowity.
Wygotowałem żwir, rośliny i korzenie wymyłem w roztworze kwasu cytrynowego, w którym sprawdziłem wcześniej małżoraczki giną, starannie wyłapałem ryby i krewetki - w akwarium, w którym były 2 ty. nie było żadnego z moich wrogów.
Skąd się znów wzięły nie wiem.
Jak się ich pozbyć też nie...
Ma ktos jakiś pomysł ?
Proszę bardzo o pomoc...
Najpierw nafaszerowałem je no-plenaria niestety nie wzruszyło ich to.
Przedsięwziąłem restart całkowity.
Wygotowałem żwir, rośliny i korzenie wymyłem w roztworze kwasu cytrynowego, w którym sprawdziłem wcześniej małżoraczki giną, starannie wyłapałem ryby i krewetki - w akwarium, w którym były 2 ty. nie było żadnego z moich wrogów.
Skąd się znów wzięły nie wiem.
Jak się ich pozbyć też nie...
Ma ktos jakiś pomysł ?
Proszę bardzo o pomoc...
- Witek Miszczak
Oczlik (Cyclops) lub Diamptomus to skaczacy skorupiak. Te Twoje gadzinki wpisane sa chyba na stałe do krewetkariów, Można je wpuścić z żywym pokarmem lub rośliną. Nieszkodliwe, warto je polubić skoro nie można (warto) zniszczyć.
Ze swojego doświadczenia wiem, że nic tak nie powoduje ginięcia czegokolwiek jak próba rozhodowania.
Spróbuj wpuścić promieniczki, które uwielbiają drobne skorupiaki - mają specyficzny aparat gębowy. Jak chcesz mogę Ci "wypożyczyć".
Ze swojego doświadczenia wiem, że nic tak nie powoduje ginięcia czegokolwiek jak próba rozhodowania.

Spróbuj wpuścić promieniczki, które uwielbiają drobne skorupiaki - mają specyficzny aparat gębowy. Jak chcesz mogę Ci "wypożyczyć".